Poliția Română - Jandarmeria Română

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Importanța poliției în cadrul unei societăți

Este structura militară cu atribuții în asigurarea, menținerea și restabilirea ordinii și liniștii publice, transportul și paza valorilor, bunurilor și materialelor periculoase, cât și paza și apărarea obiectivelor de importanță deosebită. Jandarmeria Română este subordonată Ministerului Afacerilor Interne. La nivel internațional, pregnanța fenomenului globalizării a generat o reconsiderare a poziției României, care a devenit membră NATO și a participat la numeroase misiuni în diferite zone ale globului (Irak, Afganistan, Serbia).În analiza oricărei instituții moderne trebuie pornit de la cele mai vechi informații privitoare la formele incipiente care au precedat‐o și care au contribuit la dezvoltarea ei.

Astfel, ordinea socială internă, respectarea vieții, a demnității și a bunurilor în cadrul uniunilor de triburi existente în societatea getodacă, în epoca prestatală, se realizau de către toți membrii colectivității în beneficiul tuturor și al fiecăruia dintre ei.

Întrucât în țările române nu existau organe polițienești propriuzise, atribuțiile privind ordinea și liniștea publică, precum și siguranța persoanelor și a bunurilor au fost încredințate spătarului în Țara Românească și hatmanului în Moldova, care erau și comandanții curții. Principalele atribuții ce reveneau spătarului,considerat al patrulea dregător în sfatul domnesc, și atestat pentru prima data în 1415 erau de a purta spada domnească la ceremonii și de a conduce călărimea în vreme de război. Hatmanul a fost mentionat pentru prima data în 1541 și a îndeplinit dregătoria de portat sau de pârcălab de Suceava.

“Prevenirea înainte de toate”

Aceasta este o știre foarte interesantă pe care am gasit-o pe internet. În urma cu o luna, mai exact de pe 18 februarie pana pe 24 (timp de o saptămână) poliția română a facut următorul lucru:

Pe lângă activitățile de constatare și combatere a faptelor ilicite, Poliția Română acordă o importanță deosebită prevenirii faptelor antisociale. De asemenea, comunitatea este și ea responsabilă de a-și lua toate măsurile de siguranță și de prevenire.

În cele 5 zile, polițiștii din toată țara au desfășurat aproape 12.000 de sesiuni de informare, mese rotunde, lectorate cu părinți și cadre didactice, dezbateri, acțiuni în locuri publice, marșuri și demonstrații, distribuiri de materiale, instruiri, activități cultural-artistice și sportive.

În acest program, au fost angrenați polițiștii din structurile de analiză și prevenire a criminalitatii, susținuti de cei de la ordine publică, rutieră, investigații criminale, combaterea criminalității organizate, criminalistică și transporturi.

Peste 400.000 de elevi, cadre didactice, vârstnici, femei, asistenți sociali, consilieri școlari, administratori de imobile sau societăți comerciale și conducători auto au constituit publicul țintă în activitățile polițiștilor. Fiecare zi din ,,Săptămâna Prevenirii Criminalității” a avut o temă diferită. Astfel, ziua de luni a fost dedicată prevenirii victimizării minorilor, ziua de marți a fost destinată prevenirii delicvenței juvenile, iar miercuri a avut ca temă prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului (furturi din locuințe, tâlhării și înșelăciuni).

Zilele de joi și vineri au fost dedicate prevenirii violenței în familie, respectiv siguranței în trafic.

Conținutul serviciului:

Procesul de management al poliției poate fi structurat, în funcție de modul în care sunt concepute și exercitate atributele sale, în trei etape principale:

a) Etapa previzională caracterizată prin exercitarea celorlalte atribute ale managementului într-o viziune prospectivă, axată pe anticiparea de modalități, metode, soluții organizatorice, motivaționale și de evaluare superioare, corespunzător evoluției predeterminate a organizației respective;

b) Etapa de operaționalizare, caracterizată prin preponderența organizării, coordonării și antrenării personalului la realizarea cotidiană a obiectivelor cuprinse în planurile și prognozele organizației;

c) Etapa finală, de comensurare și interpretare a rezultatelor, caracterizată prin preponderența exercitării funcției de evaluare - control, având în vedere obiectivele și criteriile stabilite în prima etapă.

Funcțiile managementului organizației:

Așa cum rezultă din definirea managementului, esența sa o reprezintă funcțiile sau atributele. Henry Fayol a fost cel care a identificat și analizat procesele de management pentru prima dată. Acesta a definit în cadrul lor cinci funcții principale: previziunea, organizarea, comanda, coordonarea și controlul. În opinia noastră, cel care particularizează managementul modern la realitățile românești este prof. univ. dr. Ovidiu Nicolescu, acesta partajând procesele de management în cinci funcții, și anume:

- previziunea;

- organizarea;

- coordonarea;

- antrenarea;

- evaluare

-control.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politia Romana - Jandarmeria Romana.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2019
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
4 108 cuvinte
Nr caractere:
23 807 caractere
Marime:
50.82KB (arhivat)
Publicat de:
Bogdan C.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Nota primită:
Nota 10
Sus!