Politia Romana - Jandarmeria Romana

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Importanta politiei in cadrul unei societati

Este structura militara cu atributii in asigurarea, mentinerea si restabilirea ordinii si linistii publice, transportul si paza valorilor, bunurilor si materialelor periculoase, cat si paza si apararea obiectivelor de importanta deosebita. Jandarmeria Romana este subordonata Ministerului Afacerilor Interne. La nivel international, pregnanta fenomenului globalizarii a generat o reconsiderare a pozitiei Romaniei, care a devenit membra NATO si a participat la numeroase misiuni in diferite zone ale globului (Irak, Afganistan, Serbia).In analiza oricarei institutii moderne trebuie pornit de la cele mai vechi informatii privitoare la formele incipiente care au precedat-o si care au contribuit la dezvoltarea ei.

Astfel, ordinea sociala interna, respectarea vietii, a demnitatii si a bunurilor in cadrul uniunilor de triburi existente in societatea getodaca, in epoca prestatala, se realizau de catre toti membrii colectivitatii in beneficiul tuturor si al fiecaruia dintre ei.

Intrucat in tarile romane nu existau organe politienesti propriuzise, atributiile privind ordinea si linistea publica, precum si siguranta persoanelor si a bunurilor au fost incredintate spatarului in Tara Romaneasca si hatmanului in Moldova, care erau si comandantii curtii. Principalele atributii ce reveneau spatarului,considerat al patrulea dregator in sfatul domnesc, si atestat pentru prima data in 1415 erau de a purta spada domneasca la ceremonii si de a conduce calarimea in vreme de razboi. Hatmanul a fost mentionat pentru prima data in 1541 si a indeplinit dregatoria de portat sau de parcalab de Suceava.

"Prevenirea inainte de toate"

Aceasta este o stire foarte interesanta pe care am gasit-o pe internet. In urma cu o luna, mai exact de pe 18 februarie pana pe 24 (timp de o saptamana) politia romana a facut urmatorul lucru:

Pe langa activitatile de constatare si combatere a faptelor ilicite, Politia Romana acorda o importanta deosebita prevenirii faptelor antisociale. De asemenea, comunitatea este si ea responsabila de a-si lua toate masurile de siguranta si de prevenire.

In cele 5 zile, politistii din toata tara au desfasurat aproape 12.000 de sesiuni de informare, mese rotunde, lectorate cu parinti si cadre didactice, dezbateri, actiuni in locuri publice, marsuri si demonstratii, distribuiri de materiale, instruiri, activitati cultural-artistice si sportive.

In acest program, au fost angrenati politistii din structurile de analiza si prevenire a criminalitatii, sustinuti de cei de la ordine publica, rutiera, investigatii criminale, combaterea criminalitatii organizate, criminalistica si transporturi.

Peste 400.000 de elevi, cadre didactice, varstnici, femei, asistenti sociali, consilieri scolari, administratori de imobile sau societati comerciale si conducatori auto au constituit publicul tinta in activitatile politistilor. Fiecare zi din ,,Saptamana Prevenirii Criminalitatii" a avut o tema diferita. Astfel, ziua de luni a fost dedicata prevenirii victimizarii minorilor, ziua de marti a fost destinata prevenirii delicventei juvenile, iar miercuri a avut ca tema prevenirea infractiunilor contra patrimoniului (furturi din locuinte, talharii si inselaciuni).

Zilele de joi si vineri au fost dedicate prevenirii violentei in familie, respectiv sigurantei in trafic.

Continutul serviciului:

Procesul de management al politiei poate fi structurat, in functie de modul in care sunt concepute si exercitate atributele sale, in trei etape principale:

a) Etapa previzionala caracterizata prin exercitarea celorlalte atribute ale managementului intr-o viziune prospectiva, axata pe anticiparea de modalitati, metode, solutii organizatorice, motivationale si de evaluare superioare, corespunzator evolutiei predeterminate a organizatiei respective;

b) Etapa de operationalizare, caracterizata prin preponderenta organizarii, coordonarii si antrenarii personalului la realizarea cotidiana a obiectivelor cuprinse in planurile si prognozele organizatiei;

c) Etapa finala, de comensurare si interpretare a rezultatelor, caracterizata prin preponderenta exercitarii functiei de evaluare - control, avand in vedere obiectivele si criteriile stabilite in prima etapa.

Functiile managementului organizatiei:

Asa cum rezulta din definirea managementului, esenta sa o reprezinta functiile sau atributele. Henry Fayol a fost cel care a identificat si analizat procesele de management pentru prima data. Acesta a definit in cadrul lor cinci functii principale: previziunea, organizarea, comanda, coordonarea si controlul. In opinia noastra, cel care particularizeaza managementul modern la realitatile romanesti este prof. univ. dr. Ovidiu Nicolescu, acesta partajand procesele de management in cinci functii, si anume:

- previziunea;

- organizarea;

- coordonarea;

- antrenarea;

- evaluare

-control.

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2019
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
4 108 cuvinte
Nr caractere:
23 807 caractere
Marime:
50.82 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Data publicare:
13.04.2019
Structură de fișiere:
  • Politia Romana - Jandarmeria Romana.docx
Predat:
la facultate
Nota primita:
Nota 10

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Politia are un rol major in organizarea institutionala a unui Stat, avand misiunea grea si...
Cuvantul ,,politie" provine din greceste care inseamna activitate de ordine de Stat, a...
Primele atestari privind Politia Romana dateaza din vremea lui Neagoe Basarab sau a lui Mihai...
Uniunea Europeana, cu cele 27 de state membre ale sale, acopera o parte insemnata a Europei si...
1. Politia locala Aceasta institutie a fost conceputa pentru eficientizarea activitatilor de...
Sus!