PIB Italia

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1. Scurt istoric economic al Italiei:

Italia face parte din zona Euro si din piata unica europeana.

Italia are o economie mixta capitalista, a treia cea mai mare din zona Euro si a opta din lume.]Tara este membra fondatoare a G7, G8, a zonei Euro si a OCDE.

Italia este considerata a fi una dintree cele mai industrializate tari din lume si un lider in domeniul comertului mondial si exporturilor Este o tara foarte dezvoltata, pe locul 8 in lume dupa calitatea vietii[23] si pe locul 25 dupa Indicele Dezvoltarii Umane. PIB-ul nominal al Italiei este al patrulea din zona Euro, cu 1,642.4 miliarde de euro. Rata somajului, 11,9% in noiembrie 2016, este a patra din zona Euro. Tara este cunoscuta pentru mediul de afaceri creativ si inovator, si pentru un sector agricol mare si competitiv. In 2010 Italia a fost cel mai mare producator mondial de vinuri. Este cunoscuta si pentru influenta si calitatea ridicata a industriilor de automobile, constructii de masini, alimentara si de design vestimentar.

Italia este a sasea tara din lume la productia industriala, fiind caracterizata de prezenta unui numar mai redus de corporatii multinationale globale decat in alte economii comparabile ca dimensiune, si de un numar mare de intreprinderi mici si mijlocii, aglomerate in cateva districte industriale ce reprezinta coloana vertebrala a industriei italiene. Acestea alcatuiesc impreuna un sector al industriei producatoare adesea concentrat pe exporturi pe piete de nisa si de produse de lux, adica pe de o parte mai putin capabil de competitivitate in ce priveste cantitatea, dar pe de alta parte mai capabil sa faca fata cu produse de calitate net superioara concurentei venite din partea Chinei si economiilor emergente asiatice si bazate pe costul redus al fortei de munca.

Tara era in 2009 al saptelea cel mai mare exportator din lume.Cele mai stranse legaturi comerciale ale Italiei sunt cu celelalte tari ale Uniunii Europene, cu care efectueaza circa 59% din comert. In cadrul UE, cei mai mari parteneri comerciali sunt Germania (12,9%), Franta (11,4%) si Spania (7,4%).[8] Turismul este si el unul dintre cele mai profitabile si mai rapid crescatoare sectoare ale economiei nationale: cu 47,7 milioane de turisti sositi din intreaga lume, si cu venituri estimate la 43,9 miliarde de dolari in 2013, Italia a fost a cincea cea mai vizitata tara din lume si a sasea ca venituri din turism.

Italia a fost insa lovita puternic de recesiunea de la sfarsitul primului deceniu al secolului al XXI-lea si de criza datoriilor suverane care a urmat, ceea ce i-a exacerbat problemele structurale. Dupa o crestere puternica de 5- 6% pe an din anii 1950 pana in anii 1970 si o incetinire progresiva in anii 1980-90, tara a stagnat practic in anii 2000. Eforturile politice de revitalizare a cresterii cu investitii masive de stat au produs o grava crestere a datoriei publice, care in 2014 se ridica la peste 135% din PIB, a doua din UE dupa cea a Greciei (174%).Cu toate acestea, cea mai mare parte din datoria publica a Italiei apartine unor entitati private, o diferenta majora fata de situatia Greciei, iar nivelul datoriilor personale este mult mai scazut fata de media OCDE.

Principalul factor de slabiciune socio-economica este o divizare mare intre nord si sud.Ea se poate observa prin uriasa diferenta intre veniturile statistice inregistrate la nivelul comunelor din nord si cele din comunele din sud.

In plus, Italia are nevoie sa-si importe circa 80% din necesarul de energie. Mai mult, dupa Indicele Libertatii Economice, tara se claseaza abia pe locul 86 in lume din cauza birocratiei ineficiente a statului, a protectiei scazute a drepturilor de proprietate, a nivelului ridicat de coruptie, a taxelor ridicate si cheltuielilor publice care reprezinta jumatate din PIB-ul tarii. Conform Indicelui de Perceptie a Coruptiei, Italia prezinta un nivel ridicat de coruptie, aflandu-se pe locul 60 in lume. Crima organizata ar reprezenta venituri de circa 90 de miliarde de euro si 7% din PIB-ul Italiei.

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 411 cuvinte
Nr caractere:
8 818 caractere
Marime:
72.76 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Data publicare:
25.04.2020
Structură de fișiere:
  • PIB Italia.docx
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Specializare:
Management
Materie:
Macroeconomie
An de studiu:
I
Nota primita:
Nota 9

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Republica Italiana sau Italia este o tara in sudul continentului Europa, ce consta in principal...
Italia, oficial Republica Italiana (italiana Repubblica Italiana, numele scurt este identic) este...
Italia , oficial Republica Italiana este un stat suveran european, amplasat la Peninsula Italica...
o Evolutia economiei in ultimii 50 de ani; o Stadiul economiei, in momentul actual; o...
Introducere. Inflatia este un dezechilibru care afecteaza, in diferite proportii, toate...
Sus!