Orașe inteligente ale viitorului

Extras din proiect:

Introducere

La nivel european orașele îndeplinesc un rol vital în dezvoltarea regională, fiind considerate elemente cheie ale îmbunătățirii competitivității Uniunii Europene la nivel global. Capacitatea orașelor de inovare și de creare de noi oportunități economice constituie, de cele mai multe ori, o condiție ca regiunile să poată face față competiției globale. Atunci când orașele sunt competitive și regiunile în care sunt localizate sunt mai competitive.

Cu toate acestea, statisticile au arătat că o concentrare de populație și activități, nu reprezintă o condiție suficientă pentru a avea o creștere economică semnificativă. În ultimele două decenii structura economică a orașelor europene a suferit modificări importante, în funcție de tipologia funcțională a fiecărui centru urban, acestea s-au confruntat cu o dinamică economică din ce în ce mai accentuată, generându-se astfel noi provocări precum restructurarea industrială, criza economică, globalizarea, schimbările climatice și demografice, presiunea asupra resurselor - expansiunea urbană necontrolată, riscurile industriale.

De ce orașe inteligente?

Orașele sunt determinante pentru prezentul și viitorul populației. Statisticile arată că 70% dintre europeni trăiesc în zone urbane și consumă 70% din energia produsă. Dacă ne referim la România 56,4% din populație este urbană. Importanța orașelor în viața socială justifică acțiuni pentru crearea de orașe inteligente. Un exemplu relevant este Strategia Uniunii Europene Europa 2020 (European Union Digital Agenda 2020) care include angajamente pentru promovarea orașelor inteligente și investițiile în infrastructura ICT și dezvoltarea capitalului uman și social aferent.

Ce este Orașul inteligent?

Orașul inteligent (sau smart city) este o zonă urbană care creează dezvoltare durabilă și calitate a vieții ridicată prin excelență în domeniile de activitate ca rezultat al unui capital uman solid, capital social și infrastructură ICT, folosirea tehnologiilor digitale pentru ridicarea standardului de viață, reducerea costurilor și o comunicare mai bună cu cetățenii (Baltac 2015).

Orașul inteligent după părerea autorului trebuie analizat mai puțin prin cantitatea de aplicații IT si mai mult prin optimizarea funcțiilor sale. Ideea de oraș inteligent nu se poate separa de conceptul de eGuvernare și trebuie să conțină centrarea pe cetățean și pe nevoile sale.

Caracteristicile orașului inteligent

Guvernare inteligentă (Governance)

Orașul inteligent are o gamă completă de servicii de eGuvernare, posedă o infrastructură solidă de IT&C, are parteneriate public-private care îi permit să-și atingă obiectivele, practică guvernarea deschisă, transparența etc.

Economie inteligentă (Economy)

În orașul inteligent activitățile economice se desfășoară cu suport eBusiness și eCommerce. Inovarea IT&C are un rol important în dezvoltarea orașului inteligent.

Mobilitate inteligentă (Mobility)

Activitățile de logistică și transport cu suport IT&C, existența de baze de date online, optimizarea traficului urban etc.

Mediu inteligent (Environment)

În această caracteristică se include folosirea de energie recuperabilă, existența de rețele energie controlate IT&C, de clădiri ”verzi”, controlul poluării, calitatea apei, aerului, etc.

Populație inteligentă (People)

Populația unui oraș inteligent trebuie să posede competențe digitale de utilizator, să lucreze într-un mediu de lucru digitalizat, să aibă acces la instruire, să poată consulta și furniza date online, etc.

Mod de viață inteligent (Living)

Într-un oraș inteligent populația are un stil de viață influențat de IT&C, servicii de sănătate și locuit evoluate, servicii culturale, și mediu de coeziune socială.

După IBM (unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de tehnologie smart-city), ceea ce un oraș consumă din și trimite înapoi în mediul înconjurător a devenit un subiect cheie, din cauză că AGLOMERĂRILE URBANE ÎNCEP SĂ ÎȘI ATINGĂ LIMITELE FIZICE :

În viziunea Deloitte ”un oraș poate fi denumit ca ”smart” când investițiile umane și de capital precum și infrastructura tradițională (de transport) și modernă (ICT) de comunicații, alimentează o dezvoltare economică sustenabilă și o calitate a vieții ridicată, cu un management înțelept al resurselor naturale” (Delloite Smart Cities Technology Report - indicat în secțiunea Rapoarte). În reprezentarea vizuală a Deloitte, atributele unui oraș inteligent sunt grupate în 5 straturi primare:

Bibliografie:

https://en.wikipedia.org/wiki/Smart_city

https://ec.europa.eu/info/eu-regional-and-urban-development/topics/cities-and-urban-development/city-initiatives_ro

https://smartcityblog.ro/comisia-europeana-sustine-orasele-inteligente/

http://www.administratiepublica.eu/orasulinteligent/publicatii/Orasul inteligent.pdf

Mapping Smart Cities in the European Union , Study 2014

Mic ghid pentru orașele care vor să devină (Și mai) inteligente, Bogdan PUȘCAȘU, City Manager, Piatra Neamț

Orasele inteligente: perspectivă de ansamblu și implicații politice, de Mihaela PACESILA și Sofia Elena COLESCA, Cercetari practice si teoretice în Managementul Urban (ASE)

Sesiunea de comunicări științifice “Orașul inteligent”, Grupul de cercetare „Dezvoltare și planificare urbană”, SNSAP

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Orase inteligente ale viitorului.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2020
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Marime:
8.29MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Predat:
Facultatea de Management Marketing in Afaceri Economice din Braila , Universitatea "Constantin Brancoveanu" din Pitesti
Materie:
Economie
Profesorului:
Conf. dr. Niculcea Silviu
Nota primită:
Nota 10
Sus!