Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

I. NAFTA - Necesitate, evolutie, rol
1.1. Acordul Nord-American de Comert Liber
1.2. NAFTA - Proces dinamic si contradictoriu
1.3. Structura institutionala a NAFTA
1.4. Continutul si prevederile comerciale ale Acordului
1.5. Oportunitatea aparitiei NAFTA
1.6 Extinderea NAFTA spre Sud
1.7. Aprecieri privind activitatea NAFTA. Date statistice
1.8. Grafice privind situatia schimburilor comerciale
1.9. NAFTA si MERCOSUR - analiza comparativa
1.10. Asemanari si deosebiri intre NAFTA si UE
1.11. Concluzii
1.12. NAFTA intre sperante si realitati.

Extras din proiect:

Extinderea procesului de regionalizare la scara planetara prin aparitia unor noi grupari de cooperare si integrare economica, a determinat tarile dezvoltate din America de Nord sa se gandeasca si ele la o forma de asociere care sa le reprezinte mai bine interesele si sa le acopere de risc in relatiile cu celelalte state ale lumii, aflate si ele in astfel de raporturi.

Idea crearii unei zone de liber schimb intre SUA si Canada e veche de peste 100 de ani. Cu toate acestea, cu exceptia unei perioade scurte de comert liber in secolul XIX, din 1854 pana in 1866, pana in 1988 nu au existat alte preocupari serioase cu privire la acest aspect.

In 1989 s-a stabilit un Acord de creare a Zonei de Liber Schimb Canada - SUA, la initiativa Canadei, care s-a amplificat in iunie 1991 cu aderarea Mexicului formand NAFTA (Asociatia Nord-Americana a Comertului Liber).

NAFTA este o urmare moderna si fireasca a credintei nestramutate in forta comertului si investitiilor libere, avand mai multi predecesori celebri (Autopact si FTA).

* Prin acest Acord s-a urmarit crearea unei puternice aliante economice, cu un potential urias de utilizare a fortei de munca in conditii de inalta productivitate si randament si care sa determine cresterea nivelului de trai si careia sa i se alature in viitor si alte state astfel incat sa genereze efecte deosebite asupra relatiilor economice cu alte tari sau grupari regionale.

Scopul initial al realizarii unei grupari de integrare a fost acela de a crea o zona de liber schimb, ca o alternativa la cea vest-europeana, pentru a contrabalansa evolutia acesteia.

Deci, initiativa de creare a NAFTA este raspunsul apararii americane in fata puterii economice atinse de Uniunea Europeana, datorita adancirii procesului de integrare.

NAFTA a aparut ca o reactie de nemultumire, in special din partea SUA, fata de procesul de liberalizare comerciala promovat de GATT, ca o consecinta a efectelor intarziate si a lipsei de rezultate concrete in unele domenii (servicii, dreptul de proprietate, agricultura, investitii).

SUA, sustinator inflacarat al multilateralismului si clauzei natiunii celei mai favorizate, au ajuns la concluzia ca actiunile regionale pot oferi progrese mult mai mari comparativ cu negocierile multilaterale.

1.1. Acordul Nord - American de Comert Liber

Acordul privind formarea organizatiei internationale N.A.F.T.A. (North American Free Trade Agreement) a fost semnat la 17 decembrie 1992 intre S.U.A., Canada si Mexic.

Dupa ce a fost ratificat de parlamentele celor 3 tari in noiembrie 1993, Tratatul a intrat in vigoare la 1 ianuarie 1994.

NAFTA acopera o piata de 375 milioane de consumatori si 6 trilioane de $, cu perspectiva extinderii si mai spre sudul continentului american, o suprafata de 21,3 milioane km din Alaska si Yucon pana in peninsula Yucatan.

Aceasta grupare de integrare orienteaza procesul de regionalizare pe axa Nord - Sud, respectiv tari dezvoltate - tari in curs de dezvoltare.

Acest Acord este un conglomerat eterogen de state, inegale ca putere economica, potential si oferta.

* Inca din faza negocierilor, NAFTA s-a bazat pe indelungatele relatii comerciale dintre SUA si Canada, respectiv SUA si Mexic.

Negocierile privind incheierea Tratatului au mers in paralel si in aceeasi directie cu cele din cadrul Rundei Uruguay a GATT.

Concordanta temporala dintre cele doua acorduri este simbolica si subliniaza procesul simultan al celor doua tendinte ale comertului international: regionalismul la scara zonala si multilateralismul la scara planetara.

Principii:

- clauza natiunii celei mai favorizate;

- tratamentul national;

Bibliografie:

1)Integrare si regionalism pe continentul american. Lect.univ.dr. Anca Gabriela ILIE. Curs in format digital - Biblioteca ASE Bucuresti www.ase.ro/biblioteca/carte2.asp?id=191&idb

2)Integrare economica europeana. Maria Barsan idd.euro.ubbcluj.ro/interactiv/cursuri/MariaBarsan/cap5.html - 48k

3)ro.wikipedia.org/wiki/NAFTA

4)www.nafta.org

5)Noi actori mondiali www.e-scoala.ro/euro/noiactori.html.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • NAFTA.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
5 110 cuvinte
Nr caractere:
30 736 caractere
Marime:
55.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
institutie, grupari, cooperare
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!