Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Partea I-Cadrul competitiv de referință

Capitolul 1- Analiza pieței

1.1 Identificarea pieței

Piața săpunului este reprezentată de toți cumpărătorii de săpun indiferent de marca acestuia.

Din punct de vedere structural piața este formată din:

-consumatori = cei interesați și care cumpără în permanență acest tip de produs sau cei care îl vor deține cu certitudine în viitorul apropiat;

-nonconsumatori = persoane care nu cumpără produsul din diferite motive.

Deși formele în care se găsește produsul sunt variate (săpun solid, lichid, granule), tendința pieței este de a se orienta cu preponderență către cel lichid datorită numeroaselor avantaje pe care le oferă, precum: ușurința de utilizare, este mult mai igienic, evitând contactul direct al mai multor persoane, dozarea cantității potrivite în funcție de necesitate.

Principalii concurenți pe piața săpunului sunt: Dove, Nivea, Fa, Teo, Protex, Elmiplant, Gerovital, Palmolive, Igienol, Farmec, Dettol, Dalin, Cien.

1.1 Non-consumatori relativi și absoluți

Non-consumatorii relativi sunt reprezentați de persoanele care nu folosesc produsul pe termen scurt din diferite motive; cei care ar putea avea nevoie de produs, dar încă nu l-au achiziționat pentru că: au venituri mici, lipsa timpului, nu sunt interesați pe moment de achiziționarea produsului, nu cumpără datorită unor principii sau persoanele în vârstă.

În cazul produsului BIO Protect, non-consumatorii relativi sunt persoanele fără adăpost sau care nu își permit achiziționarea unui săpun, indiferent de valoarea acestuia.

Non-consumatorii absoluți sunt acei indivizi care nu folosesc produsul pe termen lung și nu îl vor cumpăra în viitorul apropiat sau niciodată.

Pentru produsul nostru, non-consumatorii sunt persoanele care nu utilizează săpunuri naturiste din diverse motive.

1.1 Segmentare pe avantaje

În cercetarea noastră am identificat șapte segmente de consumatori, acestea fiind: copiii, studenții, vârstnicii, persoanele sensibile, persoanele cu venituri superioare, familii și ecologiștii.

Copiii sunt persoanele cu vârsta de până la 15 ani, care nu au venituri proprii și sunt atrași de săpunuri care prezintă următoarele avantaje: culoare atractivă, ambalaj atractiv, miros plăcut, ușor de folosit, să aibă o spumă mai bogată și să curețe eficient.

Studenții cu vârste între 18 și 28 de ani, au un venit lunar redus iar mediul în care locuiesc le poate oferi un spațiu limitate de depozitare, avantajele căutate de ei fiind: să se găsească ușor în magazine, să fie ieftin și într-o cantitate generoasă, dar ușor de depozitat mai ales în cazul celor care locuiesc la cămin.

Vârstnicii de peste 65 de ani au un venit stabil până în 2.000 lei. Aceștia doresc ca săpunul să fie ieftin, ușor de folosit, ușor de depozitat, să se găsească ușor în magazine.

Segmentul persoanelor sensibile, se confruntă cu diferite afecțiuni sau probleme ale pielii și necesită un produs deosebit, avantajele căutate de aceștia fiind: hidratarea pielii, să fie delicat cu pielea, să conțină glicerină, să nu aibă parfum, să nu conțină parabeni.

Persoanele cu venituri superioare caută un produs aparte față de unul obișnuit, care să conțină ingrediente de calitate superioară, să aibă un miros plăcut și o spumă mai bogată.

Familiile sunt formate din mai mulți membrii iar produsele achiziționate sunt utilizate în comun de toți membrii. Din acest motiv cantitatea trebuie să fie generoasă, să curețe eficient, să fie ușor de folosit și să se găsească ușor în magazine.

Ecologiștii sunt persoanele preocupate de mediul înconjurător de aceea caută săpunuri cu ingrediente naturale, fără parabeni, fără parfum, să aibă ambalaj reciclabil și un impact nul asupra mediului.

1.1 Piața țintă

Piața țintă este reprezentată de grupul de clienți spre care se orientează producătorul.

Noi ne propunem ca piață țintă segmentul ecologiștilor deoarece vrem să lansăm un nou produs bazat pe ingrediente sută la sută naturale, care este în concordanță cu cerințele acestui segment.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marketing.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2020
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
1 984 cuvinte
Nr caractere:
10 213 caractere
Marime:
683.21KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Specializare:
Finante-Banci
Materie:
Economie
Sus!