Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Aparitia Japoniei pe arena mondiala a fost spectaculoasa. Dintr-un taram exotic si obscur, cu campuri de orez si despoti feudali, cu doar 150 de ani in urma, ea a devenit rapid un rival de prima mana pentru puterile imperialiste, o amenintare militara pentru ordinea mondiala si apoi, dupa depasirea crizei, o superputere economica.

Impactul pe care l-a avut Japonia asupra lumii moderne este enorm.

Desi Japonia ocupa mai putin de a treia suta parte din suprafata uscatului, ea detine, totusi, a sasea parte din puterea economica mondiala.

Ca actor de prima marime pe scena mondiala, absenta Japoniei de la oricare forum international este de neconceput. Nici o istorie a lumii moderne n-ar putea sa nu-i acorde un spatiu foarte important.

Departe de-a fi stearsa de pe fata pamantului, Japonia este una dintre cele mai puternice tari.

Desi in anii 1990 Japonia a pierdut putin din prestanta ca rezultat al recesiunii economice pe care a traversat-o si a unor insuficiente in practica manageriala, este clar ca imaginea predominanta a Japoniei si impactul ei asupra lumii sunt, in principal, de natura economica.

Pentru a intelege cum ajungi sa fii o superputere economica nu este de ajuns sa examinam numai dezvoltarea economica. Totusi, efortul postbelic al Japoniei de a obtine Suprematia economica nu poate fi separat de cel antebelic de a obtine suprematia militara si nici de demersul din secolul al XlX-lea de modernizare si maturizare imperialista a tarii.

1.Primele contacte cu Europa (16-lea)

Europeeni renasterii au admirat Japonia, cand au ajuns in tara in secolul al 16-lea. Japonia a fost considerata ca o imensa tara bogata in metale pretioase, in special datorita lui Marco Polo si a insemarilor sale cu privire la temple si palate, de asemenea, datorita abundentei relative de suprafata de minereuri caracteristica unei tari vulcanice, inainte de inainte de a fi posibile exploatarile miniere de mare adancine. Japonia urma sa devina unul din marii exportatori de cupru si argint al perioadei.

Japonia a fost de asemenea, perceputa ca o societate feudal sofisticata, cu o inalta cultura si de o puternica tehnologie de pre-industriale. A fost dens populata si urbanizata. Ea a avut "universitati" budiste mai mari decat orice institutie de invatamant in Occident, cum ar fi Salamanca sau Coimbra. Observatorii europeni ai timpului erau de acord cu faptul ca japonezii "Exceleaza deasupra celorlalte popoare orientale, acestea depasesc acestia ii depasesc chiar si pe europeni" (Alessandro Valignano, 1584," Istoria Principo y del Progresso de

Bibliografie:

1. Haruhiko Kuroda, Jupan in the Global Economy: A Personal View, www.mof.go.jp

2 2 Haruhiko Kuroda, Japonia in economia mondiala, www.iie.com

3. 3 H. Kuroda, The Japanese Economy and Its Structural Reform, Int. Symposium, 2002

4. Japan External Trade Organization

Internet:

http://jetro.go.jp/top/index.html

http://www2.gol.com/users/romembjp/indrumar.htm

http://www.flis.se/eijs/econjp.htm

http://www.aseanset.org

http://www.embj apan.org

http://netec.mcc.ac/uk

http://www.ro.emb-japan.go.jp

http://www.amb-japon/fr/economie/01-0023statistiques.html

http://www.mae.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Japonia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
5 155 cuvinte
Nr caractere:
26 862 caractere
Marime:
25.65KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Economie, guvernare, Venituri
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!