Fundamentarea deciziei de finantare la SC Zentiva SA

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Introducere 3
CAPITOLUL I. Aspecte teoretice privind decizia de finantare 4
I.1. Decizia de finantare si importanta ei strategica ...4
I.2. Modalitati de formare a capitalului 4
I.3. Modelul Modigliani si Miller ...5
CAPITOLUL II. Studiu de caz .8
II.1. Prezentarea companiei S.C. ZENTIVA S.A. 8
II.1.1. Diagnosticul juridic 9
II.1.2. Diagnosticul comercial 9
II.2. Analiza economico-financiara . ..10
II.2.1. Analiza situatiei financiare a entitatii ...10
II.2.2. Analiza performantei financiare ...13
II.2.2.1. Analiza soldurilor intermediare de gestiune ..13
II.2.2.2. Analiza capacitatii de autofinantare ...14
II.2.2.3. Analiza performantei pe baza ratelor de rentabilitate 15
II.2.3. Analiza echilibrului entitatii .16
II.3.Testul B ..18
II.4. Analiza Modigliani-Miller ..30
Modelul Modigliani - Miller in mediul economic fara fiscalitate
Modelul Modigliani - Miller in mediul economic cu fiscalitate
Concluzii 32
Bibliografie ...34
Anexe .35

Extras din proiect:

INTRODUCERE

Finantarea reprezinta optiunea intreprinderii de a-si acoperi nevoile de finantare a proiectelor avute in vedere prin fonduri proprii, imprumutate sau participatie.

Am ales aceasta tema deoarece noi consideram ca partea cea mai importanta pentru o entitate o constituie decizia de finantare. Pe baza acesteia se poate determina modul de desfasurare al activitatii. Pentru a creste eficacitatea deciziilor de finantare atat a investitiilor, cat si a capitalului de lucru este necesara imbunatatirea modalitatilor de adoptare a deciziilor la nivelul intreprinderilor pentru a asigura faptul ca investitiile alese vor duce la cresterea valorii intreprinderii si la atingerea obiectivelor acesteia, si mai ales ca intreprindere va alege sursele de finantare cele mai potrivite pe baza unei analize a riscurilor si a costurilor bine fundamentata.

Obiectivul major al unei firme care trebuie urmarit atat de investitorii de capital cat si de manageri il constituie maximizarea valorii de piata a acesteia. Continutul si conditiile financiare la care trebuie sa faca fata o intreprindere, precum si solutiile care pot fi gasite sunt legate de caracteristicile mediului financiar, cat si de caracteristicile proprii ale firmei.

Prezenta lucrare, intitulata: ?Fundamentarea deciziei de finantare la S.C. ZENTIVA S.A.? este structurata in doua parti, prima parte cuprinde o sinteza a principalelor aspecte teoretice referitoare la finantare iar a doua parte cupinde un studiu de caz bazat pe aspectele teoretice, la firma S.C. ZENTIVA S.A.

Decizia de finantare este proprie fiecarei intreprinderi si fiecarui proiect in parte. Nu exista o decizie optima pentru toate intreprinderile indiferent de conditie, de loc si de timp. Adoptarea deciziei financiare inseamna a opta intre fondurile proprii si creditele bancare in vederea finantarii unui proiect sau adoptarea unei anumite ponderi de fonduri proprii fata de creditele bancare.

Actul deciziei de finantare depinde de intreprindere, deoarece ea este cea mai interesata in folosirea cu eficienta a fondurilor la dispozitie si obtinerea unor rezultate bune. In acelasi timp decizia de finantare nu depinde exclusiv de intreprindere ci si de banca, de facilitatile pe care le poate obtine in negocierea creditelor sau de actionari si de disponibilitatea lor pentru a subscrie la cresteri de capital, de cererea riscul insolvabilitatii debitorului ce poate aduce dupa sine o pierdere a sumei imprumutate; riscul imobilizarii in cazul in care debitorul nu respecta angajamentul achitarii la scadenta. si oferta pe piata capitalului de imprumut, de existenta sau inexistenta capitalurilor libere de atras. Daca remuneratia sau costul capitalului propriu si a celui imprumutat au o pondere mare in luarea deciziei de finantare, atunci acest criteriu de rentabilitate a proiectului este hotaritor. Pentru a clarifica posibilitatea alegerii intre doua cai de finantare se procedeaza la analiza rentabilitatii, solvabilitatii, lichiditatii entitatii.

In lucrarea de fata ne propunem sa analizam decizia de finantare a firmei pe termen mediu si lung prin apelarea la credite bancare rambursate prin anuitati variabile si leasing financiar, respectiv elaborarea unui model pe baza caruia sa se fundamenteze alegerea sursei de finantare externa a firmei dintre care este mai avantajoasa pentru entitate.

Decizia de finanare este asumata, in cea mai mare parte, de catre conducerea acesteia. Actionarii firmei urmaresc o remunerare a capitalului

Numerosi autori considera ca maximizarea valorii intreprinderii reprezinta un obiectiv prea simplificat, si ca acesta nu poate explica in mod adecvat strategiile de finantare adoptate de entitate. In opinia mea deciziile de finantare determinate atat de factori interni (ca de exemplu dorintele si obiectivele personale ale antreprenorului) cat si de factori externi (cum sunt conditiile pietei), explica mult mai bine strategiile de finantare ale entitatii. Preferintele manageriale, toleranta la risc si caracteristicile intreprinderii (care pot include probleme tehnologice) reprezinta factori importanti care afecteaza strategiile de finantare ale intreprinderilor.

In concluzie, decizia de finantare este asumata, in cea mai mare parte, de catre conducerea acesteia. Conducerea firmei, actionand in interesul actionariatului, este nevoita sa urmareasca reducerea costului capitalului imprumutat, urmarind cresterea ratei rentabilitatii a firmei. In acest sens vom prezenta un model de alegere a sursei de finantare a firmei pe care il vom numi Testul B , pe baza caruia se va opta intre finantarea prin leasing financiar si prin imprumut bancar in anuitati variabile.

CAPITOLUL I. ASPECTE TEORETICE PRIVIND POLITICA DE FINANTARE

I.1. Decizia de finantare si importanta ei strategica

Pentru a afla situatia financiara si necesarul precum si posibilitatii implementarii deciziei de finantare. Incidenta acestor indicatori asupra deciziei de finantare se prezinta in felul urmator:

- daca rentabilitatea calculata este superioara ratei dobinzii, atunci este oportuna apelarea la imprumuturi deoarece in astfel de cazuri indatorarea contribuie la cresterea masei profitului si cresterea randamentului capitalului propriu.

- decizia de finantare prin indatorare are o influenta pozitiva asupra solvabilitatii, insa in cazul producerii unor pierderi solvabilitatea degradeaza mult mai repede.

- finantarea prin indatorare are influenta pozitiva si asupra lichiditatii, insa avind in vedere faptul ca resursele primite prin indatorare cu un termen limitat este necesar ca durata de intrebuintare a resurselor sa nu depaseasca scadenta sumelor imprumutate.

Obiectul deciziei de finantare il constituie selectia surselor de capitaluri, la cel mai redus cost al procurarii acestora, in conditii de reducere a riscului. Sursele de procurare a capitalurilor le vom analiza in continuare in functie de tipul activitatii de finantat, respectiv vom vorbi in continuare despre finantarea pe termen scurt, aferenta activitatii curente, de exploatare a firmei, si despre finantarea pe termen mediu si lung, aferenta investitiilor realizate de catre firma.

Sursele de finantare se impart in: surse proprii, surse atrase (datorii de exploatare), surse imprumutate (pe termen scurt, mediu si lung) si surse inchiriate (aferente finantarii pe termen lung).

In general, teoria financiara spune ca structura financiara optima este aceea care corespunde unei combinari a resurselor astfel incat sa se minimizeze costul capitalului.

Cele doua categorii de surse de finantare a activitatii prezentate (capital propriu si capital imprumutat) se completeaza reciproc, existand anumite proportii intre acestea care trebuie respectate, deoarece apelarea la imprumuturi intr-o masura necontrolata antreneaza o serie de riscuri pentru intreprindere, punand in pericol intreaga activitate a acesteia.

De aceea, se impune permanent o urmarire atenta, de catre conducerea intreprinderii, atat a proportiilor dintre capitalurile proprii si cele imprumutate, cat si a respectarii corelatiilor dintre acestea si valoarea elementelor de activ, pentru a se asigura, pe de o parte un nivel de autonomie si stabilitate financiara linistitor, iar pe de alta parte o rentabilitate financiara sporita.

Proportiile diferite in care o firma apeleaza la finantari prin capitaluri proprii sau prin capitaluri imprumutate, precum si modul in care aceste resurse financiare se materializeaza in capital productiv, definesc structura financiara a intreprinderii.

I.2. Modalitati de formare a capitalului

Capitalurile proprii constituite sunt, adeseori, insuficiente pentru acoperirea nevoii globale de finantare a intreprinderii si atunci aceasta este nevoita sa apeleze la alte mijloace: emisiunea de obligatiuni, credite bancare pe termen lung sau scurt, credite furnizori si alte datorii din exploatare.Capitalurile obtinute din aceste surse formeaza nivelul de indatorare, care in functie de factorul timp, ar putea fi clasificata in:

Bibliografie:

- Carti:

Baltes, N., Comaniciu, C., Herciu, M., Ciuhureanu, A.T, Sava, R., Bratian, V., Morosan, A.T., Analiza economico-financiara a intreprinderii, Ed. Univ. Lucian Blaga, Sibiu, 2013, Editia a II-a, p. 186.

Baltes, N., Analiza si diagnostic financiar, Ed. Universitatii "Lucian Blaga", Sibiu, 2010, p.41-42.

Baltes, N., Comaniciu, C., Herciu, M., Ciuhureanu, A.T, Sava, R., Bratian, V., Morosan, A.T., Analiza economico-financiara a intreprinderii, Ed. Univ. Lucian Blaga, Sibiu, 2013, Editia a II-a, p. 186.

Ion Romanu, "Eficienta economica a investitiilor", Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1982;

Nicolae Hoanta, " Finantele firmei", Ed. Continent, Sibiu, 1996;

Nicolae Hoanta, "Finantele firmei. Aplicatii practice", Ed. Tribuna, Sibiu, 1998;

Stancu Ion, "Finante", Ed. Economica, Bucuresti, 1997;

Vasile Bratian, ,,Politici si previziuni financiare" curs pentru uzul studentilor, Universitatea Lucian Blaga, 2011;

Vasile Bratian, ,,Valoarea firmei - Tehnici si modele de evaluare financiara", Editura Universitatii Lucian Blaga din Sibiu, 2013

Victor Dragota, "Management financiar - Politici financiare de intreprindere", vol.II, Editura Economica, Bucuresti, 2003

- Pagini web:

www.bvb.ro

http://www.zentiva.ro/investors/pages/zentiva-sa-sicomed.aspx

http://www.unicreditleasing.ro/

http://www.agerpres.ro/economie/2014/05/28/zentiva-vrea-sa-exporte-jumatate-din-productie-pana-in-2017-14-58-00

http://www.tranzactiibursiere.ro/static/comunicate_analiza/Analiza%20Zentiva%20Bucuresti_decembrie%202007.pdf

http://www.zentiva.ro/default.aspx/ro/aboutus/companysprofile

http://www.zentiva.ro/default.aspx/ro/product/overview

http://www.zentiva.ro/investors/pages/financial-reports.aspx

http://www.zentiva.ro/investors/general-information/pages/default.aspx

- Publicatii de specialitate:

Vasile Bratian, "Modelarea deciziei de finantare a firmei pe termen lung", Revista Ministerului Finantelor Publice, nr.11-12, 2003.

- Documente interne:

Structura actionariatului al firmei ZENTIVA S.A.

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2018
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
40 pagini
Imagini extrase:
40 imagini
Nr cuvinte:
9 565 cuvinte
Nr caractere:
75 951 caractere
Marime:
217.12 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Data publicare:
16.03.2019
Structură de fișiere:
  • Fundamentarea deciziei de finantare la SC Zentiva SA.docx
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice , Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu (master)
Specializare:
Expertiza contabila si audit
Materie:
Politici si previziuni financiare
An de studiu:
I
Nota primita:
Nota 10

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
1.1. Scurt istoric Spitalul Militar si-a inceput activitatea in anul 1831 sub coordonarea...
Cel care vrea sa dea sfaturi in probleme financiare trebuie sa cunoasca Resursele Cetatii, natura...
,,Managementul financiar este o arta, nu o stiinta exacta, ceea ce explica de ce unii o pot face,...
Piata de capital reprezinta o piata specializata unde se intalnesc si se regleaza in mod liber...
Bursa de valori este o institutie care asigura publicului mecanisme si proceduri adecvate pentru...
Sus!