Evolutia pietei asigurarilor din Romania

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

PIATA ASIGURARILOR 3
1.1 Conceptul de asigurare si piata asigurarilor 3
1.2 Evolutia pietei asigurarilor din Romania 3
1.3 Caracteristicile pietei asigurarilor 4
2. STUDIU DE CAZ 5
TOPUL SOCIETATILOR DE ASIGURARI CE CONDUC PIATA ASIGURARILOR IN ROMANIA 5
2.1 Clasamentul societatilor de asigurari 5
2.2Asigurari generale 5
2.3 Asigurari de viata 7
CONCLUZIE 9
BIBLIOGRAFIE 10

Extras din proiect:

PIATA ASIGURARILOR

1.1 Conceptul de asigurare si piata asigurarilor

Asigurarea este un acord de vointa (contract) intre doua parti: -asiguratorul si asiguratul prin care asiguratorul ofera asiguratului protectie pentru riscurile pe care si le-a asumat obligandu-se sa acopere asiguratului contravaloarea daunelor (suma asigurata) in caz de producere a acestor riscuri, in schimbul platii de catre asigurat a unei sume de bani numita prima de asigurare.

Asigurarea a aparut odata cu aparitia societatii umane.Amplificarea in timp a activitatilor economico-sociale, diversificarea si aparitia unor noi obiecte ale asigurarilor, intensficarea efectelor riscurilor cunoscute si emergenta unor noi riscuri,au condus la crearea si dezvoltarea pietei asigurarilor.

Piata reprezinta un ansamblu coerent, un sistem sau o retea de relatii de vanzare-cumparare intre diferiti agenti economici care sunt, pe de o parte, uniti prin legaturi de interdependenta si, pe de alta parte, se afla in raporturi de opozitie, fiecare urmarindu-si propriul interes. Piata semnifica existenta unor confruntari intre purtatorii cererii si ofertei prin intermediul carora se determina pretul bunurilor economice ce fac obiectul schimbului.

Operatiile de asigurare se realizeaza intr-un cadru denumit piata asigurarilor. Piata asigurarilor presupune intalnirea cererii de asigurare, ai carei purtatori sunt persoanele fizice si juridice care doresc sa incheie diverse tipuri de asigurari, cu oferta de asigurare, ai carei reprezentanti sunt organizatiile specializate autorizate sa functioneze in acest domeniu si capabile sa desfasoare, sub aspect financiar, o astfel de activitate. Aprecierea situatiei pietei asigurarilor se poate realiza prin prezentarea unor indicatori cantitativi, care reflecta importanta sectorului de asigurari in cadrul economiei nationale, precum si a unor indicatori calitativi.

1.2 Evolutia pietei asigurarilor din Romania

Activitatea din domeniul asigurarilor de bunuri, persoane si raspundere civila desfasurata in Romania se intinde pe o perioada de peste 120 de ani, care poate fi impartita in trei etape distincte:

- Asigurari in perioada 1871 - 1948

- Asigurarile in conditiile economiei planificate 1949 - 1990

- Asigurarile dupa anul 1991

Prima societate de asigurari a fost infiintata prin inaltul Decret Domnesc nr. 699 din 13 martie 1871 si a purtat denumirea ,,Dacia". Pana la acea data, comertul de asigurare era exercitat de reprezentante ale unor societati de asigurare austriece, italiene, engleze si maghiare. Dupa doi ani, in 1873, a fost infiintata a doua societate de asigurare, ,,Romania", care, in anul 1881 a fuzionat cu ,,Dacia", constituindu-se astfel societatea ,,Dacia - Romania", care a devenit una dintre cele mai puternice societati de asigurare din Romania. A urmat constituirea altor societati de asigurare, precum: ,,Generala", in anul 1907, specializata in asigurarea transporturilor maritime de cereale, societatea ,,Agricola", in anul 1907, care practica asigurari legate de agricultura. in anul 1920 s-a constituit societatea ,,Steaua Romaniei", care a fuzionat in anul 1922 cu ,,Ancora", iar in 1932, a preluat portofoliul romanesc al societatii ,,Pheonix" din Viena.

Fenomenul asigurarilor private s-a stins in tara noastra in anul 1948, cand au fost nationalizate societatile de asigurare si societatile mutuale si au continuat sa functioneze pana la 1 septembrie 1949, cand toate acestea au fost dizolvate si lichidate, iar portofoliul si rezervele tehnice au fost preluate de societatea generala sovieto-romana de asigurari pe actiuni, ,,Sovromasigurarea", infiintata in acelasi an. In anul 1953, societatea ,,Sovromasigurarea" a fost si ea lichidata si in locul ei a luat fiinta A.D.A.S., fiind singura institutie de asigurare din Romania. Asa se face ca, in perioada 1949-1990, domeniul asigurarilor a constituit monopolul statului, iar politica acestuia punea accent pe obtinerea beneficiilor din activitatea de asigurare si nu pe satisfacerea nevoilor asiguratilor.

Monopolul statului pe piata asigurarilor a incetat in decembrie 1990, cand, prin Hotararea guvernului s-a desfiintat Administratia Asigurarilor de Stat, activitatea acesteia fiind preluata de trei societati comerciale de asigurari pe actiuni:

a) Asigurarea Romaneasca S.A., a preluat portofoliul asigurarilor facultative de viata, asigurarilor obligatorii, asigurarilor facultative de autoturisme si a altor asigurari;

b) Societatea de Asigurare si Reasigurare Astra S.A. careia i-au fost transmise asigurarile cu participare A.D.A.S. in strainatate si cele aferente asigurarilor si reasigurarilor externe;

c) Carom S.A., care a preluat activitatea privind constatarea daunelor, stabilirea si plata despagubirilor, in cazurile de pagube produse in Romania, cand raspunderea revine unor asigurati la asiguratori din strainatate si in cazurile de dauna produse in strainatate de asigurati la societati de asigurare din tara.

1.3 Caracteristicile pietei asigurarilor

Caracterizarea pietei asigurarilor poate fi facuta si prin compararea cu o piata concurentiala considerata perfecta, aperciind masura in care piata asigurarilor interuneste caracteristicile unei asemenea piete. Aceste caracteristici sunt:

Omogenitatea produsului Pe piata asigurarilor se comercializeaza mai multe tipuri de produse sau servicii, si anume asigurari impotriva diferitelor riscuri. Insa un anumit produs nu poate fi inlocuit cu alt produs. Deci omogenitatea produsului se realizeaza intre societati comerciale de asigurare cu acelasi profil care "vand" acelasi tip de produs, adica incheie asigurari impotriva aceluiasi risc.

Transparenta pietei Persoanele fizice si juridice, nefamiliarizate cu problemele asigurarilor, nu constientizeaza avantajele ce le ofera un contract de asigurare, ce raport exista intre prima datorata si indemnizatia obtinuta in caz de sinistru. Pentru a putea alege,este necesara consilierea de catre personalul asiguratorului,sau a unui broker specializat.

Atomizarea pietei Pentru ca o piata sa fie atomizata, ea trebuie sa reuneasca un numar mare de ofertanti si de solicitanti, astfel incat intre acestia sa nu aiba loc nici o influenta de o maniera sensibila pentru functionarea pietei.

Libertatea de intrare- iesire a participantilor pe (si de pe ) piata. Piata asigurarilor nu este o piata inchisa, ci una in continua miscare, datorita cresterii sau scaderii numarului organizatiilor de asigurare, si este supravegheata de autoritatile publice,mai precis de un organ specializat.

Descentralizarea deciziilor. In esenta,limitarea unor decizii ale asiguratorilor vizeaza mentinerea solvabilitatii asiguratorilor si protejeaza interesele asiguratilor.Deci deciziile asiguratorilor sunt descentralizate, dar trebuie sa respecte legislatia specifica si avizele organului de supravegherea asigurarilor.

Bibliografie:

- Bistriceanu, Gheorhe D., "Sistemul asigurarilor din Romania", Editura Economica, Bucuresti, 2002;

- Vacarel, I., Bercea, F. (2007), Asigurari si reasigurari, Expert Publishing House, Bucharest

- Constantinescu Dan Anghel, Dobrin Marinica - "Introducere in asigurari", Ed. Tehnica, Bucuresti 2003

Ciurel, V. (2011), Asigurari si reasigurari.O perspectiva globala, Editra RENTROP & STRATON, Bucuresti

Alte surse:

- www.1asig.ro

https://asfromania.ro/files/asigurari/Analize/Raport%20asigurari%20Q1%202018.pdf

http://www.fin.ase.ro/ABC/fisiere/ABC4_2016/Lucrari/L12.pdf

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2019
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 574 cuvinte
Nr caractere:
14 198 caractere
Marime:
53.77 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Data publicare:
31.05.2019
Structură de fișiere:
  • Evolutia pietei asigurarilor din Romania.docx
Predat:
la facultate
Nota primita:
Nota 10

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
EVOLUTIA PIETEI ASIGURARILOR PANA IN 1950 Pe teritoriul tarii noastre, forme incipiente de...
1.Caracteristici ale pietei asigurarilor Amplificarea in timp a activitatilor economico-sociale,...
1. ESENTA ECONOMICA, ROLUL SI FUNCTIILE ASIGURARII IN ECONOMIA DE PIATA 1.1. CONCEPTUL DE...
Activitatea economica si sociala este un proces prin intermediul caruia oamenii produc bunuri si...
Cap. I. Piata europeana a asigurarilor I.1 Delimitari conceptuale privind piata europeana a...
Sus!