Progres sau regres?
Pe parcursul a aproape trei decenii, de la schimbarea de regim din 1989, Romania a parcurs transformari economice, sociale si politice majore. Aceasta perioada a fost martorul unor momente remarcabile care au influentat mediul nostru economic si au stabilit, in egala masura, noi traiectorii de dezvoltare, cum ar fi aderarea la NATO in martie 2004 si aderarea la UE in ianuarie 2007. Am trecut, de asemenea, prin unele evenimente dramatice, cum ar fi ample miscari sociale, crize economice dar si instabilitate politica.
"Bunastarea este produsul capacitatii omului de a gandi."
Bunastarea este un concept complex, frecvent utilizat in mai multe discipline variind de la filosofie si psihologie, la sociologie si economie.
Nu exista o definitie general acceptata. Desi nu exista o definitie general acceptata, deoarece este inca destul de dificil sa se defineasca notiunea avand in vedere diferitele interpretari atribuite, o posibila abordare ar putea defini bunastarea ca fiind o descriere a situatiei vietii oamenilor.
Masurarea obiectiva
Masurarea bunastarii obiective se realizeaza cu ajutorul unor indicatori statistici.Bunastarea a fost asociata mult timp de catre economisti cu un indicator direct masurabil, si anume produsul intern brut (PIB).
Dupa o scadere in perioada1989-1992, a urmat o crestere (care s-a dovedit nesustenabila, pe fondul mentinerii structurii economice etatiste) in perioada 1993-1998. O noua scadere s-a inregistrat in 1999, an cu varf de plata la datoria externa. Incepand cu 2000 (anul in care Romania a inceput negocierile de aderare la UE) s-au inregistrat cresteri continue, pana la varful din 2008 (139.7 mld. EUR, respectiv 204.3 mld.USD). Nivelul din 2008 a fost atins din nou abia in 2013, dupa perioada crizei mondiale si a masurilor de austeritate, dupa care trendul de crestere a continuat.
Indicele dezvoltarii umane
Acesta este probabil cel mai popular indice si a fost elaborat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), incepand cu anul 1990. Se calculeaza in dependenta de alti indicatori care masoara speranta de viata la nastere, nivelul educatiei si standardul de viata decenta.
http://www.insse.ro/cms/ro/content/castiguri-salariale-din-1938-serie-anuala-0
http://www.bnro.ro/Home.aspx
http://www.insse.ro/cms/ro/content/ipc-serii-de-date
Ziarul Financiar 10.02.2016
http://www.zf.ro/zf-utile/pib-ul-romaniei-evolutia-produsului-intern-brut-ins-8264863
Evolutia bunastarii in Romania, Serban Toader, Victor Iancu, Dan Olteanu, KPMG Economics
Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont
Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?