Etica profesionala in mediul de afaceri si integritatea academica

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Introducere. Etica profesionala este principiul care guverneaza comportamentul unei persoane sau a unui grup intr-un mediu de afaceri. La fel ca valorile, etica profesionala ofera reguli cu privire la modul in care o persoana ar trebui sa actioneze fata de alte persoane si institutii intr-un astfel de mediu. Spre deosebire de valori, etica profesionala este adesea codificata ca un set de reguli, pe care le foloseste un anumit grup de oameni. Aceasta inseamna ca toti cei dintr-un anumit grup vor folosi aceeasi etica profesionala, chiar daca valorile lor pot fi unice pentru fiecare persoana.

Codul este un exemplu de set codificat de etica profesionala pentru cei care aleg sa intre in profesia de consiliere in materie de imigrare. Principiile etice stau la baza tuturor codurilor de conduita profesionale. Principiile etice pot diferi in functie de profesie, de exemplu, etica profesionala care se refera la practicienii medicali va diferi de cele care se refera la avocati sau agenti imobiliari. Cu toate acestea, exista cateva principii etice universale care se aplica tuturor profesiilor, inclusiv: onestitate, de incredere, loialitate, respect pentru ceilalti, aderarea la lege, facand bine si evitand raul altora si responsabilitate. Codurile de conduita profesionale se bazeaza pe aceste principii etice profesionale ca baza pentru prescrierea standardelor de comportament cerute pentru membrii unei profesii. De asemenea, ei cauta sa expuna asteptarile pe care profesia si societatea le au fata de membrii sai. Intentia codurilor de conduita este de a oferi orientari pentru standardul minim de comportament adecvat intr-un context profesional. Codurile de conduita stau alaturi de legea generala a tarii si valorile personale ale membrilor profesiei.

Valoarea principala a unui cod de conduita profesional nu este ca o lista de verificare pentru disciplinarea membrilor neconformi, desi incalcarile unui cod de conduita au de obicei o consecinta disciplinara profesionala. Mai degraba, valoarea sa principala este de a actiona ca o foaie prompta pentru promovarea luarii deciziilor etice de catre membrii profesiei respective.

Codurile de conduita profesionale ofera avantaje: publicului, pe masura ce construiesc incredere in increderea profesiei; clientilor, deoarece ofera o mai mare transparenta si certitudine cu privire la modul in care vor fi gestionate afacerile lor; membrii profesiei, deoarece ofera un cadru de sprijin pentru a rezista presiunii de a actiona in mod necorespunzator si pentru a lua decizii acceptabile in ceea ce poate fi ,,zone gri"; profesia in ansamblu, deoarece ofera o intelegere comuna a practicii acceptabile, care construieste colegialitatea si permite proceduri disciplinare mai echitabile; altii care se ocupa de profesie, deoarece profesia va fi vazuta ca fiind mai fiabila si mai usor de tratat.

Atunci cand un consilier este de acord sa asiste un client, este de acord sa isi asume un nivel de responsabilitate pentru persoana respectiva. Clientul devine dependent de consilier in legatura cu asistenta respectiva. Aceasta este o relatie fiduciara intre fiduciar (consilierul) si un director (clientul). Chiar si fara un cod, aceasta relatie fiduciara inseamna ca consilierul are anumite obligatii fata de clientul sau. Atunci cand un consilier incheie un contract (sau un acord scris) cu un client, acest lucru creeaza obligatii juridice obligatorii de a indeplini termenii contractului intr-un mod particular. Aceasta include obligatia de a actiona cu diligenta, grija si abilitate si implica, de asemenea, obligatii precum confidentialitatea si onestitatea, chiar daca acestea nu sunt specificate in mod specific in contract. Multe probleme etice pot proveni din relatiile consilierilor cu clientii. Cele mai multe dintre acestea pot fi depasite prin a avea termeni clari intr-un acord scris cu privire la modul in care vor fi tratate anumite aspecte, cum ar fi schimbul de informatii confidentiale, utilizarea interpretilor, rambursari si facturare.

Bibliografie:

1. Iordache Constantin, Etica si integritatea academica, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2019.

2. Socaciu Emanuel, Constantin Vica, Emilian Mihailov, Etica si integritate academica, Editura Universitatii din Bucuresti, Bucuresti, 2018.

3. Stefan Elena Simiona, Etica si integritate academica, Editura Pro Universitaria, Bucuresti, 2018.

4. Vataman Dan, Etica si integritate academica. Suport de curs pentru studiile universitare de doctorat, Editura Pro Universitaria, Bucuresti, 2019.

5. https://samples.jbpub.com/9781449649005/22183_CH01_Pass3.pdf

6. https://www.soas.ac.uk/cedep-demos/000_P563_EED_K3736-Demo/module/pdfs/p563_unit_01.pdf

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2020
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
4 616 cuvinte
Nr caractere:
24 072 caractere
Marime:
22.07 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Data publicare:
02.02.2022
Structură de fișiere:
  • Etica profesionala in mediul de afaceri si integritatea academica.doc
Predat:
Facultatea de Litere din Drobeta Turnu-Severin , Universitatea din Craiova din Craiova
Materie:
economie
An de studiu:
I
Profesorului:
lect univ dr popescu a
Nota primita:
Nota 10
Te-ar putea interesa și:
Etica reprezinta disciplina filozofica care studiaza principiile morale, originea, dezvoltarea si...
Tema I Curs introductiv Etica si morala Obiectivele acestei teme sunt urmatoarele: a) Sa...
Obiective de referinta Studiind acest modul, studentul va fi capabil: - Sa definessca...
1 ETICA - STIINTA FILOSOFICA, CONCEPTE Notiunea de etica provine de la cuvintul grecesc ethos...
SINTEZA CURSULUI Cap. 1: CE ESTE ETICA IN AFACERI? In lumea noastra grabita si agitata, din ce...
Sus!