Economia Bazată pe Cunoaștere

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Introducere

Cap. I Cunostintele si evolutia lor
I.1 Revolutia cunostintelor

Cap. II Trecerea Romaniei la economia bazata pe cunostinte
II.1 Evaluarea stadiului trecerii Romaniei la economia bazata pe cunostinte
II.2 Pozitionarea cercetarii-dezvoltarii din Romania in raport cu cea din Uniunea Europeana
II.3 Coordonate si premise ale abordarii constructiei economiei bazate pe cunostinte in Romania
II.4 Romania si economia bazata pe cunoastere

Concluzii

Bibliografie

Extras din proiect:

Civilizatia noastra a intrat de aproape 2 decenii pe o noua treapta evolutiva, cunoscuta sub numele de Societatea Informationala. Insa numele noii epoci in care intram nu indica exact esenta acesteia. Nu informatia este elemental definitoriu al Societatii Informationale, ci cunoasterea [knowledge]. Desi zilnic omenirea produce cantitati uriase de informatie, sub forma colectiilor de date din toate domeniile de activitate, nu toate acestea reprezinta cunoastere. "O informatie dintr-o carte sau disponibila pe Internet, devine cunoastere, doar dupa ce este citita si inteleasa" In consecinta ceea ce distinge cunoasterea in raport cu informatia, este factorul uman si capacitatea acestuia de a-si insusi si manipula concepte abstracte, cu scopuri practice sau pur teoretice.

Societatea umana s-a bazat intotdeauna pe un set de relatii esentiale intre oameni, relatii de natura politica, economica si sociala. Insa acest set de relatii nu a fost niciodata unul imuabil, ci a fost mereu supus schimbarii, trecerii de la o forma specifica la alta. Astfel societatea umana a evoluat de la un set de relatii bazate pe proprietatea comuna, la unul bazat pe proprietatea privata a unor lucruri tangibile, intrand in prezent intr-o faza dominata de proprietatea privata asupra lucrurilor intangibile - precum informatia si mai ales cunoasterea. In prezent acest proces, cuprinde intreg spectrul economic, de la sectorul primar la cel tertiar.

Putem considera globalizarea ca un fenomen complex, caracterizat prin interdependenta la nivel global, internationalizare a schimburilor si a productiei, liberalizarea pietelor, libera circulatie a capitalurilor, informatiilor, persoanelor si marfurilor, transnationalizarea tehnologiei, ,,a treia revolutie", intensificarea concurentei la nivel mondial, dominatia organizatiilor multinationale, afectarea suveranitatii nationale, ,,nasterea unei societati civile globale".

Ca element constitutiv al procesului de globalizare avansul tehnologiei, al informatiilor reprezinta un prim pas in constituirea societatii bazata pe cunoastere, dar si in descrierea ,,noului" mediu caracterizat de tensiuni in structurile sociale si economice ce nu se pot adapta acestui proces foarte rapid.

Societatea bazata pe cunoastere reprezinta o noua etapa a civilizatieiumane, un nou mod de viata calitativ superior care implica folosirea intensiva a informatiei in toate sferele activitatii si existentei umane, cu un impact economic si social major. Societatea bazata pe cunoastere permite accesul larg la informatie al membrilor sai, un nou mod de lucru si de cunoastere, amplifica posibilitatea globalizarii economice si a cresterii coeziunii sociale.

Bibliografie:

B. JonesK, nowledge Capitalism-Business, Work and Learning in the New EOcxofnoormd yU, niversi ty Press, Oxford, 1999

C. HandyT, he Elephant and the Flea of a Reluctant CaHpaitravlairsdt, Business School, Boston, Massac husetts,1999

Dictionar Macmillan de Economie Moderna, Editura CODECS, 1999, p. 122

K. KauraP, roductivity Paradigm in the e-Aing eA, PO, Tokio, 2002, pp. 69-72

Machlup, F, The production and Distribution of Knowledge in the United States, Princeton, 1960. (http://www.metainnovation.com/book_order/machlupTOC.htm)

R. Gheorghiu, D. Pislaru, Geomina Turlea, Competitivitatea pe baza de inovare a economiei romanesti in contextual Strategiei de la LisabOonpae,n Society Institute, CR PE, Bucuresti, 2004

Schiller, H, Information and the Crisis Economy, New York, 1986

APEC Economic Committee, Towards Knowledge based Economies in APEC, Singapore,2001,(http://www.apec.org/apec/news___media/2003_media_releases/171003_knowledgenewprdnfactor.html)

Suciu, Marta Christina, Economia Cunoasterii si Civilizatia Globala. Investitia si speranta in om, Bucuresti, Editura ASE, 2002, p. 19

The Knowledge Economy - A submission to the New Zealand Government by the Minister for Information Technology IT Advisory Group August 1999

UK White Paper on Knowledge Economy

http://www.oecd.org

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Economia Bazata pe Cunoastere.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
6 327 cuvinte
Nr caractere:
34 750 caractere
Marime:
1.69MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Economie, liberalizarea pietei
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!