Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

CEHIA

Uniunea Europeană (U.E.) cuprinde 27 de state membre, o piaţă unică şi o comunitate de 493 de milioane de cetăţeni. Cu toate acestea, disparităţile economice şi sociale se menţin între aceste ţări şi cele 271 de regiuni.

Politica europeană de coeziune reprezintă efortul de a îmbunătăţire a poziţiei competitive a Uniunii ca un întreg, şi regiunile sale, în special cele mai slabe. Prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi Fondul Social European (FSE), altfel cunoscut sub numele de Fondurile structurale, precum şi Fondul de coeziune, se investeşte în mii de proiecte în toate regiunile Europei pentru a realiza principala sa sarcină: de a promova coeziunea economică şi socială prin reducerea disparităţilor între statele membre şi regiuni.

Cu un buget de 347 miliarde de euro pentru 2007-13, politica de coeziune reprezintă cea mai mare sursă de sprijin financiar de la UE la nivel de investiţii în creştere şi locuri de muncă, menite să permită tuturor regiunile sa concureze eficient pe piaţa internă.

Cu toate acestea, provocările cu care se confruntă regiunile Europei s-au schimbat în timp, astfel schimbandu-se si politicile acesteia.

Datorita schimbarilor importante în Uniune, ca urmare a extinderii şi creşterii globalizării, preocupările legate de aprovizionarea cu energie, declinul demografic, schimbările climatice şi, mai recent, recesiunea mondiala, politica de coeziune a evoluat, pentru a răspunde acestor noi realităţi.

Impactului şi rezultatelor politicii de coeziune în Republica Cehă

Din 2004 până în 2006, politica de coeziune a alocat pentru investiţii suma de 2,6 miliarde euro, axată pe îmbunătăţirea mediului de afaceri, creşterea flexibilităţii pieţei forţei de muncă şi modernizarea infrastructurii de transport.

Fondul European de Dezvoltare Regională (F.E.D.R.) a finanţat imbunătăţirile în transport şi infrastructura de bandă largă, şi a contribuit la dezvoltarea zonelor industriale, parcuri ştiinţifice şi tehnologice- evoluţii care au creat un mediu de afaceri mai atractiv pentru a facilita instalarea de mari companii străine în regiuni din Cehia.

Prin investiţiile U.E. au fost create peste 30 000 de noi locuri de muncă şi a fost oferit sprijin la aproape 3 000 de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri). Au sprijinit peste 300 de proiecte tehnologice in domeniul informaţiei şi comunicării - îmbunătăţirea conexiunile în bandă largă, puncte de acces public la internet şi reţele regionale şi locale de comunicaţii.

UE a finanţat, de asemenea, proiecte de mediu, printre realizările notabile este inclusă şi construirea a 370 km de noi sisteme de canalizare.

Investiţiile europene în Republica Cehă în perioada 2007-2013

Pentru perioada 2007-13, Cehiei i-au fost alocate 26.7 miliarde euro în total, din care: 25.9 miliarde euro în obiectivul de convergenţă, 0.4 miliarde euro în cadrul obiectivului de Competitivitate Regională şi Ocuparea Forţei de Muncă, şi 0.4 miliarde euro în cadrul Obiectivului de Cooperare Teritorială Europeană. Pentru a completa investiţiile UE, contribuţia naţională din Republica Cehă va fi 4.6 miliarde euro pe o perioadă de şapte ani.

Boemia Centrală, Moravia Centrală, Moravia Silezia, regiunile Sud-Vest, Sud-Est, Nord-Vest şi Nord-Est intră sub incidenţa obiectivului de convergenţă, în timp ce regiunea Praga intră sub incidenţa obiectivului de competitivitate regională şi ocuparea forţei de muncă.

Planificarea strategică a Cehiei pentru perioada 2007-2013 va fi pusă în aplicare prin intermediul a 17 programe, inclusiv 14 programe finanţate din F.E.D.R.

Principalele priorităţi ale politicii de coeziune în Republica Cehă, 2007-13

Aproape 40% din alocarea totală, 10 miliarde €, va fi dedicată îmbunătăţirii mediului. Aproape jumătate din această sumă vor fi investite în măsuri directe cum ar fi deşeurile de tratare a apei, protecţia naturii şi a aerului şi prevenirea riscurilor.

Sprijinul pentru eficienţa energetică şi energie regenerabilă va fi peste 1 miliard euro.

Sprijinul pentru transport, de asemenea, ocupă un loc important, cu investiţii în valoare de aproximativ 7.7 miliarde euro. Acest lucru va sprijini proiectele cheie privind reţelele transeuropene de transport.

Finanţarea europeană va reprezenta aproximativ 5 miliarde euro si va fi alocată în cercetare, dezvoltare şi inovaţie. 1.5 miliarde de euro vor fi investite pentru a susţine antreprenoriatul, în special a întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri).

Suportul pentru abilităţile angajaţilor şi sumele de formare ajung la 1 miliard euro.

Este de aşteptat ca 160.000 de muncitori vor fi sprijiniţi în cadrul activităţilor Fondului Social European.

Investiţiile în formarea continuă pentru a îmbunătăţi abilităţile şi cunoştinţele se vor ridica la aproape 1,5 miliarde, care vizează în special pentru a creşte numărul de studenţi din învăţământul superior, cu 10%.

1 miliard euro a fost alocat măsurilor de sprijinire a incluziunii sociale şi creşterea participării pe piaţa forţei de muncă.

Republica Cehă este împarţită în 8 regiuni cu 8 programe operationale după cum urmează:

I. Sud – Est : Jihovýchod

II. Sud – Vest : Jihozápad

III. Nord – Est : Severovýchod

IV. Nord – Vest : Severozápad

V. Boemia Centrală : Střední čechy

VI. Moravia Centrală : Střední morava

VII. Moravia Silezia : Moravskoslezsko

VIII. Praga

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cehia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2012
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
6 092 cuvinte
Nr caractere:
34 983 caractere
Marime:
513.37KB (arhivat)
Publicat de:
Victoria Cucu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Lolescu Elena
Nota primită:
Nota 10
Sus!