Cadrul logic

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Manastirea Agapia (denumita si Manastirea Agapia Noua pentru diferentiere de Schitul Agapia Veche) este o manastire din Romania situata in valea paraului Agapia din judetul Neamt, la 9 km de Targu Neamt. A fost construita intre anii 1642-1647. Arhitectura bisericii nu are un stil specific. Ceea ce confera o deosebita valoare acestui monument sunt frescele pictate de Nicolae Grigorescu, intre anii 1858-1861.

La inceputul anului 2005, la Manastirea Agapia a inceput un amplu proiect de reabilitare a intregului areal turistic. Din cauza lipsei de profesionalism a firmei constructoare, lucrarile au fost sistate. Aceasta situatie are consecinte deosebit de grave pentru Beneficiarul Local - Consiliul Local Agapia - si in special pentru Beneficiarul Final - Manastirea Agapia. Dezvoltarea agroturistica a zonei ramane fara infrastructura in functiune (alimentare cu apa, canalizare, statie de epurare, drumuri de acces, servicii turistice etc.), iar circa 100 de case din Ansamblul Monument Istoric Manastirea Agapia raman nereabilitate, desi sunt intr-un proces de degradare accelerata din cauza uzurii in timp si a actiunii distructive a factorilor de mediu. Acestea sunt doar cateva consecinte.

Acest proiect s-a dorit a fi un proiect pilot pentru dezvoltarea infrastructurii socio-turistice. S-a pornit acest proiect cu convingerea ca nici un efort nu este prea mare atunci cand este vorba de salvarea de la degradare a unui areal turistic special, cum este cel al Manastirii Agapia. S-a sperat ca valoarea recunoscuta a acestui ansamblu monument istoric, de civilizatie si de cultura, va convinge pe cei implicati sa depuna toate eforturile in realizarea proiectului. Proiectul cuprinde urmatoarele obiective:

- renovarea completa a 117 casute, monumente istorice, in care locuiesc aproape 400 de maici, introducerea retelei de apa si de canalizare, reabilitarea drumurilor de acces in satul monahal; construirea unui punct de informare turistica,

Din cauza neplatii, lucrarile au fost sistate de catre contractor iar deai beneficiarul final, Manastirea Agapia, a facut cunoscuta institutiilor competente situatia acestui proiect nu s-a luat nici o masura.

Din cauza sistarii lucrarilor de reabilitare, casele raman intr-o stare avansata de degradare, la care se adauga lipsa conditiilor igienice (grupuri sanitare, bai) si a celor de mediu (drumuri de acces, canalizarea apelor menajere, alimentare cu apa), Lucrarile au fost facute fara ca firma de constructii sa aiba experienta relevanta in asemenea lucrari, cu toate ca in oferta de licitatie una din conditii a fost obligativitatea de a face dovada experientei similare in lucrari de reabilitare-restaurare pe constructii monument istoric. Calitatea inferioara a materialelor cu care a fost aprovizionat santierul a contribuit si ea la impiedicarea evolutiei normale a lucrarilor. S-a incercat in permanenta a se ignora ceea ce prevedea oferta, cautandu-se alternative mai ieftine. De cele mai multe ori, fara impotrivirea Proiectantului si a Beneficiarului Local, solutiile mai ieftine si nepotrivite nevoilor proiectului ar fi avut aprobarea inginerului si ar fi fost puse in practica. Din cele expuse pana acum, se poate trage concluzia ca firma care se ocupa de reabilitarea Manastirii Agapia este principala responsabila de esecul proiectului din Manastirea Agapia, fiind incapabila sa organizeze bunul mers al lucrarilor si, mai ales, sa execute astfel de proiecte datorita lipsei de experienta in lucrari specifice pentru monumente istorice.

In contextul celor prezentate, Manastirea Agapia face demersuri pentru schimbarea in bine a situatiei existente si salvarea arealului turistic al acestui asezamant monahal aflat intr-o stare disperata, mai ales acum, dupa sistarea lucrarilor. Comunitatea monahala este profund afectata de consecintele sistarii lucrarilor la acest proiect, iar pelerinii si turistii care viziteaza zona raman nedumeriti si negativ impresionati de santierul aproape parasit, de starea de provizorat si nepasare intalnita.

Acest lucru nu poate reprezenta o carte de vizita onorabila pentru autoritatile romane responsabile menite sa imbunatateasca infrastructura existenta, nu sa o distruga si sa aduca la disperare comunitatea ce vietuieste aici.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cadrul logic.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 407 cuvinte
Nr caractere:
8 135 caractere
Marime:
49.72KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
manastire, dezvoltare
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor , Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca
Materie:
Economie
An de studiu:
III
Sus!