Analiza surselor de finantare ale intreprinderii OMV Petrom SA

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Capitolul 1. Prezentarea generala a intreprinderii OMV Petrom S.A. 3
1.1. Cadrul general de organizare si desfasurare a activitatii 3
A. Obiect de activitate 3
B. Structura de actionariat 3
1.2. Piata si concurenta 4
Capitolul 2. Structura surselor de finantare ale intreprinderii OMV Petrom S.A. 6
2.1. Descrierea surselor de finantare la compania OMV Petrom S.A. pentru perioada 2014-2016. 6
2.2. Evolutii in structura surselor de finantare ale intreprinderii OMV Petrom S.A. in perioada 2014-2016. 9
Capitolul 3. Analiza mutatiilor in structura capitalului propriu al fimei OMV Petrom S.A. si a factorilor de influenta pentru perioada 2014-2016. 10
3.1. Structura capitalurilor proprii la compania OMV Petrom S.A. in perioada 2014-2016. 10
3.2. Analiza evolutiei structurii capitalurilor proprii si a principalilor factori de influenta. 12
Capitolul 4. Analiza mutatiilor in structura resurselor imprumutate ale fimei OMV Petrom S.A. pentru perioada 2014-2016. 14
4.1. Structura resurselor imprumutate la compania OMV Petrom S.A. in perioada 2014-2016. 14
4.2. Analiza evolutiei structurii resurselor imprumutate si a principalilor factori de influenta. 15
Capitolul 5. Concluzii 17
Bibliografie. 18

Extras din proiect:

Capitolul 1. Prezentarea generala a intreprinderii OMV Petrom S.A.

In cadrul proiectului despre sursele de finantare ale unei intreprinderi, am optat pentru organizatia OMV Petrom S.A. Pentru o mai buna intelegere a surselor de finantare ale acesteia, in capitolul ce urmeaza, voi realiza o prezentare generala a companiei.

1.1. Cadrul general de organizare si desfasurare a activitatii

A. Obiect de activitate

In Sud-Estul Europei, OMV Petrom reprezinta cea mai mare companie ce se ocupa cu titeiul si gazele. Aceasta desfasoara activitati in trei sectoare, precum: Downstream Oil, Downstream Gas si Upstream. Organizatia si-a consolidat superioritatea din Sud-Estul european pe piata petroliera, datorita unui proces amplu de eficientizare si modernizare.

Pe piata romaneasca, OMV Petrom, furnizeaza aproximativ 50% din productia interna de gaze, de asemenea fiind principala intreprindere in producerea de titei. Pentru o dezvoltare continua, organizatia a decis sa se extinda si prin abordarea pietei electrice, astfel, in prezent, acesta opereaza parcul eolian Dorobantu si centrala electrica bazata pe gaze Brazi, de asemenea compania, proceseaza titei in rafinaria Petrobrazi si realizeaza operatiuni de extractie din Marea Neagra in zona de productie Petromar. OMV Petrom realizeaza si distributie de produse petroliere in Romania, Bulgaria, Republica Moldova si Serbia, prin intermediul a circa 800 de statii, conduse sub brandurile OMV si Petrom.

Principalele produse ce realizeaza obiectul de activitate al companiei OMV Petrom sunt: Gazul Petrolier Lichefiat, Bitumul, Carburantii Petrom si Produsele Petrochimice.

Cu privire la carburantii pusi la dispozitia consumatorilor de catre OMV Petrom, prin intermediul statiilor de alimentare OMV si Petrom se pot mentiona urmatoarele produse: Benzina Standard 95, Motorina Standard, Benzina Extra 99 si Motorina Extra.

B. Structura de actionariat

Intreprinderea OMV Petrom are, in prezent, conform Bursei de Valori Bucuresti, un total de 56.644.108.335 de actiuni, evaluate la o valoare nominala de 0.1000 lei.

Compania a fost listata la Bursa de Valori Bucuresti in anul 2001, iar actiunile sale au fost tranzactionate pentru prima data la 3 septembrie, la un pret de inchiriere de 0.0720 lei.

In prezent, actiunile organizatiei OMV Petrom sunt impartite de o multime de actionari, totusi trei dintre acestia trebuie sa fie amintiti in mod obligatoriu, incat impreuna, ei detin mai mult de 80% din totalul actiunilor. OMV Aktiengesellschaft din Austria, ocupa primul loc, cu o pondere de 51% de actiuni OMV Petrom, pe locul doi se afla Statul Roman reprezentat prin Ministerul Energiei, acesta avand circa 20% din actiuni, iar pe locul trei este Fondul Proprietatea din Romania, cu aproximativ 12.5% din actiuni. Restul actiunilor OMV Petrom sunt detinute de circa 520 de persoane juridice si in jur de 456.600 de persoane fizice.

La data de 20 octombrie 2016, OMV Petrom a facut inca un pas spre succes prin faptul ca actiunile companiei au inceput sa fie tranzactionate in cadrul Bursei de Valori din Londra.

1.2. Piata si concurenta

Compania OMV Petrom activeaza pe piata petroliera din Romania, ocupand primul loc in procesarea si distributia de titei si gaze din Europa de Sud-Est. Activitatea intreprinderii se concentreaza pe producerea si furnizarea catre utilizatorii finali si anume clienti comerciali sau industriali si termocentrale, a produselor petroliere.

OMV Petrom este o organizatie ce se dezvolta pe pietele libere si competitive si este responsabila cu mentinerea unui flux constant de furnizare, sigur si stabil, lucru care este posibil datorita faptului ca OMV Petrom are o productie proprie de gaze naturale, de asemenea, aceasta activeaza si pe piata electrica.

Astazi, in Romania se poate vorbi despre o experienta de mai mult de 150 de ani in industria petroliera. Tara noastra are cea mai mare productie si procesare de petrol si ocupa primul loc la extractia de gaze in Estul european. Totusi, la nivel local, ea este un jucator modest si doar compania OMV Petrom intra in topul celor mai mari firme energetice din regiune, de altfel, aceasta este singura companie locala care are un loc in top.

OMV Petrom se confrunta pe piata din Romania, cu trei concurenti importanti, acestia fiind: MOL, LukOil si Rompetrol.

Dintre acesti concurenti, compania MOL din Ungaria reprezinta pericolul cel mai mare pentru OMV. MOL este al doilea jucator la nivel regional in domeniul energetic, chiar daca provine din Ungaria, o tara saraca in resurse de petrol si gaze.

Pe langa cele trei organizatii importante, OMV mai concureaza pe piata romaneasca si cu alte intreprinderi mai mici precum: Agip, Socar, Gazprom, ART Petrol, Carbogaz, Rafo, Transgaz etc. Totusi, OMV Petrom ramane a fi lider pe piata petroliera, aceasta companie avand si cele mai multe statii de alimentare pe teritoriul Romaniei.

Pe piata petroliera pe care activeaza, intr-un cadru puternic din punct de vedere concurential, organizatia OMV Petrom, este dificil de vorbit despre o mare diferentiere intre preturile carburantilor fixate de companii. Din cauza faptului ca pe aceasta piata exista o concurenta loiala, o mare oscilatie a preturilor ar duce la pierderi, totusi, este de datoria mea sa mentionez ca in acest an, compania OMV Petrom a scazut preturile produselor sale petroliere de patru ori, astfel, la unele benzinarii, carburantii ajungand sa coste mai putin de un euro pe litru. De asemenea, pe langa aceste scaderi a preturilor, compania pune la dispozitia clientilor sai si unele promotii, una dintre ele fiind oferirea de reduceri la produsele petroliere in zilele de weekend.

Datorita faptului ca organizatia opteaza pentru mentinerea concurentei loiale, luand in calcul si preferintele clientilor sai, aceasta ramane a fi lider in distributia de carburanti pe piata locala.

Bibliografie:

1. www.bvb.ro, Site-ul oficial al Bursei de Valori de la Bucuresti.

2. www.omvpetrom.com, Site-ul oficial al companiei OMV Petrom in lume.

3. www.omv.com, Site-il oficial al Grupului OMV in lume.

4. www.omv.ro, Site-ul oficial al companiei OMV Petrom din Romania.

5. www.ropepca.ro, Site-ul Asociatiei Romane a Companiilor de Exploatare si Productie Petroliera.

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2017
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
4 132 cuvinte
Nr caractere:
22 562 caractere
Marime:
598.95 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Data publicare:
06.11.2018
Structură de fișiere:
  • Analiza surselor de finantare ale intreprinderii OMV Petrom SA.docx
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Specializare:
Finante si banci
Materie:
Finante
An de studiu:
II
Profesorului:
Lect.univ.dr. Bogdan Florin Filip
Nota primita:
Nota 10

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
- Denumire societate : OMV Petrom SA - Cod fiscal : 1590082 - Cod registrul comertului :...
1. Prezentarea generala a intreprinderii Denumire companie: OMV Petrom S.A. CUI: 1590082...
OMV Petrom S.A. Str. Coralilor nr. 22, sector 1, Bucuresti ("Petrom City") Capital...
Denumire societate: S.C.Conpet S.A. Ploiesti Adresa: Str. Anul 1848, nr. 1-3 Localitate:...
Petrom este cea mai importanta companie petroliera din Romania, cu activitati de explorare,...
Sus!