Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii OMV Petrom SA

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Capitolul 1. Prezentarea generală a întreprinderii OMV Petrom S.A. 3
1.1. Cadrul general de organizare și desfășurare a activității 3
A. Obiect de activitate 3
B. Structura de acționariat 3
1.2. Piața și concurența 4
Capitolul 2. Structura surselor de finanțare ale întreprinderii OMV Petrom S.A. 6
2.1. Descrierea surselor de finanțare la compania OMV Petrom S.A. pentru perioada 2014-2016. 6
2.2. Evoluții în structura surselor de finanțare ale întreprinderii OMV Petrom S.A. în perioada 2014-2016. 9
Capitolul 3. Analiza mutațiilor în structura capitalului propriu al fimei OMV Petrom S.A. și a factorilor de influență pentru perioada 2014-2016. 10
3.1. Structura capitalurilor proprii la compania OMV Petrom S.A. în perioada 2014-2016. 10
3.2. Analiza evoluției structurii capitalurilor proprii și a principalilor factori de influență. 12
Capitolul 4. Analiza mutațiilor în structura resurselor împrumutate ale fimei OMV Petrom S.A. pentru perioada 2014-2016. 14
4.1. Structura resurselor împrumutate la compania OMV Petrom S.A. în perioada 2014-2016. 14
4.2. Analiza evoluției structurii resurselor împrumutate și a principalilor factori de influență. 15
Capitolul 5. Concluzii 17
Bibliografie. 18

Extras din proiect:

Capitolul 1. Prezentarea generală a întreprinderii OMV Petrom S.A.

În cadrul proiectului despre sursele de finanțare ale unei întreprinderi, am optat pentru organizația OMV Petrom S.A. Pentru o mai bună înțelegere a surselor de finanțare ale acesteia, în capitolul ce urmează, voi realiza o prezentare generală a companiei.

1.1. Cadrul general de organizare și desfășurare a activității

A. Obiect de activitate

În Sud-Estul Europei, OMV Petrom reprezintă cea mai mare companie ce se ocupă cu țițeiul și gazele. Aceasta desfășoară activități în trei sectoare, precum: Downstream Oil, Downstream Gas și Upstream. Organizația și-a consolidat superioritatea din Sud-Estul european pe piața petrolieră, datorită unui proces amplu de eficientizare și modernizare.

Pe piața românească, OMV Petrom, furnizează aproximativ 50% din producția internă de gaze, de asemenea fiind principala întreprindere în producerea de țiței. Pentru o dezvoltare continuă, organizația a decis să se extindă și prin abordarea pieței electrice, astfel, în prezent, acesta operează parcul eolian Dorobanțu și centrala electrică bazată pe gaze Brazi, de asemenea compania, procesează țiței în rafinăria Petrobrazi și realizează operațiuni de extracție din Marea Neagră în zona de producție Petromar. OMV Petrom realizează și distribuție de produse petroliere în România, Bulgaria, Republica Moldova și Serbia, prin intermediul a circa 800 de stații, conduse sub brandurile OMV și Petrom.

Principalele produse ce realizează obiectul de activitate al companiei OMV Petrom sunt: Gazul Petrolier Lichefiat, Bitumul, Carburanții Petrom și Produsele Petrochimice.

Cu privire la carburanții puși la dispoziția consumatorilor de către OMV Petrom, prin intermediul stațiilor de alimentare OMV și Petrom se pot menționa următoarele produse: Benzina Standard 95, Motorina Standard, Benzina Extra 99 și Motorina Extra.

B. Structura de acționariat

Întreprinderea OMV Petrom are, în prezent, conform Bursei de Valori București, un total de 56.644.108.335 de acțiuni, evaluate la o valoare nominală de 0.1000 lei.

Compania a fost listată la Bursa de Valori București în anul 2001, iar acțiunile sale au fost tranzacționate pentru prima data la 3 septembrie, la un preț de închiriere de 0.0720 lei.

În prezent, acțiunile organizației OMV Petrom sunt împărțite de o mulțime de acționari, totuși trei dintre aceștia trebuie sa fie amintiți în mod obligatoriu, încât împreună, ei dețin mai mult de 80% din totalul acțiunilor. OMV Aktiengesellschaft din Austria, ocupă primul loc, cu o pondere de 51% de actiuni OMV Petrom, pe locul doi se află Statul Român reprezentat prin Ministerul Energiei, acesta având circa 20% din acțiuni, iar pe locul trei este Fondul Proprietatea din România, cu aproximativ 12.5% din acțiuni. Restul acțiunilor OMV Petrom sunt deținute de circa 520 de persoane juridice și în jur de 456.600 de persoane fizice.

La data de 20 octombrie 2016, OMV Petrom a făcut încă un pas spre succes prin faptul că acțiunile companiei au început să fie tranzacționate în cadrul Bursei de Valori din Londra.

1.2. Piața și concurența

Compania OMV Petrom activează pe piața petrolieră din România, ocupând primul loc în procesarea și distribuția de țiței și gaze din Europa de Sud-Est. Activitatea întreprinderii se concentrează pe producerea și furnizarea către utilizatorii finali și anume clienți comerciali sau industriali și termocentrale, a produselor petroliere.

OMV Petrom este o organizație ce se dezvoltă pe piețele libere și competitive și este responsabilă cu menținerea unui flux constant de furnizare, sigur și stabil, lucru care este posibil datorită faptului că OMV Petrom are o producție proprie de gaze naturale, de asemenea, aceasta activează și pe piața electrică.

Astăzi, în România se poate vorbi despre o experiență de mai mult de 150 de ani în industria petrolieră. Țara noastră are cea mai mare producție și procesare de petrol și ocupă primul loc la extracția de gaze în Estul european. Totuși, la nivel local, ea este un jucător modest și doar compania OMV Petrom intră în topul celor mai mari firme energetice din regiune, de altfel, aceasta este singura companie locală care are un loc în top.

OMV Petrom se confruntă pe piața din România, cu trei concurenți importanți, aceștia fiind: MOL, LukOil și Rompetrol.

Dintre acești concurenți, compania MOL din Ungaria reprezintă pericolul cel mai mare pentru OMV. MOL este al doilea jucător la nivel regional în domeniul energetic, chiar dacă provine din Ungaria, o țară săracă în resurse de petrol și gaze.

Pe lângă cele trei organizații importante, OMV mai concurează pe piața românească și cu alte întreprinderi mai mici precum: Agip, Socar, Gazprom, ART Petrol, Carbogaz, Rafo, Transgaz etc. Totuși, OMV Petrom rămâne a fi lider pe piața petrolieră, această companie având și cele mai multe stații de alimentare pe teritoriul României.

Pe piața petrolieră pe care activează, într-un cadru puternic din punct de vedere concurențial, organizația OMV Petrom, este dificil de vorbit despre o mare diferențiere între prețurile carburanților fixate de companii. Din cauza faptului ca pe această piață există o concurență loială, o mare oscilație a prețurilor ar duce la pierderi, totuși, este de datoria mea să menționez că în acest an, compania OMV Petrom a scăzut prețurile produselor sale petroliere de patru ori, astfel, la unele benzinării, carburanții ajungând să coste mai puțin de un euro pe litru. De asemenea, pe lângă aceste scăderi a prețurilor, compania pune la dispoziția clienților săi și unele promoții, una dintre ele fiind oferirea de reduceri la produsele petroliere în zilele de weekend.

Datorită faptului că organizația optează pentru menținerea concurenței loiale, luând în calcul și preferințele clienților săi, aceasta rămâne a fi lider în distribuția de carburanți pe piața locală.

Bibliografie:

1. www.bvb.ro, Site-ul oficial al Bursei de Valori de la București.

2. www.omvpetrom.com, Site-ul oficial al companiei OMV Petrom în lume.

3. www.omv.com, Site-il oficial al Grupului OMV în lume.

4. www.omv.ro, Site-ul oficial al companiei OMV Petrom din România.

5. www.ropepca.ro, Site-ul Asociației Române a Companiilor de Exploatare și Producție Petrolieră.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza surselor de finantare ale intreprinderii OMV Petrom SA.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2017
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
4 132 cuvinte
Nr caractere:
22 562 caractere
Marime:
598.95KB (arhivat)
Publicat de:
Liliana S.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Specializare:
Finante si banci
Materie:
Economie
An de studiu:
II
Profesorului:
Lect.univ.dr. Bogdan Florin Filip
Nota primită:
Nota 10
Sus!