Protejarea faunei în România

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

- Argument
- Fauna Romaniei
- Delta Dunari
- Pasarile din Delta Dunari
- Fauna Acvatica
- Protejarea ariilor din Romania -
-Parcul National Retezat,
-Parcul Natural Bucegi-Piatra Craiului
-Parcul National Calimani
- Programului Natura 2000
- Bibliografie

Extras din proiect:

Ne-am obisnuit sa vedem pe posturile TV dar si in ziarele de mare tiraj prezentarea pe larg a unor stiri despre vanatorile organizate de politicieni sau oameni de afaceri in care numeroase animale sunt omorate fara avea vreo sansa in fata vanatorului sau stiri despre caini de rasa care au atacat adulti sau copii, fara ca cineva sa se intrebe de ce au atacat.

Dar niciodata nu am vazut (sau foarte rar) stiri despre caini schingiuiti, omorati de vii ori materiale care sa condamne vanatoarea ca sport sangeros.

Romania este inca o tara in care padurile sunt populate de diverse specii de animale salbatice si nu ca in alte tari unde se construiesc statui ale unor animale care au disparut.

Puterea mea de intelegere este depasita de oamenii care iau in vizorul armei o caprioara sau haituiesc kilometri intregi un animal sau de cei care isi chinuie propriile animale de companie prin infometare sau batai corectionale. Ce sa mai spunem de pisicile si cainii maidanezi care sunt la discretia celor care le doresc raul.

Exista si in Romania legi si ordonante prin care viata si integritatea animalelor este protejata, dar problema apare atunci cand este vorba despre respectarea acestor prevederi legale.

LEGEA nr. 205 din 26 mai 2004 privind protectia animalelor care reglementeaza masurile necesare pentru asigurarea conditiilor de viata si bunastare ale animalelor cu sau fara detinator.

Detinatorii de animale au obligatia de a asigura aplicarea normelor sanitare veterinare si de zooigiena privind adapostirea, hranirea, ingrijirea, reproductia, exploatarea, precum si a celor referitoare la protectia si Bunastarea animalelor.

De asemenea au obligatia de a avea un comportament lipsit de brutalitate fata de acestea, de a asigura conditiile elementare necesare scopului pentru care sunt crescute, precum si de a nu le parasi sau izgoni.

Cei care detin animale au obligatia de a asigura acestora, in functie de nevoile etologice, specie, rasa, sex, varsta si categorie de productie, urmatoarele:

a) un adapost corespunzator;

b) hrana si apa suficiente;

c) posibilitatea de miscare suficienta;

d) ingrijire si atentie.

Detinctorilor de animale le este interzis sc aplice tratamente rele, precum: lovirea, schingiuirea si alte asemenea cruzimi.

In sensul prezentei legi, prin rau tratament se intelege comportamentul brutal, abuzul in utilizarea animalelor, maltratarea si supunerea animalelor la eforturi inutile, precum si neasigurarea conditiilor minime necesare vietii si bunastarii acestora.

Cruzimea fata de animale este definita ca:

a) omorarea animalelor din perversitate, precum si prin practicarea tirului pe animale domestice sau captive;

b) organizarea de lupte intre animale sau cu animale;

c) folosirea de animale vii pentru dresajul cainilor sau pentru a le controla agresivitatea;

d) folosirea de animale pentru expozitii, publicitate, realizare de filme sau in scopuri asemanatoare, daca aceste activitati le provoaca acestora suferinte fizice si psihice, afectiuni sau raniri;

e) abandonarea unui animal a carui existenta depinde de ingrijirea omului;

f) administrarea de substante destinate stimularii capacitatilor fizice ale animalelor in timpul competitiilor sportive, sub forma dopajului.

In conformitate cu prezenta lege constituie contraventie supunerea unui animal la rele tratamente si se pedepseste cu amenda de la de la 3.000.000 lei la 6.000.000 lei.

LEGEA 227/2002 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan. Prin lege se interzice uciderea cainilor fara stapan, abandonarea sau inducerea de suferinte cainilor. Nerespectarea acestor dispozitii se sanctioneaza cu amenda.

LEGEA privind ratificarea Conventiei europene pentru protectia animalelor de companie, semnata la Strasbourg la 23 iunie 2003

Statele membre ale Consiliului Europei, semnatare ale prezentei conventii, considera ca animalele de companie sunt foarte importante datorita contributiei lor la calitatea vietii si, prin urmare, reprezinta o valoare pentru societate.

ARTICOLUL 4

Detinerea

(1) Orice persoana care detine un animal de companie sau care are grija de un animal de companie trebuie sa fie responsabila de sanatatea si bunastarea acestuia.

(2) Orice persoana care detine un animal de companie sau care se ocupa de acesta trebuie sa-i asigure toate conditiile, ingrijirile si atentia, tinand cont de nevoile etologice, in functie de specie si rasa, si in special trebuie:

a) sa ii asigure, in cantitate suficienta, hrana si apa;

b) sa ii asigure posibilitatea de miscare;

c) sa ia masurile necesare pentru a nu lasa animalele sa devina libere.

(3) Un animal nu poate fi detinut ca animal de companie daca:

a) conditiile enumerate in alin.(2) nu sunt indeplinite;

sau

b) conditiile sunt indeplinite, dar animalul nu se poate adapta in captivitate.

Nici un animal de companie nu poate sa fie vandut persoanelor sub 16 ani fara consimtamantul expres al parintilor lor sau al altor persoane care exercita responsabilitati parentale.

DECLARATIA UNIVERSALA A DREPTURILOR ANIMALELOR, a fost proclamata in mod solemn la Paris in 15 octombrie 1978 la sediul UNESCO.

Potrivit Declaratiei toate animalele au in mod egal dreptul la existenta in cadrul echilibrului ecologic.

Aceasta egalitate nu exclude diversitatea speciilor si indivizilor.

Orice forma de viata animala are dreptul la respect.

Pentru exemplificare enumeram cateva prevederi a acestei Declaratii:

1. Nici un animal nu trebuie supus unor tratamente brutale sau unor acte de cruzime.

2. Daca este necesara sacrificarea unui animal ea trebuie sa fie instantanee si nedureroasa.

3. Privarea prelungita de libertate, vanatoarea si pescuitul spotiv, precum si orice folosire a animalului salbatic in alte scopuri dacat cele vitale sunt contrare acestui drept fundamental.

4. Expozitiile, spectocolele, filmele care folosesc animale trebuie sa le respecte demnitatea si sa nu comporte violenta.

5. Sacrificarea oricarui animal care nu este absolut necesara, precum si orice decizie care duce la un asemenea act constituie o CRIMA.

6. Masacrarea animalelor salbatice, poluarea si distrugerea biotopurilor sunt considerate CRIME.

7. Educatia si instruirea publica inca din copilarie trebuie sa conduca omul la observarea, intelegerea si respectarea animalelor.

LEGEA nr. 69 din 15 iulie1994 pentru aderarea Romaniei la Conventia privind comertul international cu specii salbatice de fauna si flora pe cale de disparitie, adoptata la Washington la 3 martie 1973

Legea protejeaza fauna si flora salbatica ce constituie un element de neinlocuit al sistemelor naturale, care trebuie sa fie protejat de catre generatiile prezente si viitoare, avand in vedere valoarea estetica, stiintifica, culturala, recreativa si economica mereu crescanda a faunei si florei salbatice.

Romania este o tara situata in sud-estul Europei Centrale, pe cursul inferior al Dunarii, la nord de peninsula Balcanica si la tarmul nord-vestic al Marii Negre. Pe teritoriul ei este situata aproape toata suprafata Deltei Dunarii si partea sudica si centrala a Muntilor Carpati. Se invecineaza cu Bulgaria la sud, Serbia la sud-vest, Ungaria la nord-vest, Ucraina la nord si Republica Moldova la est, iar tarmul Marii Negre se gaseste la sud-est. Teritoriul actual al Romaniei mai este numit si spatiul carpato-danubiano-pontic, deoarece Romania se suprapune unui sistem teritorial european, conturat dupa forma cercului Carpatilor Romanesti si a regiunilor limitrofe impuse si subordonate complementar Carpatilor, fiind marginita in partea de sud de fluviul Dunarea, iar in partea de est de Marea Neagra. Pe Glob, Romania este situata in emisfera nordica, la intersectia paralelei 45- latitudine nordica si meridianului de 25- longitudine estica, iar in Europa in partea central sud-estica la distante aproximativ egale fata de extremitatile continentului european. Romania se invecineaza la nord cu Ucraina, granita de sud este formata cu Bulgaria (o mare parte fiind frontiera acvatica, cu Dunarea), in vest cu Ungaria, in sud-vest cu Serbia, iar in est cu Republica Moldova (formata in totalitate de Prut). Delta Dunarii a fost introdusa in lista patrimoniului mondial al UNESCO in 1991 ca rezervatie naturala a biosferei. Romania beneficiaza de toate tipurile de unitati acvatice: fluvii si rauri, lacuri, ape subterane, ape marine. Particularitatile hidrografice si hidrologice ale Romaniei sunt determinate, in principal, de pozitia geografica a tarii in zona climatului temperat-continental si de prezenta arcului carpatic. Factorul antropic a contribuit la unele modificari ale acestor particularit

Bibliografie:

http://www.eukarya.ro/

Mohan Gh.,"Ecologia si protectia mediului", Ed.Scaiul,Bucuresti,1993;

http://www.green-report.ro

www.google.ro

http://www.ecomagazin.ro/natura-2000-programul-de-salvare-a-florei-si-faunei-din-europa/

Fauna Romaniei - I Simionescu

XXXX GREEN REPORT 2008

Parvu, C.,Indrumar pentru cunoasterea naturii,bucuresti, 1981;

Teodorescu,I.,Rasnoveanu, G., Negut,C.M.,Ecologie si protectia mediului, Ed.Constelatii

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Protejarea faunei in Romania.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
8 810 cuvinte
Nr caractere:
50 330 caractere
Marime:
1011.37KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Ecologie
Tag-uri:
mediu, ecologie
Predat:
la liceu
Profil:
Resurse naturale şi protecţia mediului
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Sus!