Poluarea apelor

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Argument
-Introducere
-Apa
-Surse de poluare a apelor si principalii poluanti
-Cobaterea poluarii apelor
-Tratarea apei
-Filtrarea apei
-Duritatea apei
-Epurarea apelor,procese de epurare
-Bibliografie

Extras din proiect:

Mi-am ales aceasta tema datorita faptului ca apa inseamna viata si sanatate.Multa vreme am crezut sau in orice caz am actionat ca si cum am fi crezut ca apa, prin imensitatea volumului ei, "digera" tot ce putem sa arucam in ea ; cu alte cuvinte, intinderile de apa ar fi o imensa lada de gunoi pe care o stiam purificatoare. Au fost necesari 50 de ani - in cursul carora am aruncat in mare mai multe deseuri de toate felurile decat in cursul celor 20 de secole precedente pentru ca aceasta iluzie sa se spulbere.A trebuit sa se produca o serie de catastrofe pana sa descoperim greseala pe care am facut-o. Savantii cunosteau primejdia, dar avertismentele lor au trecut, de cele mai multe ori, neluate in seama. Astazi suntem aproape neputinciosi in fata anumitelor fenomene de impurificare. Poluarea se produce atunci cand, in urma introducerii unor substante determinate solide, lichide, gazoase,radioactive,apele sufera modificari fizice, chimice sau biologice, susceptibile de a le face improprii sau periculoase pentru sanatatea publica, pentru viata acvatica, pentru pescuitul industrial, pentru industrie si turism.

Introducere:

Apa este recunoscuta la nivel mondial, ca fiind principala sursa de suport al vietii pe Pamant. In stare naturala, apa se gaseste, in principal, sub trei forme:

- sub forma forma lichida, care este si forma predominanta;

- sub forma solida (gheata, zapada);

- sub forma de vapori, in atmosfera si in nori.

In natura, apa chimic pura nu exista, practic. Intotdeauna apa va contine, alaturi de atomii de hidrogen si oxigen care o definesc, si atomi ai altor substante, organice sau anorganice si chiar microorganisme vii.

In functie de substantele pe care le contine, de concentratia acestora si avand in vedere principalul rol al apei in viata oamenilor si a animalelor, s-au stabilit doua tipuri principale de apa:

- apa potabila, care poate fi consumata de om pentru baut si pentru prepararea hranei, si

- apa nepotabila, care nu poate fi consumata de om pentru baut sau pentru prepararea hranei.

In mod obisnuit, daca acest tip de apa nu contine in concentratie suficient de mare substante chimice periculoase pentru fiintele vii, ea poate fi folosita de om in alte scopuri, fiind cunoscuta, in acest caz, sub denumirea de apa industriala.

Apa

Apa este factorul de mediu cel mai afectat de poluare ,iar problema poluarii apelor este cauza a 25% din cazurile de spitalizare inregistrate anual.Viata nu poate exista fara apa si o problema importanta este calitatea acestei ape. Apa in natura exista sub forma de ape de suprafata(fluvii,rauri,lacuri,mari si oceane)circa 44 miliarde de km2 si ape subterane. Resursele totale de apa din tara noastra cuprind 40 de miliarde m3/an din care,in stadiul actual de amenajare a bazinelor hidrografice sunt cuprinse 13 miliarde m3/an.Importanta apei ca factorde mediu este legata de multiple aplicatii,care necesita fiecare o anumita calitate a apei.Astfel ,apa ca factor de nutritie folosita in prepararea hranei oamenilor,deci apa potabila va trebui sa indeplineasca anumite conditii de calitate fizice,chimice si bacteriologice.Apa este si factor de igiena,factor energetic,factor de transport,materie prima indispensabila activitatiilor tehnologice,precum si sursa de agrement.

In natura, apa se gaseste din abundenta, in toate starile de agregare:

" in stare lichida (forma in care acopera 2/3 din suprafata pamantului; sub forma de

mari, oceane, rauri, fluvii, ape subterane);

" in stare solida (formeaza calote glaciare);

" in stare gazoasa (atmosfera contine o cantitate considerabila de apa, sub forma de

vapori de apa, invizibili).

Apa urmeaza un circuit in natura.

Caldura soarelui determina evaporarea apei de suprafata. Vaporii rezultati se ridica in atmosfera. Daca in atmosfera saturata cu vapori de apa apare o scadere a temperaturii, parte din vaporii condensati iau forma de nori, ceata, ploaie, zapada sau grindina.

In anotimpurile calde, dar cu nopti racoroase se depune roua, iar daca temperatura solului este sub 0 C, se depune bruma.

Apele ajunse la nivelul solului sau cele ce rezulta din topirea zapezilor, in parte umplu din nou lacurile, raurile, fluviile, marile si oceanele. Alta parte strabate straturile de pamant, la diferite adancimi, formand apele freatice. Apa subterana poate reaparea la suprafata, fie prin izvoare, fie extrasa prin fantani, sonde.

In cadrul acestui mare circuit natural se disting circuite secundare, dintre care, importanta deosebita prezinta circuitul biologic. Acesta consta in patrunderea apei in organismele vii si redarea ei in circuitul natural prin respiratie, transpiratie si moartea organismelor. Distingem si un circuit apa-om-apa care se refera la interventia activitatii omului in circuitul natural.

In natura nu exista apa pura; date fiind interactiunile cu mediul

Bibliografie:

Albrecht,Anthony,Bermond,Brumer,Lund,Nebel,Nelson

Ecologia si protectia mediului (pag 89-96)

Editura Economica 2000

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Poluarea apelor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
4 677 cuvinte
Nr caractere:
26 601 caractere
Marime:
28.64KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Ecologie
Tag-uri:
deversari, mediu, apa, poluare
Predat:
la liceu
Profil:
Resurse naturale şi protecţia mediului
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Sus!