Necesitatea si importanta reciclarii deseurilor

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

ARGUMENT

Evolutia generala a societatii umane s-a realizat pe baza exploatarii resurselor naturale, iar exploatarea acestor resurse s-a putut face datorita crearii de unelte tot mai evoluate, de masini tot mai puternice, de instalatii tot mai complexe si de tehnologii tot mai evaluate. Raportul om-natura a evoluat in sensul diminuarii relatiei de dominare a omului de catre natura, omul reusind sa-si realizeze un mediu ambiental si socio-economic propriu, seminatural. Pana in etapa industrializarii (secolul al XVIII-lea) evolutia a fost relativ lenta, activitatea umana rasfrangandu-se de o maniera nepericuloasa asupra mediului.

Dezvoltarea societatii umane s-a accelerat in etapa industrializarii, motorul dezvoltarii constituindu-l dualismul dintre exploatarea tot mai intensa a resurselor naturale care aduceau un surplus de valoare reinvestita in dezvoltarea capacitatilor, in crearea de noi masini mai evoluate si mai puternice care, la randul lor, dadeau posibilitatea intensificarii in continuare a exploatarii resurselor naturale. Pe baza exploatarii resurselor naturale, omul a devenit tot mai independent fata de natura, el si-a creat sisteme ecologice noi, sisteme socio-umane industriale, cu ajutorul carora omul a inceput sa domine natura. Aceasta inversare a raportului om-natura, in care omul domina natura, s-a concretizat insa printr-o agresiune continua si tot mai accelerata asupra ecosistemelor naturale. Cantitatile crescute de deseuri au inceput sa ridice probleme tot mai mari, mai evidente si mai comlexe pentru comunitatile umane si pentru ecosistemele naturale.

In etapa revolutiei tehnico-stiintifice din secolul al XX-lea ritmul de dezvoltare si de exploatare a resurselor naturale s-a accelerat si mai mult, puterea omului de a transforma natura in sens distructiv (dar si in sens constructiv) fiind tot mai evidenta. Aceasta a condus la constientizarea pericolului pe care dezvoltarea, fara a tine cont de degradarea mediului il poate avea pentru om, pentru dezvoltarea omenirii. Prin urmare, raportul om-natura a devenit acum un raport dezvoltare-mediu.

Dupa Conferinta de la Stockholm (1972) si mai ales dupa Conferinta de la Rio (1992) asupra mediului, s-a facut legatura intre dezvoltare si resursele naturale limitate ale planetei si s-au stabilit reguli de conduita internationale pentru a se evita sau a se diminua poluarea mediului, astfel s-a abandonat conceptul potrivit caruia dezvoltarea era inevitabil legata de degradarea mediului si s-a instituit conceptul dezvoltare durabila, care tine cont de resursele limitate neregenerabile si de necesitatea dezvoltarii in limita acestor resurse.

Deseurile reprezinta una dintre problemele cele mai presante in activitatea de protectie a mediului, respectiv in asigurarea unei dezvoltari sustenabile.

Am ales aceasta tema pentru obtinerea certificatului de calificare profesionala, si anume, "Necesitatea si importanta reciclarii deseurilor", deoarece producerea de deseuri este rezultatul activitatii economice. Cantitatea si calitatea deseurilor municipale depind de standardul de viata si de modul de consum al populatiei, iar deseurile industriale- atat cele periculoase, cat si cele nepericuloase- depind de tipul de tehnologie folosita in prelucrarea materiilor prime din procesele de fabricatie.

Dezvoltarea durabila este o strategie prin care comunitatile cauta cai de dezvoltare economica, beneficiind de asemenea de mediul inconjurator local sau care sa aduca beneficii calitatii vietii.

CAPITOLUL I - DESEURILE

I.1 Deseurile- definitie, clasificare

I.1.1Definirea deseurilor

Deseurile sunt materiale considerate fara valoare sau fara utilitate. Acestea ar trebui eliminate deoarece pun in pericol sanatatea umana. Contactul omului cu deseurile poate surveni fie in mod direct, prin acumularea haldelor de gunoi in apropierea zonelor de locuit, fie indirect, prin scurgerile in sol, apa subterana sau apa de suprafata si emisie in atmosfera.

In dictionarul Enciclopedic "deseul", este definit astfel:

- Parte dintr-o materie prima sau dintr-un material ce ramane in urma unui proces tehnologic de realizare a unui anumit produs sau semifabricat, neputand fi utilizat in cadrul aceluiasi proces tehnologic (deseuri industriale) sau care rezulta din activitati umane, casnice, menajere (deseuri menajere)."

- Reziduu : Materie ramasa de la o operatie de prelucrare chimica a unui material sau care se depune pe peretii sau pe fundul recipientilor unde se pastreaza substante lichide sau unde se produce o ardere.

- Rebut: Produs care nu corespunde conditiilor calitative cerute si care nu mai poate fi utilizat direct in scopul pentru care a fost produs

- Gunoaie: Resturi murdare sau netrebuincioase care se arunca.

- Denumirea de deseuri este mai cuprinzatoare, gasindu-se in toate starile fizice (solida, lichida sau gazoasa) si chimice (organice si, de anorganice)

- " Orice reziduu rezultat dintr-un proces de productie, de transformare sau utilizare, orice substanta, material, produs sau bun mobil abandonat sau pe care posesorul il destineaza abandonarii.

Bibliografie:

1.Berca Mihai - Ecologie generala si aplicata. Editura Ceres Bucuresti, 2000.

2.Dutu Mircea - Dreptul mediului, vol. II. Editura Economica, 1998.

3.Negulescu M. si colab. - Protectia mediului inconjurator. Editura Tehnnica, Bucuresti, 1995.

***http://www.gestiuneadeseurilor.ro/Data/pdf/cap_03.pdf

***http://www.apmbc.ro/apmbc-18-12.htm

***http://www.management.ase.ro/reveconomia/2004-1/18.pdf

***http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_14072/Dosar-Romania-trebuie-sa-recicleze-55-din-deseuri-pana-in-2013.html

***http://www.ecomagazin.ro/deseurile-si-romania/

***http://www.deseuri-online.ro/new/download/Reciclare.pdf

*** http://www.raportaremediu.ro/legislatie/

*** http://ec.europa.eu/environment/

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2017
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
41 pagini
Imagini extrase:
41 imagini
Nr cuvinte:
14 185 cuvinte
Nr caractere:
76 196 caractere
Marime:
421.31 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Ecologie
Data publicare:
13.06.2017
Structură de fișiere:
  • Necesitatea si importanta reciclarii deseurilor.docx
Predat:
COLEGIUL TEHNIC DE INDUSTRIE ALIMENTARĂ SUCEAVA din Suceava
Te-ar putea interesa și:
Deseurile Deseurile sunt substante, materiale, obiecte, resturi de materii prime provenite din...
1.Descriere Deseurile din constructii si demolari reprezinta deseurile rezultate din activitati...
"Cei care se avanta in practica inainte de a fi invatat teoria, seamana cu marinarii care...
CUVANT INAINTE Gestionarea deseurilor reprezinta o problema extrem de importanta cu care se...
1. Scopul lucrarii In lucrarea de fata se vor prezenta cateva solutii privind reciclarea...
Sus!