Indicatori Fizici Ape Naturale

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Cursurile si bazinele avcatice sunt zone importante de asezare a oamenilor, datorita disponibilului de apa pentru baut, racire industriala, generare de energie hidraulica, pescuit comercial si recreere.

Daca s-ar putea dubla 0,1 % din apa raurilor, s-ar dubla potentialul de producere a hranei, s-ar reda agriculturii toate deserturile (40 % din Terra). Apele dulci asigura necesarul de apa potabila, apa pentru industrie, agricultura, servicii si dezvoltare urbanistica. Reprezinta o importanta sursa energetica, cale de transport, rezervor alimentar (fauna piscicola si nu numai) au rol esential in coservarea sanatatii mediului.

Apele dulci sunt distribuite neuniform pe uscat: exista multe zone pe Glob cu un deficit cronic de apa dulce. Acesta, corelat cu explozia demografica, agraveaza fenomenele legate de insuficienta aprovizionarii cu apa; impactul asupra vietii si sanatatii oamenilor (in conditiile subdezvoltarii economice) este catastrofal. O persoana din trei este lipsita de siguranta apei potabile si de servicii de salubritate (sanatate si demnitate), in tarile in curs de dezvoltare. Consumul de apa contaminata provoaca 80 % din inbolnaviri si 1-3 din decese. In tarile sarace, subdezvoltarea amplifica impactul deficitului natural de apa.

Criza de apa dulce afecteaza in prezent si tarile puternic dezvoltate, unde se datoreaza suprasolicitarii resurselor de apa, in urma sustinerii dezvoltarii economice, care este incadrata intr-un anumit model de productie si consum. Consumul de apa creste continuu si rapid, in tarile industrializate, dublandu-se o data la fiecare 15 ani, nu datorita evolutiei demografice si extinderii urbanismului, cat cresterii gradului de industrializare a intregii activitati economice. Nu exista activitate industriala care sa nu solicite consum de apa. In SUA, 2-3 din consumul de apa se indreapta spre industrie (energofaga, dar si aquafaga):100 t apa pentru 1 t zahar, 200 t apa pentru1 t hartie, 20 t apa pentru 1 g material fisionabil.

Apa mai este utilizata pentru irigatii in agricultura si pentru depozitarea reziduurilor; pentru a iriga 1 ha se consuma pe an circa. 10 000 m3 apa, echivaland consumul unei populatii rurale de 300 persoane.

Consumul casnic creste o data cu populatia si progresele urbanizarii, ale confortului si igienei (o persoana din tarile dezvoltate consuma zilnic 200-400 t apa). Concomitent cu cresterea consumului se reduc dramatic resursele, ca urmare a poluarii si degradarii continue a apelor, in principal datorita industriilor din ce in ce mai poluante, epurarii necorespunzatoare a apelor uzate menajere si industriale, disparitiei unor zone naturale de colectare a apelor (datorita desecarilor), a despaduririlor masive, agriculturii (pesticide si alte substante de sinteza) si detergentilor.

O calitate buna a apei este esntiala pentru mentinerea recreerii, pisciculturii si pentru asigurarea apei potabile municipale.

In anii recenti au fost lansate eforturi

Bibliografie:

1.ACATRINEI GH., "Poluarea si protectia mediului ambiant", Universitatea "Al.I.Cuza " Iasi, 1994

2.COPCARU I., "Surse, procedee si produse de poluare", Ed.Junimea, Iasi, 1995

3.FURON R., "Problemele apei in lume", Ed. Stiintifica, Bucuresti, 1976

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Indicatori Fizici Ape Naturale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
4 348 cuvinte
Nr caractere:
25 375 caractere
Marime:
26.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
resurse, panza freatica, apa
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!