Impact asupra mediului Heineken-Ungheni

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Introducere 2
Capitolul 1. Informații generale 5
1.1 Prezentarea companiei 5
1.2 Managementul activităţii 5
1.3 Descrierea instalaţiei şi a fluxurilor tehnologice de pe amplasament 6
1.3.1 Descrierea amplasamentului 6
1.3.2 Descrierea principalelor activităţi şi procese tehnologice 7
Capitolul 2. Resurse de apă 9
Capitolul 3. Instalții pentru Evacuarea, Reținerea și Dispersia poluanților din mediu 11
3.1. Aer 11
3.2. Apa 14
3.2.1. Sursele de emisie: 14
3.2.2. Staţii şi instalaţii de preepurare: 14
3.3. Sol 15
3.3.1. Surse posibile de poluare a solului 15
3.3.2. Controlul emisiilor pe sol 15
3.4 Grila de cotare a gravității impactului: 16
3.4.1. Aer 16
3.4.2. Apă 16
3.4.3. Sol 17
Capitolul 4. Concentraţii de poluanţi admise la evacuarea în mediul înconjurător, nivel de zgomot 18
4.1. Aer 18
4.2. Apa 20
4.3. Sol 20
4.4. Zgomot şi vibraţii 21
4.5. Miros 21
Concluzii 23
Bibliografie: 24

Extras din proiect:

Introducere

Berea poate fi definită ca o băutură slab alcooloică, nedistilată, obţinută prin fermentarea cu ajutorul drojdiei a unui must din malţ şi cereale nemalţificate fierte cu hamei. Pricipalele materii prime sunt:

• malţul;

• cerealele nemalţificate;

• hamei;

• apă;

• drojdie.

Fiind o băutură nedistilată, berea mai conţine în afară de alcool şi o serie de substanţe ca: glucide, substanţe azotoase, săruri minerale si vitamine din grupa B, care îi conferă o valoare nutritivă şi care au o acţiune favorabilă asupra organismului. Astfel alcoolul din bere în cantităţi mici favorizează respraţia şi atenuează tulburările nervoase. Vitaminele din grupa B protejează ficatul faţă de acţiunea dăunatore a alcoolului. Substanţele amare au o acţiune bacteriostatică distrugând bacteriile gram pozitive cât şi bacilul tuberculozei.

Topul ţărilor cu cel mai mare consum de bere per capita:

1. Cehia – 143 de litri per capita, 1,5 miliarde de litri la nivel național;

2. Germania – 110 de litri per capita, 8,9 milioane de litri la nivel național;

3. Austria – 108 de litri per capita, 920 de milioane de litri la nivel național;

4. Estonia – 104 de litri per capita, 135 milioane de litri la nivel național;

5. Polonia – 100 de litri per capita, 3,8 milioane de litri la nivel național;

6. Irlanda – 93 de litri per capita, 430 milioane de litri la nivel național;

7. România – 90 de litri per capita, 1,8 miliarde de litri la nivel național;

8. Lituania – 89 de litri per capita, 260 de milioane de litri la nivel național;

9. Croaţia – 82 de litri per capita, 346 milioane de litri la nivel național;

10. Belgia – 81 de litri per capita, 900 de milioane de litri la nivel național.

Materiile prime utilizate pentru fabricarea berii sunt:

• Orzul folosit la fabricarea malțului pentru bere trebuie să aibă un conținut ridicat în amidon și scăzut în proteine. Cu cât conținutul în amidon este mai mare, cu atât crește și randamentul în extract al malțului. Pentru fabricarea berii se pretează orzul cu bob mare (cal. I și cal. II) și cu coajă subțire.

• Hameiul, datorită calităților sale, reprezintă o materie primă indispensabilă la fabricarea berii. Din planta de hamei se folosește numai conul de hamei care conține substanțe specifice substanțelor amare și uleiurilor eterice. În afară de hameiul natural, astăzi se folosesc și o serie de produse obținute din hamei dintre care se pot menționa:

- pulberi de hamei normale;

- extracte de hamei: normale sau izomerizate.

- pulberi de extracte de hamei.

• Apa este considerată materie primă deoarece influențează profund calitatea berii. Apa conține în medie 500 mg/l săruri, în mare parte disociate, care influențează duritatea și alcalinitatea apei și deci calitatea berii.

Alte materii utilizate in procesul de fabricare a berii sunt:

Drojdia cultură pură utilizată pentru fermentarea mustului de bere - face parte de obicei din categoria drojdiilor de fermentație inferioară (rase de Saccharomyces carlsbergensis) deoarece ele nu formează asociații de celule, au o capacitate redusă de formare a sporilor, fermentează de obicei rafinoza în întregime, iar temperatura normală de fermentare este mai scăzută de 5-15°C.

Maltul este principala materie utilizată la fabricarea berii, fiind un semifabricat obținut prin germinarea în condiții industriale, controlate a orzului sau orzoaicei și uscarea malțului verde realizat. Malțul este o sursă de substanțe complexe cu rol de substrat și în același timp o sursă de enzime care acționează asupra substratului determinând formarea în procesul de fabricare a mustului de bere.

Cereale nemalțificate cum sunt: orz, porumb, orez. În unele țări mai conservatoare este interzisă utilizarea acestor cereale nemalțificate, însă în numeroase țări ele se folosesc mai ales datorită avantajelor economice care rezultă.

Mijloace de poluare a mediului înconjurător

Termenul de poluare desemnează orice activitate care prin ea însăși sau prin consecințele sale aduce modificări echilibrelor biologice, influențând negativ ecosistemele naturale și/sau artificiale cu urmări nefaste pentru activitatea economică, starea de sănătate și confortul speciei umane. Poluarea poate fi de 2 tipuri: poluare naturală și poluare artificială.

Poluarea naturală este dată de emisiile temporare sau permanente cu influențe locale sau regionale. Sursele naturale principale ale poluării sunt erupțiile vulcanice, furtunile de praf, incendiile naturale ale pădurilor și altele cum ar fi gheizerele sau descompunerea unor substanțe organice.

Poluare artificială a apărut odată cu dezvoltarea primelor așezări urbane, sub influența factorului antropic. Inițial, produsele poluante erau puține, de natură organică și usor degradabile de către microorganismele mediului. Pe masura dezvoltării industriei, a creșterii demografice și a modernizării tehnicii, poluarea s-a extins, poluanții s-au înmulțit și au apărut deșeuri greu biodegradabile, ca de exemplu detergenți, pesticide de sinteză, deșeuri radioactive. Când cantitatea de poluanți depășește capacitatea de neutralizare a mediului, ecosistemele suferă un proces de alterare și distrugere a lor, rezultând zone lipsite total de viață.

Poluarea artificială se împarte în 3 mari categorii:

- poluare industrială:20-25%

- poluare casnică: 50 - 60 %

- poluare datorata mijloacelor de transport: 20 - 25 %

Industria este, la momentul actual, principalul poluant la scara mondială. În fiecare an dezvoltarea industriei generează miliarde de tone de materiale poluante care sunt eliberate în atmosferă.

Bibliografie:

1. http://www.anpm.ro/documents/24337/2418331/Proiect+AUTORIZATIE+INTEGRATA+HEINEKEN+-+fabrica+de+bere+Ungheni.pdf/bce53ff7-6e61-4e54-8272-618f195ede2e

2. http://www.zf.ro/wikizf/heineken-romania-s-a-8179405

3. http://www.zf.ro/business-international/topul-celor-mai-mari-consumatori-de-bere-din-europa-pe-ce-loc-se-afla-romania-13595899

4. https://www.scribd.com/document/182590901/POLUAREA-MEDIULUI-IN-INDUSTRIA-BERII

5. http://proalimente.com/fabrica-berea-tehnologia-obtinere-berii/

6. http://www.responsabilitatesociala.ro/stiri-csr/heineken-romania-va-recicla-50-de-tone-de-deseuri-electronice-in-acest-an.html

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Impact asupra mediului Heineken-Ungheni.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2018
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
6 062 cuvinte
Nr caractere:
33 997 caractere
Marime:
77.90KB (arhivat)
Publicat de:
Adrian R.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Ecologie
Predat:
Facultatea de Inginerie Alimentara , Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava
Specializare:
Protectia Consumatorului si a Mediului
Materie:
Ecologie
An de studiu:
IV
Nota primită:
Nota 9
Sus!