Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deșeurilor și reabilitarea siturilor contaminate istoric

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Introducere
Definitii si abrevieri
I. Informatii generale
I. 1 Programul Operational Sectorial de Mediu 2007 - 2013
I. 2 Descrierea Axei Prioritare 2, Domeniul Major de Interventie - "Dezvoltarea sistemelor integrate de management al deseurilor si extinderea infrastructurii de management al deseurilor"
I. 2.1 Cadrul general
I. 2.2 Strategia de finantare
I. 2.3 Alocarea financiara
I. 2.4 Cadrul legislativ
II. Reguli privind pregatirea si evaluarea proiectelor
II. 1. Reguli privind pregatirea proiectelor
II. 2. Reguli privind evaluarea proiectelor
II. 2.1 Criterii de eligibilitate a solicitantului si a proiectelor
II.2.1.1 Eligibilitatea solicitantului
II.2.1.2 Eligibilitatea proiectelor
II.2.2 Criterii de evaluare a proiectelor
II.2.3 Reguli de eligibilitate a cheltuielilor
II.3 Instructiuni de completare si depunere a cererii de finantare
II.3.1 Completarea cererii de finantare
II.3.2 Depunerea cererii de finantare
III. Procedura de evaluare a cererilor de finantare
III.1 Verificarea administrativa a cererilor de finantare
III.2 Verificarea eligibilitatii cererilor de finantare
III.3 Evaluarea proiectelor
IV. Informatii privind finantarea si implementarea proiectelor
ANEXE
Anexa 1. Formularul Cererii de finantare
Anexa 2 Fisa de control a Cererii de finantare (pentru solicitant)
Anexa 3 Lista cheltuielilor eligibile aferente axei prioritare 2
Anexa 4. Lista indicativa a proiectelor
Anexa 5. Declaratii

Extras din proiect:

Prezentul ghid a fost elaborat de Autoritatea de Management pentru POS Mediu pentru a veni in sprijinul solicitantilor care doresc sa obtina finantare pentru proiecte de investitii in sectorul deseuri.

Ghidul furnizeaza informatii utile cu privire la eligibilitatea solicitantilor, a proiectelor, modul de completare a cererilor de finantare si a documentatiei necesare pentru proiect, precum si cu privire la procedura de selectie si aprobare a proiectelor. Ghidul a fost elaborat in corelare cu prevederile Programului Operational Sectorial Mediu 2007 - 2013 si cu normele legislatiei comunitare si nationale privind asistenta nerambursabila acordata Romaniei de catre Uniunea Europeana prin instrumentele structurale.

Fundamentul selectiei proiectelor este reprezentat de Anexa 2 a POS Mediu - Lista orientativa a proiectelor majore pentru POS Mediu, in ordinea prioritatii conform Planului National pentru Managementul Deseurilor si Planurilor Regionale pentru Managementul Deseurilor. Toate proiectele planificate sunt aprobate odata ce ating calitatea dorita. Selectia se va efectua luand in considerare programarea anuala in functie de prioritati.

Capitolul I al acestui ghid "Informatii generale" cuprinde aspecte relevante cu privire la POS Mediu si Axa prioritara 2 - " Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor contaminate istoric". Subliniem ca prezentul document face referire numai la primul domeniu major de interventie al acestei axe, si anume "Dezvoltarea sistemelor integrate de management al deseurilor si extinderea infrastructurii de management al deseurilor".

Textul integral al POS Mediu poate fi consultat la adresa http://www.mmediu.ro/integrare/comp1/POSmediu/POS_Oficial_romana.pdf. Totodata, ghidul contine un set de definitii utile privind instrumentele structurale si sectorul de deseuri, precum si o lista cu actele normative relevante.

Conditiile de accesare a finantarii sunt prezentate in capitolul II " Reguli privind pregatirea si evaluarea proiectelor", iar procesul de evaluare este descris in capitolul III "Procedura de evaluare a cererilor de finantare". Capitolul IV ,,Informatii privind finantarea si implementarea proiectelor" detaliaza aspectele privind finantarea si implementarea proiectelor.

Ghidul mai contine in anexa formularul cererii de finantare si instructiunile de completare a acestuia, precum si documentele ce trebuie anexate cererii in vederea evaluarii proiectului.

Se recomanda citirea cu atentie a acestui ghid inainte de completarea cererii de finantare! Pentru clarificari va puteti adresa Autoritatii de Management pentru POS Mediu, Directia Programare si Evaluare.

Definitii si abrevieri

DEFINITII

Acquis comunitar - intreaga legislatie primara si derivata, precum si ansamblul politicilor si institutiilor create pentru a asigura aplicarea, respectarea si dezvoltarea corespunzatoare si continua a acestei legislatii

Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara - asocierea intercomunitara, realizata in conditiile legii, intre doua sau mai multe unitati administrativ-teritoriale limitrofe, reprezentate prin autoritatile administratiei publice locale, in scopul infiintarii, dezvoltarii, gestionarii si/sau exploatarii in comun a unor sisteme comunitare de utilitati publice si al furnizarii/prestarii de servicii de utilitati publice utilizatorilor pe raza teritoriala a unitatilor administrativ-teritoriale asociate

Autoritatea de Audit - organism independent pe langa Curtea de Conturi. infiintat prin Legea nr. 200/2005 privind aprobarea OUG nr. 22/2005 pentru completarea Legii nr. 94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi, care realizeza auditul de sistem, verificari pe baza de esantion pentru FC, FEDR si FSE si declaratii la finalizarea proiectelor.

Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale - este institutia careia ii este incredintata coordonarea managementului si implementarii Instrumentelor Structurale in Romania, asumandu-si responsabilitatile atribuite ,,Autoritatii de Management pentru Cadrul de Sprijin Comunitar " conform Hotararii de Guvern HG 128/2006, de modificare a HG 497/2004. ACIS este o institutie in cadrul Ministerului Finantelor Publice. Sarcinile sale sunt de a sprijini programarea, dezvoltarea si implementarea Programelor Operationale din cadrul CSNR pentru a asigura coordonarea si coerenta in cadrul programelor si in legatura cu Programul de Dezvoltare Rurala si cu Programul Operational pentru Piscicultura.

Autoritate de Management - structura din cadrul unei autoritati publice centrale responsabila pentru gestionarea unui program operational. Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile este Autoritate de Management pentru Programul Operational Sectorial de Mediu, conform prevederilor HG nr. 497/2004 cu modificarile si completarile ulterioare si ale HG 368/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile.

Autoritatea de Certificare si Plata - Structura organizatorica in cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, responsabila de certificarea sumelor cuprinse in declaratiile de cheltuieli transmise la Comisia Europeana si pentru primirea fondurilor transferate Romaniei din Fondul european de dezvoltare regionala, Fondul social european si Fondul de coeziune si asigurarea transferului acestora catre beneficiari, precum si a sumelor de prefinantare si cofinantare aferente acestora din fonduri alocate de la bugetul de stat (vezi Ordonanta nr. 29 din 2007 privind modul de alocare a instrumentelor structurale, a prefinantarii si a cofinantarii alocate de la bugetul de stat, inclusiv din Fondul national de dezvoltare, in bugetul institutiilor implicate in gestionarea instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta, art. 1 alin. (2) lit. C))

Aviz Natura 2000 - act tehnico-juridic emis de autoritatea competenta pentru protectia mediului, care confirma integrarea aspectelor privind protectia habitatelor naturale si a speciilor de flora si fauna salbatica in planul sau programul supus adoptarii.

Axa prioritara - reprezinta o prioritate strategica dintr-un program operational; cuprinde un grup de operatiuni legate intre ele si avand obiective specifice masurabile. (vezi Regulamentul Consiliului nr. 1083 din 2006)

Beneficiar - entitatea (organismul, autoritatea, institutia) care initiaza si implementeaza proiectele aprobate spre finantare in cadrul POS Mediu. (vezi Ordonanta nr. 29/2007, art. 1).

Cadrul Strategic National de Referinta - Documentul aprobat de Comisia Europeana, negociat in prealabil cu Romania, ca stat membru, in urma evaluarii Planului national de dezvoltare. CNSR contine contributia din instrumentele structurale si celelalte resurse financiare pentru realizarea prioritatilor si masurilor continute in Planul National de Dezvoltare. Prevederile acestui document se implementeaza prin intermediul programelor operationale (Hotararea de Guvern nr. 497 din 2004 cu modificarile si completarile ulterioare)

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor contaminate istoric.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2008
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
47 pagini
Imagini extrase:
47 imagini
Nr cuvinte:
18 494 cuvinte
Nr caractere:
108 457 caractere
Marime:
96.21KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
mediu, ecologie, Evaluare
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!