Dezvoltare durabilă în contextul globalizării

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1.Dezvoltare durabila-scurt istoric, concepte, definitie
1.1 Factori ce influenteaza dezvoltarea durabila

1.2 Obiective ale dezvoltarii durabile

1.3 Abordarile dezvoltarii durabile in profil regional

1.4 Componenta economica a dezvoltarii durabile

1.5 Conditii si cerinte de realizare a dezvoltarii durabile

1.6 Consideratii economice privind dezvoltarea durabila
1.6.1 Cerinte economice ale dezvoltarii durabile
1.7 Mediul inconjurator -factor al dezvoltarii si cerinta a dezvoltarii durabile

2. Interactiunea dintre procesul globalizarii si dezvoltarea durabila
2.1 Tratatul de neproliferare nucleara
2.2 Conferinta de la Rio versus Johannesburg
2.3. Proiectul Stockholm si perspectivele "dezvoltarii durabile"
2.4. Protocolul de la Kyoto

3. Sistemul de indicatori utilizati in masurarea dezvoltarii durabile

Concluzii

Bibliografie

Extras din proiect:

1. Dezvoltare durabila

1Scurt istoric al dezvoltarii durabile

Conceptul a fost legat initial de problemele de mediu si de criza resurselor naturale, in special a celor legate de energie de acum 30 de ani. Termenul insusi este foarte tanar si s-a impus in vara lui 1992, dupa Conferinta privind mediul si dezvoltarea, organizata de Natiunile Unite la Rio de Janeiro.

Durabilitatea pleaca de la ideea ca activitatile umane sunt dependente de mediul inconjurator si de resurse. Sanatatea, siguranta sociala si stabilitatea economica a societatii sunt esentiale in definirea calitatii vietii. Discutiile de la care s-a ajuns la dezvoltarea durabila au pornit la inceputul anilor 70. In 1972, Conferinta privind Mediul care a avut loc la Stockholm a pus pentru prima data in mod serios problema deteriorarii mediului inconjurator in urma activitatilor umane, ceea ce pune in pericol insusi viitorul omenirii. In 1983, isi incepe activitatea Comisia Mondiala pentru Mediu si Dezvoltare (WCED), condusa de Gro Bruntland, dupa o rezolutie adoptata de Adunarea Generala a Natiunilor Unite. Doi ani mai tarziu, este descoperita gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii si, prin Conventia de la Viena se incearca gasirea unor solutii pentru reducerea consumului de substante care dauneaza stratului protector de ozon care inconjoara planeta. In 1986, la un an dupa catastrofa de la Cernobal, apare asa-numitul Raport Brundtland, al WCED, cu titlul "Viitorul nostru comun"care da si cea mai citata definitie a dezvoltarii durabile ("sustainable development"): "Dezvoltarea durabila este cea care urmareste nevoile prezentului, fara a compromite posibilitatea generatiilor viitoare de a-si satisface nevoile lor". Totodata, Raportul admitea ca dezvoltarea economica nu poate fi oprita, dar ca strategiile trebuie schimbate astfel incat sa se potriveasca cu limitete ecologice oferite de mediul inconjurator si de resursele planetei. In finalul raportului, comisia sustinea necesitatea organizarii unei conferinte internationale asupra dezvoltarii durabile.

Astfel, in 1992, are loc la Rio de Janeiro "Summit-ul Pamantului", la care au participat reprezentanti din aproximativ 170 de state. In urma intalnirii, au fost adoptate mai multe conventii, referitoare la schimbarile de clima (reducerea emisiilor de metan si dioxid de carbon), diversitatea biologica (conservarea speciilor) si stoparea defrisarilor masive. De asemenea, s-a stabilit un plan de sustinere a dezvoltarii durabile, Agenda 21. La 10 ani de la Conferinta de la Rio, in 2002, a avut loc, la Johannesburg, Summitul privind dezvoltarea durabila.

Lester Brown atrage atentia, in lucrarea "Planul B 2.0" asupra conflictului dintre civilizatia industriala si mediul ambiant si mentioneaza doua aspecte: tendinta de epuizare a resurselor naturale de energie, de materii prime si de hrana, sau consumarea celor regenerabile intr-un ritm superior capacitatii lor de regenerare si deteriorarea fizica si poluarea factorilor de mediu: apa, aer, sol. In acest context, el puncteaza importanta reciclarii deseurilor.

1http://ro.wikipedia.org/wiki/Dezvoltarea_durabila, accesat la 15.12.2009

Lester Brown a creat in 1974 "Worldwatch Institute" si este promotorul unor serii de studii, materializate in rapoartele anuale privind progresele pe calea structurarii unei societati durabile: "Starea lumii" sau "Semne vitale". "O societate durabila, spune el, este cea care isi modeleaza sistemul economic si social astfel incat resursele naturale si sistemele de suport ale vietii sa fie mentinute".

1Dezvoltarea durabila-definitii si principii

Dezvoltarea durabila nu este un concept nou. Este cea mai recenta exprimare a unei etici foarte vechi, care implica relatiile oamenilor cu mediul inconjurator, si responsabilitatile generatiilor actuale fata de generatiile viitoare.

Ca o comunitate sa fie intr-adevar durabila trebuie sa adopte o abordare in trei directii care iau in considerare resursele economice, ale mediului inconjurator si cele culturale. Comunitatile trebuie sa ia in considerare aceste necesitati nu numai pe termen scurt, ci si pe termen lung.

Bibliografie:

Bondrea A.,Constantinescu M., Popescu I. - Dezvoltarea durabila.O perspectiva romaneasca, Ed.Economica, Bucuresti, 2005

Iftimoaie C., Porojan D. - Dezvoltarea locala durabila in contextual globalizarii, Ed.Irecson, Bucuresti, 2008

Bran F., Grigore F., Ioan I., Rojanski V. - Cuantificarea dezvoltarii durabile, Ed.Economica, Bucuresti, 2006

http://ro.wikipedia.org/wiki/Dezvoltarea_durabila, accesat la 15.12.2009

www.mmediu.ro - Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, accesat la 15.12.2009

http://www.globalizarea.com, accesat la 15.12.2009

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dezvoltare durabila in contextul globalizarii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
64 pagini
Imagini extrase:
64 imagini
Nr cuvinte:
27 668 cuvinte
Nr caractere:
153 226 caractere
Marime:
128.00KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
Dezvoltare durabila in contextul globalizarii, globalizare
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Profesorului:
Carmen Radulescu
Sus!