Tratatul de la Maastricht

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Introducere 2
Capitolul I
Structura si principalele prevederi, obiective si principii 3
1.1. Cei trei piloni 3
1.2. Cetatenia europeana si procesul de democratizare 6
Capitolul II
Tratatul de la Maastricht si Uniunea Economica si Monetara 7
2.1. Uniunea Economica 7
2.2. Uniunea Monetara si Moneda europeana 8
Concluzii 10
Bibliografie 11

Extras din proiect:

Actualitatea problemei. O etapa importanta in evolutia procesului integrationist o constituie semnarea Tratatului de la Maastricht, cunoscut si sub denumirea de Tratatul asupra Uniunii Europene.

Cu toate ca Tratatul a fost semnat la Maastricht, in 7 februarie 1992,un mare numar de obstacole, in procesul de ratificare, a intrat totusi in vigoare la 1 noiembrie 1993.

Din suita de obstacole sa ne amintim acordul dat de Danemarca, in urma organizarii celui de-al doilea referendum, si o actiune legala, in Germania,prin care se cerea Parlamentului sa declare Tratatul ca fiind neconstitutional.

Tratatul de la Maastricht a constituit o noua etapa in procesul de creare al unei uniuni europene cuprinzand o serie de masuri decisive in vederea integrarii europene, continue si ireversibile. Practic, acest Tratat a inlocuit Tratatul Comunitatii europene si a pus bazele unei Uniuni Europene, bazata pe comunitatea economica si intregita prin noi forme de cooperare.

Conform tratatului, U.E. este fondata pe Comunitatile Europene completate de politici, de forme de cooperare stabilite chiar prin tratat.

1. Promovarea progresului economic si social echilibrat si durabil prin crearea unui spatiu fara frontiere interioare prin stabilirea unei Uniunii Economice si Monetare care comporta o moneda unica.

2. Afirmarea identitatii uniunii pe scena internationala prin promovarea unei politici externe si de securitate comuna, inclusiv a unei politici comune de aparare.

3. intarirea protectiei si sprijinirii intereselor cetatenilor statelor membre prin instaurarea unei cetatenii a Uniunii.

4. Dezvoltarea unei cooperari stranse in domeniul justitiei si afacerilor interne.

5. Mentinerea integrala a legislatiei comunitare si dezvoltarea acesteia in scopul examinarii masurii in care politica si formele de cooperare instituite prin Tratat vor trebui revizuite pentru a asigura eficacitatea mecanismelor si institutiilor comunitare.

Tratatul asupra Uniuni Europene e punctul in care se realizeaza vointa politica de transformare a C.E.E., entitate economica, intr-o uniune dispunand de competente politice.

Scopul lucrarii. in aceasta ordine de idei, ne-am propus in prezenta lucrare sa efectuam cercetari referitoare la etapele premergatoare ale Tratatului de la Maastricht, evolutia acestuia, scopul acestui tratat, politicile promovate etc.

Continutul de baza al lucrarii. Lucrarea este alcatuita din introducere, doua capitole, concluzii si referinte bibliografice.

Capitolul I

Structura si principalele prevederi, obiective si principii

1.1. Cei trei piloni

Edificiul construit de tratatul de la Roma si completat de Actul Unic European a angajat comuni-tatea catre o politica economica si monetara foarte ambitioasa ce si-a propus ca scop final moneda unica. Datorita derularii rapide a evenimentelor intre tarile Uniunii Europene, SME a trebuit sa efectu-eze o serie de modificari care sa faciliteze, libera circulatie a capitalurilor in spatiul comunitar.

Astfel, la 1 noiembrie 1993 a intrat in vigoare Tratatul asupra UE, dupa ce a fost ratificat de catre cele 12 state membre ale UE in 1992.

Structura s-a se prezinta cam in felul urmator:

A. Titlul I al Tratatului contine "dispozitii comune" celor 3 piloni ai Uniunii: pilonul comunitar; politica externa si de securitate comuna; cooperarea in domeniul justitie si al afaceri interne.

Tratatul prezinta Uniunea ca fiind "o noua etapa in procesul care creeaza o uniune din ce in ce mai stransa intre popoarele Europei, in care deciziile sunt luate cel mai aproape posibil de cetateni".

Uniunea "este fondata pe Comunitatile europene,completate cu politicile si formele de cooperare instaurate de prezentul Tratat. Ea are ca misiune pe aceea de a organiza, intr-un mod cat mai coerent si solidar, relatiile intre statele membre si intre popoarele lor".

B. Titlurile II, III si IV au modificat Tratatele instituind Comunitatea europeana, Comunitatea europeana a carbunelui si otelului si Comunitatea europeana a energiei atomice.

insa, modificarile cele mai importante prevazute de Tratatul de la Maastricht au vizat Tratatul instituind Comunitatea europeana (C.E.), Comunitate ale carei obiective sunt redefinite in functie de modificarile aduse competentelor comunitare si in care au fost introduse un anumit numar de schimbari institutionale.

C. Titlul V, consacrat "politicii externe si de securitate comuna", a inlocuit dispozitiile Actului Unic European privind cooperarea politica europeana. Noile dispozitii urmaresc deschiderea unei cai privind elaborarea unei veritabile politici a Uniunii Europene, prin intermediul pozitiilor si actiunilor comune care se dezvolta, cu anumite rezerve la aparare.

Bibliografie:

1.BOOKER Christopher, NORTH Richard, Uniunea Europeana sau marea amagire. Istoria secreta a constructiei europene, Editura ANTET XX PRESS, 2004.

2.DUMITRESCU Sterian (coordonator), Economie mondiala, Editura Independenta Economica, Braila 1994.

3.FILIPESCU Ion, FUEREA Augustin, Drept institutional comunitar european, Editura Actami, Bucuresti 1996.

4.FONTAINE Pascal, Constructia europeana de la 1945 pana in zilele noastre, Editura Institutul European, Iasi 1998.

5.GHICA Luciana-Alexandra (coordonator), Enciclopedia Uniunii Europene, Editura Meronia, Bucuresti 2007.

6.MARIN George, De la Roma la Amsterdam via Maastricht, Ed. Independenta Economica, Braila, 1999.

7.PINDER John, Uniunea Europeana. Foarte Scurta Introducere, Editura Bic ALL 2006.

8.SUTa Nicolae, Comert international si politici comerciale contemporane, Editura Independenta Economica, Braila 1999.

9.Comisia Europeana - www.europa.eu.int/

10. Consiliul Uniunii Europene - http://ue.eu.int

11. Ministerul Integrarii Europene - www.mie.ro

12. Tratatele Uniunii Europene - www.europa.eu.int/eurlex/fr/treaties/index.html

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tratatul de la Maastricht.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 844 cuvinte
Nr caractere:
21 607 caractere
Marime:
29.64KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
tratat, istorie, procese
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!