Concurența neloială

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Cap.I. Introducere1
Notiunea de concurenta1
CapI.1Concurenta licita si concurenta ilicita2
CapI.2 Notiunea de concurenta neloiala2
CapI.2.a Actele si faptele considerate de lege manifestari ale concurentei neloiale.3
CapI.2.b Sanctionarea actelor si faptelor de concurenta neloiala4
Autoritati specializate in prevenirea si combaterea faptelor si actelor care incalca regimul concurentei4
CapII. Raportul juridic de concurenta4
CapII.1 Obiectul infractiunii4
CapII.2 Subiectii infractiunii5
CapII.3 Continutul constitutiv6
Cap.III. Forme, modalitati, sanctiuni, aspecte procesuale.11
Speta15

Extras din proiect:

intre agentii economici care produc aceleasi marfuri ori servicii exista o lupta permanenta in scopul atragerii clientelei pentru marfurile si serviciile oferite pe piata.

Concurenta este definita ca o confruntare dintre agentii economici pentru castigarea si conservarea clientelei, in scopul rentabilizarii propriei activitati.

Premise. Din punct de vedere economic, concurenta, pentru a fi posibila presupune o piata organizata pe baza urmatoarelor reguli: independenta si descentralizarea activitatii de productie, de distributie si de consum, libertatea de initiativa fara constrangeri sau limitari, de ordin administrativ si proprietatea privata asupra unui procent semnificativ din totalitatea mijloacelor de productie.

Concurenta eficienta se concretizeaza prin trei trasaturi specifice si anume:

-caracterul deschis al pietei (toti agentii economici se bucura de

accesul liber pe piata);

-libertatea de actiune pe piata (toate intreprinderile isi pot stabili in

mod autonom politica in raport cu ceilalti concurenti si cu consumatorii);

-toti utilizatorii si consumatorii sa beneficieze de un grad satisfacator

de libertate in alegerea furnizorului si a marfii dorite

Modelul concurentei este flexibil si raspunde in mod corespunzator unor exigente conjuncturale impuse de piata si este larg adoptat in teoria dreptului ca si in jurisprudenta, inclusiv de jurisprudenta Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene.

Dupa cum prin practicile concurentiale ale agentilor economici se incalca dispozitiile legale care reglementeaza domeniul concurentei se face distinctie intre concurenta licita si concurenta ilicita. Concurenta ilicita poate fi de asemenea clasifi Concurenta interzisa apare in domenii scoase de lege din sfera competentei. Concurenta neloiala apare in domeniul in care competitia este permisa prin lege dar trebuie desfasurata cu mijloace oneste. in concluzie, asa cum s-a observat, ne aflam in cazul concurentei interzise atunci cand se savarseste un act fara drept (interzis de lege) si in cazul concurentei neloiale atunci cand un act, in principiu permis este realizat printr-un exercitiu abuziv al unui drept.

cata in concurenta interzisa si concurenta neloiala.

Prin legi speciale sunt stabilite limitele in care trebuie sa se maifeste libera concurenta, precum si consecintele pe care le au incalcarile acestor limite legale.

Ca reglementari obisnuite cu incidenta implicita sau explicita in sfera concurentei pot fi mentionate: Legea nr. 15/1990 (cu modificarile si completarile ulterioare) privind reorganizarea unitatilor economice de stat ca regii autonome si societati comerciale, Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, modificata si republicata, Legea nr. 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale, Legea nr. 21/1996 (republicata) privind regimul concurentei.

Dispozitiile cuprinse in legi speciale se completeaza cu reglementarile de drept comun prevazute in Codul comercial, Codul civil, Codul penal, Codul de procedura civila, Codul de procedura penala.

Cap.I.1Concurenta licita si concurenta ilicita

Dreptul la concurenta trebuie exercitat cu buna credinta, fara sa incalce dreptuirle si libertatile celorlalti agenti economici si cu respectarea legii si a bunelor moravuri.Numai in cadrul acestor limite concurenta este licita sau loiala si deci eeste ocrotita de lege.

in cazul exercitarii abuzive a dreptului la concurenta, a folosirii de mijloace nepermise de lege, pentru atragerea clientelei, concurenta este ilicita si in consecinta este interzisa.

Concurenta este protejata de lege sub un dublu aspect:

- legea reprima intelegerile si practicile anticoncurentiale, monopoliste care pericliteaza existenta concurentei.Aceasta protectie este asigurata prin Legea nr.15/1990 privind reorganizarea untatilor economice de stat ca regii autonome si sociatati comerciale.

- pe de alta parte legea are in vedere sanctionarea unor mijloace nelicite de atragere a clientelei (concurenta neloiala).Aceasta protectie face obiectul legii 11/19991 privind combaterea concurentei neloiale.

Cap.I.2 Notiunea de concurenta neloiala

Concurenta neloiala este o forma de concurenta ilicita si consta in savarsirea de catre comerciant, in scopul atragerii clientelei, a unor acte si fapte care contravin legii, bunelor moravuri in activitatea economica si loialitatii profesionale.

in sensul Legii nr.11/1991 constituie concurenta neloiala" orice act sau fapt contrar uzantelor cinsitte in activitatea comerciala sau industriala.

Cap.I.2.a Actele si faptele considerate de lege manifestari ale concurentei neloiale.

Actele si faptele pe care legea le califica concurenta neloiala sunt ptrcizate in art. 4 si 5 din Legea nr11/1991.

in doctrina actele si faptele care sunt considerate de lege manifestari ale concurentei neloiale se clasifica in patru categorii:confuzia , denigrarea, dezorganizarea si acapararea clientelei prin oferirea unor avantaje.

Confuzia consta in orice act prin care un comerciant foloseste o firma, emblema, sau o desemnare speciala ori a unor mabalaje de natura a produce confuzie cu cele folosite legitim de alt comerciant(art.5 lit.a din Legea 11/1991)

Intra in aceeasi categorie si produceea in orice mod, importul, exportul

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Concurenta neloiala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
6 729 cuvinte
Nr caractere:
35 394 caractere
Marime:
32.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept Comercial
Tag-uri:
etica, loialitate, concurenta
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Comercial
Sus!