Napoleon Bonaparte și Codul sau Civil

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Conventia Nationala a fost inlocuita de un regim politic bazat pe Constitutia anului III (1795), numit Directorat. Conform Constitutiei anului III, Franta a fost condusa de un Directorat format din 5 membri, care exercitau puterea executiva. Puterea legislativa era atribuita Consiliului celor Cinci Sute si Consiliului Batranilor (Senat), institutii constituite prin vot cenzitar.

Situatia politica a Frantei era complicata in anii Directoratului. Desi noua Constitutie prezerva principiul separatiei puterilor in stat, cele doua adunari legiuitoare fiind constituite prin alegeri libere, iar libertatea cuvantului fiind garantata, in practica, insa, functionarea regimului democratic prezenta numeroase fisuri; astfel, in 1797 armata a fost folosita pentru a elimina majoritatea regalista aleasa in Consiliul celor Cinci Sute, iar in 1798 alegerile au fost anulate datorita majoritatii iacobine ce se prefigura.

Economia era intr-o situatie critica, fiind caracterizata de inflatie, specula, cresterea preturilor, imposibilitatea platii salariilor, lucruri apartinand realitatii care intrau intr-o puternica contradictie cu viata luxoasa afisata de cei proaspat imbogatiti.

Criza economica profunda a generat ample miscari sociale, precum ,,Conjuratia egalilor" condusa de Gracchus Babeuf, care incerca astfel sa continue revolutia. Miscarea sa, ca de altfel si celelalte miscari regaliste izbucnite in Franta, au fost infrante, iar adeptii sai condamnati la moarte. Infrangerea acestor miscari a fost un bun prilej pentru tinerii ofiteri de a se afirma, printre acestia evidentiindu-se si Napoleon Bonaparte, care a ajuns general la numai 25 de ani.

In timpul Revolutiei, Napoleon recucereste Toulonul (1793), care era ocupat de englezi, iar sub Directorat a fost numit in fruntea armatei franceze care urma sa opereze in Italia impotriva austriecilor. Era numai una din cele trei armate mobilizate de Directorat, si anume cea mai slab dotata. Aceasta campanie a marcat inceputul unei exceptionale evolutii in plan militar si politic.

Campania din Italia (1796-1797) devenea principalul succes al razboiului, Napoleon reusind sa obtina 12 victorii impotriva

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Napoleon Bonaparte si Codul sau Civil.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
4 346 cuvinte
Nr caractere:
23 048 caractere
Marime:
67.91KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept Civil
Tag-uri:
legi, revolutie, cod civil
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Civil
Sus!