Dreptul la viață în practica CEDO

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Curtea Europeana a Drepturilor Omului, instituita prin Conventie in forma ei amendata de Protocolu l nr. 11, este alcatuita dintr-un numar de judecatori egal cu cel al statelor contractante (la acest moment 462). Nu exista nici o restrictie in ceea ce priveste numarul de judecatori de aceeasi nationalitate.

Judecatorii sunt alesi de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei pentru un termen de sase ani. Mandatul a jumatate dintre judecatorii alesi la primele alegeri a expirat dupa trei ani, astfel incat sa se asigure reinnoirea mandatului unei jumatati dintre judecatori la fiecare trei ani.

Judecatorii isi exercita functiile la Curte in nume propriu si nu reprezinta nici un stat. Ei nu se pot angaja in nici o activitate incompatibila cu independenta sau impartialitatea lor sau cu cerintele unei functii permanente. Mandatul lor expira la atingerea varstei de saptezeci de ani.

Curtea plenara isi alege presedintele, doi vicepresedinti si doi presedinti de sectiune pentru o

perioada de trei ani.

Conform Regulamentului sau, Curtea este impartita in patru sectiuni, a caror componenta, stabilita pentru trei ani, trebuie sa fie echilibrata atat din punct de vedere geografic, cat si al reprezentarii sexelor, tinandu-se cont, in acelasi timp, de diferitele sisteme de drept ale statelor contractante.

Doua sectiuni sunt prezidate de vice-presedintii Curtii, iar celelalte doua sectiuni sunt prezidate de presedintii de sectiune.

Presedintii de sectiuni sunt asistati si, atunci cand este necesar, sunt inlocuiti de vicepresedintii de sectiune, acestia din urma fiind alesi de catre sectiuni.

In cadrul fiecarei sectiuni sunt create comitete din trei judecatori pentru o perioada de

douasprezece luni.

In fiecare sectiune sunt constituite camere in componenta carora intra sapte membri dupa principiul rotatiei, presedintele sectiunii si judecatorul ales din statul in cauza fiind prezenti de drept.

Daca acesta din urma nu este membru al sectiunii, judeca in calitate de membru de drept al camerei.

Membrii sectiunii care nu sunt membri titulari ai camerelor, judeca in calitate de membri supleanti.

Marea Camera este alcatuita din saptesprezece judecatori. Presedintele, vicepresedintii si presedintii de sectiuni sunt membri de drept ai Marii Camere.

Orice stat contractant (cerere statala) sau persoana care pretinde a fi victima unei incalcari a Conventiei (cerere individuala) poate depune direct la Curtea de la Strasbourg o cerere prin care invoca o incalcare de catre un stat contractant a unuia dintre drepturile garantate prin Conventie. O

nota informativa pentru reclamanti si formulare de cereri pot fi obtinute de la Grefa.

Procedura in fata noii Curti Europene a Drepturilor Omului este contradictorie si publica.

Audientele, care nu se tin decat intr-un numar redus de cazuri, sunt publice, cu exceptia cazurilor cand camera/Marea Camera ia o alta decizie in situatii exceptionale. Memoriile si alte documente inaintate Grefei Curtii de catre parti sunt, in principiu, accesibile publicului.

Reclamantii individuali isi pot prezenta ei insisi cazul in fata Curtii, dar o reprezentare facuta de un avocat este recomandata, si, in marea majoritate a cazurilor, chiar ceruta expres, odata ce cererea a fost comunicata guvernului in cauza. Consiliul Europei a pus in practica un sistem de asistenta juridica pentru reclamantii

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dreptul la viata in practica CEDO.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
749 cuvinte
Nr caractere:
3 548 caractere
Marime:
9.90KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept Civil
Tag-uri:
drepturi, legi, curtea europeana
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Civil
Sus!