Capitolul 1. TVA si baza impozabila
1.1 Conceptul de baza impozabila
Baza de impozitare, o reprezinta contravaloarea bunurilor livrate sau serviciilor prestate, exclusiv taxa pe valoarea adaugata. Baza de impozitare cuprinde impozitele, taxele si cheltuielile accesorii cum ar fi: comisioanele, cheltuielile de ambalare, transport si asigurare.
Nu se cuprind in baza de impozitare urmatoarele:
a) rabaturile, remizele si alte reduceri de pret acordate de furnizori direct clientilor;
b) penalizarile solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale;
c) dobanzile percepute pentru: plati cu intarziere, vanzari cu plata in rate, operatiuni de leasing;
d) sumele achitate de furnizor sau prestator in contul clientului si care apoi se deconteaza acestuia;
e) ambalajele care circula intre furnizorii de marfa si clienti, prin schimb, fara facturare.
f) taxa de reclamasI publicitate sI taxa hoteliera.
In practica exista situatia in care baza de impozitare este ajustata (redusa). De exemplu in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea sau preturile sau in cazul in care contravaloarea bunurilor nu se mai poate incasa din cauza falimentului beneficiarului.
Baza de impozitare pentru importul de bunuri este constituita din valoarea in vama, la care se adauga taxele vamale, comisionul vamal, accizele si alte taxe.
Spre exemplu, baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa. (art. 1127 C.f.).
Baza impozabila este reprezentata de totalul veniturilor asupra carora se aplica cota de impozit.
In legislatia fiscala se folosesc, cu acelasi sens, notiunile: baza impozabila; baza impozabila; baza de impozitare; baza de impunere;masa impozabila.
In literatura de specialitate si in reglementarile fiscale mai vechi se intalneste si notiunea de ,,materie impozabila" cu sensul de ,,baza impozabila".
Spre exemplu, in ,,Hotararea Guvernului nr. 1.278/2002 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei Guvernului nr. 36/2002 privind impozitele si taxele locale" ,,materia impozabila" este definita ca fiind multimea obiectelor impozabile sau taxabile, cum ar fi: cladirile, terenurile, mijloacele de transport, vehiculele, afisele, panourile publicitare, firmele instalate la locul exercitarii activitatii, succesiunile etc. (H.G. nr. 1.278/2002).
,,Materia impozabila" este un obiect, un bun, o valoare, un venit care, in baza legislatiei in vigoare, este supus impozitelor, taxelor, contributiilor sau altor obligatii bugetare.
,,Determinarea materiei impozabile", sau ,,determinarea bazei impozabile" inseamna identificarea si luarea in evidenta a materiei impozabile (de catre organele fiscale, prin metodele specifice), stabilirea obiectului impozabil si a bazei impozabile.
Notiunile ,,baza impozabila", ,,baza de calcul a impozitului" si ,,materia impozabila" sunt notiuni similare, sinonime.
,,Obiectul impozabil", sau ,,obiectul impunerii" il reprezinta ,,materia supusa impunerii", adica ,,materia impozabila", ,,baza impozabila".
La impozitele directe, cele mai frecvente ,,obiecte ale impunerii" sunt: veniturile (impozabile, din: salarii; pensii; prestari de servicii; inchirieri; dobanzi; vanzari de imobile); profiturile; dividendele, averea (cladirile, terenurile).
La impozitele indirecte, cele mai frecvente ,,obiecte ale impunerii" sunt: vanzari de produse, lucrari si servicii supuse accizelor si taxei pe valoarea adaugata (t.v.a.); produsele, lucrarile si serviciile exportate si/sau importate (supuse taxelor vamale, accizelor si/sau t.v.a.).
,,Obiectul impozabil" poate fi sau nu acelasi cu ,,baza impozabila".
Exemple de ,,obiecte impozabile" care corespund cu ,,baza impozabila": ,,venitul", ,,profitul", ,,dividendele", ,,pretul", ,,tariful".
Exemple de ,,obiecte impozabile" care nu corespund cu ,,baza impozabila":
1. In cazul cladirilor detinute de persoanele juridice, ,,obiectul impozabil" este ,,cladirea", iar ,,baza impozabila" o constituie ,,valoarea cladirii". Impozitul pe cladirile detinute de persoanele juridice se calculeaza prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a cladirii.
2. In cazul autovehiculelor, ,,obiectul impozabil" este ,,autovehiculul", iar ,,baza impozabila" o constituie ,,capacitatea cilindrica a autovehiculului". Impozitul pe mijlocul de transport se calculeaza in functie de capacitatea cilindrica a acestuia, prin inmultirea fiecarei grupe de 200 cm3 sau fractiune din aceasta cu suma corespunzatoare din tabelul prevazut in Codul fiscal la art. 263 alin. (2).
In unele lucrari, in special universitare (in care se spune totul despre nimic) se intalneste si notiunea de ,,obiect al venitului bugetar" folosita cu urmatoarele sensuri: ,,obiect din care se obtin venituri bugetare"; ,,obiect supus obligatiilor bugetare"; ,,obiect supus impozitelor, taxelor, contributiilor si altor obligatii bugetare".
De retinut ca notiunea de ,,obiect al venitului bugetar" nu este folosita in niciunul dintre actele normative cu putere de lege aparute vreodata in tara noastra, fapt pentru care aceasta notiune trebuie eliminata definitiv, atat din vorbirea curenta, cat si din lucrarile ,,pseudostiintifice".
1. Vanghele Cristian(2020)-Fiscalitate(note de curs),Ed.A.Saguna,Constanta
2. Gabriel Biris(2012)-Despre fiscalitate si competitivitate,Ed.Universul Juridic,Bucuresti
3. Ioana Maria Costea(2016)-Fiscalitate europeana,Ed.Hamangiu,Bucuresti
4. http://docshare02.docshare.tips/files/19581/195812136.pdf
5. https://legestart.ro/baza-impozabila-materia-impozabila-obiectul-impozabil/
6. https://lege5.ro/Gratuit/ha4tomrvge/baza-de-impozitare-norma-metodologica?dp=ha3tgmzwgq3ti
7. https://www.noulcodfiscal.ro/titlu-3/articol-53.html
8. https://europa.eu/youreurope/business/taxation/vat/vat-rules-rates/index_ro.htm
Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont