Studiu comparativ privind sistemul simplificat de contabilitate

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Cuprins
Introducere 3
Capitolul 1 Prezentare generală 4
1.1 Structura OMFP 2239/2011 4
1.2 Structura OMFP 3055/2009 7
Capitolul 2 Asemănări și deosebiri între OMFP 2239/2011 și
OMFP 3055/2009 9
2.1 Asemănări între OMFP 2239/2011 și OMFP 3055/2009 9
2.2 Deosebiri între OMFP 2239/2011 și OMFP 3055/2009 12
Concluzii 16
Bibliografie 17

Extras din proiect:

Introducere

“Contabilitatea este cea mai veche dintre toate științele de gestiune. Contabilitatea este ea însăși istorie: cărțile contabile au vocația de a păstra urma unui important număr de evenimente consecințe economice, ceea ce face din istoria contabilității istoria unei istorii și îi conferă o aură proprie pentru a seduce cercetătorul.”

În 1881 Theodor Ștefănescu este cel care pune bazele contabilității în partidă dublă și totodată este considerat a fi întemeietorul contabilității în Romănia, numind-o mai întâi artă, iar ulterior știință. Ca orice știință, aceasta este rezultatul unui lung proces istoric și mai mult decât atât putem afirma că originile contabilității preced originea cifrelor care au fost întrebuințate încă din comuna primitivă. S-au gasit marturii care atestă că în antichitate primele forme primare de contabilitate au fost crestăturile de pe oasele de animale, mărgele înșirate continuând cu utilizarea nodurilor pe sfori. Aceste forme de contabilitate statistică au evoluat odată cu dezvoltarea societății umane, marile civilizații antice precum egiptenii, romanii, fenicienii și grecii lăsând primele urme de registre și sisteme de contabilitate.

După 1990 s-a realizat o reformă, prin care s-a urmărit formarea unui drept contabil românesc care să cuprindă concepte și practici contabile specifice întreprinderilor care operează în condițiile economiei de piață și prin care s-a realizat o anumită armonizare cu normele contabile europene.Din anul 2000, contabilitatea întreprinderilor din țara noastră a intrat într-o altă fază a evoluției ei; procesul actual trebuie să reprezinte o altă etapă, de dezvoltare a celei precedente, prin asigurarea compatibilizării contabilității firmelor românești cu evoluțiile dreptului contabil internațional.

Și astfel de-a lungul timpului contabilitatea a trecut prin multe etape ale evoluței sale ajungandu-se, într-un final, la instituirea de legi și emiterea de ordonanțe ale guvernului pentru crearea unor reguli și norme ce trebuie respectate pentru a ajuta la funcționarea și menținerea sistemului economic.

Lucrarea este structurată pe două capitole. În cadrul primului capitol aflăm aspecte particulare ale fiecărui ordin în parte OMFP nr. 2239 din 30 iunie 2011 și OMFP nr. 3055 din 29 octombrie 2009. În cel de-al doilea capitol am realizat atât asemănările, cât și deosebirile aferente celor două ordine.

La finalul lucrării am adăugat concluziile referitoare la conținutul prezentat anterior.

Capitolul 1

Prezentare generală

Globalizarea afectează toate domeniile vieții, inclusiv cel contabil. În lucrarea de doctorat a Florentinei Sârbu se susține că „în absența normalizării nu se poate face distincția între acțiunile firmelor eficiente și ale celor ineficiente” , în special în situația în care evoluția fenomenelor din jurul nostru are un caracter rapid. Susțin aceste afirmații, întrucât ca și în cadrul celorlalte domenii și în cel al contabilității evoluția a ceea ce ne înconjoară, impune prin specificul ei, armonizare. Iar acest lucru nu poate fi făcut dacă nu există un set de norme. Odată cu aderarea româniei la Uniunea Europeană, iată că au trebuit făcute modificări și în ceea ce privește contabilitatea din România, astfel au fost emise ordine, hotărâri care sa ajute la “armonizarea contabilităților naționale cu standardele internaționale și cu directivele contabile europene” .

În viziune lui Emil Horomnea „normele contabile reprezintă rezultatul unei concilieri, compromisul acceptat de fiecare dintre actorii implicați în scopul realizării unui echilibru.” Este importantă o normalizare corectă a tuturor domeniilor de activitate, tocmai pentru o mai bună organizare. De asemenea, odată cu trecerea timpului vor interveni tot mai multe schimbări în viața de zi cu zi, care vor necesita la rândul lor, reglementări noi.

Printre cauzele care pot sta la baza modificării și clarificării unor ordine vechi, pri emiterea altora noi se pot număra „precizarea tratamentului contabil pentru unele operațiuni economice, ca urmare a evoluțiilor înregistrate în mediul economic și financiar” , precum și clarificarea unor prevederi, tocmai pentru a elimina posibilitatea interpretăriilor eronate.

1.1 Structura OMFP nr. 2239 din data de 30 iunie 2011

Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr. 2239/30 iunie 2011 a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 522/25.07.2011. Acesta vizează aprobarea sistemului simplificat de contabilitate adoptat conform normelor europene pentru a doua oară la noi în țară.

Sistemul simplificat de contabilitate cuprinde reglementările contabile simplificate și regulile privind aprobarea, semnarea și publicarea situațiilor financiare anuale simplificate.

În cadrul acestui ordin sunt enumerate componentele sistemului simplificat de contabilitate. Acestea vizează: “planul de conturi general, principiile contabile și regulile de recunoaștere, evaluare și prezentare a elementelor în situațiile financiare anuale simplificate, regulile de întocmire a situațiilor financiare anuale simplificate, formatul și conținutul situațiilor financiare anuale simplificate, precum și conținutul și funcțiunea conturilor contabile” .

Bibliografie:

- Budugan Dorina, „Contabilitatea costurilor - suport de curs pentru anul I Zi”, Ediția 2012- 2013

- Corpul experților contabili și contabililor autorizați din România, „Studiu comparative între reglementările contabile din România (OMPF nr. 3055/2009) și Standardul Internațional de Raportare Financiară pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (IFRS pentru IMM)”, Editura CECAR, București, 2010

- Feleagă Niculae, „Controverse Contabile”, Ed. Economică, București, 1996

- Gheorghe Crețoiu, Ion Bucur, „Contabilitate Fundamentele și noul cadru juridic”, Editura All Beck, București, 2004

- Greceanu- Cucoș Virginia, „Ghid privind comparabilitatea planurior de conturi din România- Aliniate la Standardele Europene și între ele la 1 septembrie 2010”, Editura Wolters Kluwer România, 2010

- Horomnea Emil, „Dimensiuni științifice, sociale și spirituale în contabilitate”, Editura Tipo Moldova, Iași, 2013

- Horomnea Emil, „Fundamentele științifice ale contabilității. Doctrină. Concepte. Lexicon”, Editura Tipo Moldova, Iași, 2009

- Jalbă Luminița „Normalizare, reglementare și jurisprudență”, Editura Universitară, București, 2010

- Ristea Mihai, ”Contabilitate de retratare”, Editura Tribuna Economică, București, 2012

- Sârbu Florentina, „Modernizarea contabilității românești prin asimilarea standardelor internaționale de contabilitate”, Editura Universității Alexandru Ioan Cuza”, Iași, 2007

- Tabără Neculai, Contabilitate națională, Editura TipoMoldova, Iași

- *** OMFP 2239/30 iunie 2011

- *** OMFP 3055/2009

- http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/OMFP_3055_2009.pdf

- http://www.apex-team.ro Apex Team International, Noutăți Legislative

Observații:

Studiu comparativ privind sistemul simplificat de contabilitate adoptat prin OMFP nr 2239 din 30 iunie 2011 și OMFP nr. 3055 din 29 octombrie 2009 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu comparativ privind sistemul simplificat de contabilitate.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2013
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
6 415 cuvinte
Nr caractere:
37 474 caractere
Marime:
140.06KB (arhivat)
Publicat de:
Alessia V.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Specializare:
Contabilitatea afacerilor
Materie:
Contabilitate
An de studiu:
II
Nota primită:
Nota 10
Sus!