Studiu comparativ privind sistemul simplificat de contabilitate

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Cuprins
Introducere 3
Capitolul 1 Prezentare generala 4
1.1 Structura OMFP 2239/2011 4
1.2 Structura OMFP 3055/2009 7
Capitolul 2 Asemanari si deosebiri intre OMFP 2239/2011 si
OMFP 3055/2009 9
2.1 Asemanari intre OMFP 2239/2011 si OMFP 3055/2009 9
2.2 Deosebiri intre OMFP 2239/2011 si OMFP 3055/2009 12
Concluzii 16
Bibliografie 17

Extras din proiect:

Introducere

"Contabilitatea este cea mai veche dintre toate stiintele de gestiune. Contabilitatea este ea insasi istorie: cartile contabile au vocatia de a pastra urma unui important numar de evenimente consecinte economice, ceea ce face din istoria contabilitatii istoria unei istorii si ii confera o aura proprie pentru a seduce cercetatorul."

In 1881 Theodor Stefanescu este cel care pune bazele contabilitatii in partida dubla si totodata este considerat a fi intemeietorul contabilitatii in Romania, numind-o mai intai arta, iar ulterior stiinta. Ca orice stiinta, aceasta este rezultatul unui lung proces istoric si mai mult decat atat putem afirma ca originile contabilitatii preced originea cifrelor care au fost intrebuintate inca din comuna primitiva. S-au gasit marturii care atesta ca in antichitate primele forme primare de contabilitate au fost crestaturile de pe oasele de animale, margele insirate continuand cu utilizarea nodurilor pe sfori. Aceste forme de contabilitate statistica au evoluat odata cu dezvoltarea societatii umane, marile civilizatii antice precum egiptenii, romanii, fenicienii si grecii lasand primele urme de registre si sisteme de contabilitate.

Dupa 1990 s-a realizat o reforma, prin care s-a urmarit formarea unui drept contabil romanesc care sa cuprinda concepte si practici contabile specifice intreprinderilor care opereaza in conditiile economiei de piata si prin care s-a realizat o anumita armonizare cu normele contabile europene.Din anul 2000, contabilitatea intreprinderilor din tara noastra a intrat intr-o alta faza a evolutiei ei; procesul actual trebuie sa reprezinte o alta etapa, de dezvoltare a celei precedente, prin asigurarea compatibilizarii contabilitatii firmelor romanesti cu evolutiile dreptului contabil international.

Si astfel de-a lungul timpului contabilitatea a trecut prin multe etape ale evolutei sale ajungandu-se, intr-un final, la instituirea de legi si emiterea de ordonante ale guvernului pentru crearea unor reguli si norme ce trebuie respectate pentru a ajuta la functionarea si mentinerea sistemului economic.

Lucrarea este structurata pe doua capitole. In cadrul primului capitol aflam aspecte particulare ale fiecarui ordin in parte OMFP nr. 2239 din 30 iunie 2011 si OMFP nr. 3055 din 29 octombrie 2009. In cel de-al doilea capitol am realizat atat asemanarile, cat si deosebirile aferente celor doua ordine.

La finalul lucrarii am adaugat concluziile referitoare la continutul prezentat anterior.

Capitolul 1

Prezentare generala

Globalizarea afecteaza toate domeniile vietii, inclusiv cel contabil. In lucrarea de doctorat a Florentinei Sarbu se sustine ca ,,in absenta normalizarii nu se poate face distinctia intre actiunile firmelor eficiente si ale celor ineficiente" , in special in situatia in care evolutia fenomenelor din jurul nostru are un caracter rapid. Sustin aceste afirmatii, intrucat ca si in cadrul celorlalte domenii si in cel al contabilitatii evolutia a ceea ce ne inconjoara, impune prin specificul ei, armonizare. Iar acest lucru nu poate fi facut daca nu exista un set de norme. Odata cu aderarea romaniei la Uniunea Europeana, iata ca au trebuit facute modificari si in ceea ce priveste contabilitatea din Romania, astfel au fost emise ordine, hotarari care sa ajute la "armonizarea contabilitatilor nationale cu standardele internationale si cu directivele contabile europene" .

In viziune lui Emil Horomnea ,,normele contabile reprezinta rezultatul unei concilieri, compromisul acceptat de fiecare dintre actorii implicati in scopul realizarii unui echilibru." Este importanta o normalizare corecta a tuturor domeniilor de activitate, tocmai pentru o mai buna organizare. De asemenea, odata cu trecerea timpului vor interveni tot mai multe schimbari in viata de zi cu zi, care vor necesita la randul lor, reglementari noi.

Printre cauzele care pot sta la baza modificarii si clarificarii unor ordine vechi, pri emiterea altora noi se pot numara ,,precizarea tratamentului contabil pentru unele operatiuni economice, ca urmare a evolutiilor inregistrate in mediul economic si financiar" , precum si clarificarea unor prevederi, tocmai pentru a elimina posibilitatea interpretariilor eronate.

1.1 Structura OMFP nr. 2239 din data de 30 iunie 2011

Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 2239/30 iunie 2011 a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 522/25.07.2011. Acesta vizeaza aprobarea sistemului simplificat de contabilitate adoptat conform normelor europene pentru a doua oara la noi in tara.

Sistemul simplificat de contabilitate cuprinde reglementarile contabile simplificate si regulile privind aprobarea, semnarea si publicarea situatiilor financiare anuale simplificate.

In cadrul acestui ordin sunt enumerate componentele sistemului simplificat de contabilitate. Acestea vizeaza: "planul de conturi general, principiile contabile si regulile de recunoastere, evaluare si prezentare a elementelor in situatiile financiare anuale simplificate, regulile de intocmire a situatiilor financiare anuale simplificate, formatul si continutul situatiilor financiare anuale simplificate, precum si continutul si functiunea conturilor contabile" .

Bibliografie:

- Budugan Dorina, ,,Contabilitatea costurilor - suport de curs pentru anul I Zi", Editia 2012- 2013

- Corpul expertilor contabili si contabililor autorizati din Romania, ,,Studiu comparative intre reglementarile contabile din Romania (OMPF nr. 3055/2009) si Standardul International de Raportare Financiara pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (IFRS pentru IMM)", Editura CECAR, Bucuresti, 2010

- Feleaga Niculae, ,,Controverse Contabile", Ed. Economica, Bucuresti, 1996

- Gheorghe Cretoiu, Ion Bucur, ,,Contabilitate Fundamentele si noul cadru juridic", Editura All Beck, Bucuresti, 2004

- Greceanu- Cucos Virginia, ,,Ghid privind comparabilitatea planurior de conturi din Romania- Aliniate la Standardele Europene si intre ele la 1 septembrie 2010", Editura Wolters Kluwer Romania, 2010

- Horomnea Emil, ,,Dimensiuni stiintifice, sociale si spirituale in contabilitate", Editura Tipo Moldova, Iasi, 2013

- Horomnea Emil, ,,Fundamentele stiintifice ale contabilitatii. Doctrina. Concepte. Lexicon", Editura Tipo Moldova, Iasi, 2009

- Jalba Luminita ,,Normalizare, reglementare si jurisprudenta", Editura Universitara, Bucuresti, 2010

- Ristea Mihai, "Contabilitate de retratare", Editura Tribuna Economica, Bucuresti, 2012

- Sarbu Florentina, ,,Modernizarea contabilitatii romanesti prin asimilarea standardelor internationale de contabilitate", Editura Universitatii Alexandru Ioan Cuza", Iasi, 2007

- Tabara Neculai, Contabilitate nationala, Editura TipoMoldova, Iasi

- *** OMFP 2239/30 iunie 2011

- *** OMFP 3055/2009

- http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/OMFP_3055_2009.pdf

- http://www.apex-team.ro Apex Team International, Noutati Legislative

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2013
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
6 415 cuvinte
Nr caractere:
37 474 caractere
Marime:
140.06 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Contabilitate
Data publicare:
06.01.2020
Structură de fișiere:
  • Studiu comparativ privind sistemul simplificat de contabilitate.docx
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Specializare:
Contabilitatea afacerilor
Materie:
Normalizare contabilă
An de studiu:
II
Nota primita:
Nota 10

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Introducere "Contabilitatea este cea mai veche dintre toate stiintele de gestiune....
Capitolul I: Notiuni introductive privind taxa pe valoare adaugata 1.1.Definirea taxei pe...
INTRODUCERE Sistemul fiscal consta intr-un ansamblu de masuri si actiuni, intreprinse de stat...
1.1 Principii si reguli utilizate in impozitarea agentilor economici Impozitarea agentilor...
Sistemul fiscal actual din Romania este consecinta schimbarilor legislative realizate pe fondul...
Sus!