Introducere
Din punct de vedere stiintific, contabilitatea este considerata o activitate specializata, iar printre obiectivele de baza ale acesteiea se numara evaluarea, aprecierea, intelegerea, gestiunea, masurarea, verificarea si raportarea atat a datoriilor si activelor, cat si a capitalurilor proprii si a rezultatelor obtinute in urma unui exercitiu financiar. Aceasta asigura o inregistrare sistematica, dar si cronologica a informatiilor privind pozitia si performanta entitatii.
Contabilitatea este indispensabila pentru o administrare eficace a bunurilor si un management competitiv al unei intreprinderi, iar printre cele mai importante notiuni pentru gestiunea resurselor unei entitati se numara veniturile, cheltuielile si rezultatele, deoarece nu exista activitate econimica care sa nu implice consumul resurselor si generarea rezultatelor. Scopul principal al unei companii este obtinerea profitului, care este rezultat al diferentei dintre venituri si cheltuieli, de aceea informatiile despre aceste trei notiuni de baza ale contabilitatii sunt absolut necesare in momentul in care o entitate urmareste obtinerea de profit.
In aceasta lucrare, denumita ,,Prezentarea subsistemului informational privind stocurile de marfuri si ambalaje", vor fi analizate aspectele teoretice esentiale, dar si cele practice privind aceasta tema.
Capitolul 1, denumit "Evolutia reglementarilor contabile cu particularizarea pe stocuri de marfuri si ambalaje", are in prim plan prezentarea unei evolutii si descrierea aspectelor ce tin de Legea Contabilitatii, Codul Fiscal, legislatia specifica temei si acte normative atat cu caracter general, cat si particularizate conform temei.
Intitulat "Descrierea organizatiei si a modului de conducere", capitolul doi, prezinta descrierea firmei si structura organizatorica a acesteia, caracterizarea financiara a societatii, organizarea compartimentului financiar-contabil si descrierea sub-sitemului informational privin stocurile de marfuri si ambalaje. Tot in acest capitol se va include o analiza a grupelor de indicatori de la situatiile financiare anuale a entitatii. Indicatorii vor fi descrisi teoretic, dar vor fi si calculati si interpretati.
Capitolul 3, avand denumirea ,,Reflectarea in contabilitate a operatiunilor privind stocurile de marfuri si ambalaje", abordeaza aspectele generale si fundamentele teoretice ale contabilitatii marfurilor si ambalajelor unei entitati, dar si prezentarea operatiunilor specifice temei reflectate in registrul jurnal.
Capitolul 1. Evolutia reglementarilor contabile romanesti cu particularizare pe stocuri de marfuri si ambalaje
Contabilitatea a fost supusa permanent operatiunilor de modernizare si modelare, atat la nivel microeconomic, cat si macroeconomic. Acest lucru s-a reflectat in principal in planurile de conturi generale si in situatiile financiare anuale.
Internationalizarea contabilitatii a aparut odata cu aderarea Romaniei la UE, aceasta fiind conditionata atat de cunoasterea aprofundata, cat si alinierea la Standardele Internationale de Contabilitate/Standardele Internationale de Raportare Financiare (IAS / IFRS), tinand seama de evolutia economiei de piata in Romania.
Sistemul contabil din Romania a fost rezultatul unui lung proces a aspectelor istorice, politice, economice si sociale. Practica contabila exersata pe timpul perioadei de dinaintea revolutiei din 1989 era adaptata economiei centralizate si planificate, completata printr-un control permanent al statului in viata intreprinderilor; in sistemul economic planificat si centralizat, functia de baza a contabilitatii erau de a justifica faptele. Pe timpul economiei centralizate, contabilitatea raspundea nevoilor de planificare economica. Unitatea patrimoniala avea ca scop realizarea obiectivelor prevazute prin plan. Nu exista motivatie pentru obtinerea beneficiilor si maximizarea lor. Evaluarea stocurilor era bazata pe un cost total, obtinut prin adaugarea la costul de productie a cheltuielilor generale si cheltuielilor de comercializare respectand o lista de posturi bugetare, chiar si in conditiile in care costul total era superior valorii comerciale. Contabilitatea de gestiune era integrata contabilitatii generale si condusa prin reglementari guvernamentale.
Primul pas in schimbarea contabilitatii romanesti, tranzitia de la o economie centralizata la economia de piata, a solicitat o reforma a sistemului contabil in toate sectoarele acestuia: metode, functii, obiective, organizare, caracteristici ale reglementarii contabile etc. Aceasta tranzitie a fost necesara pentru ca vechiul sistem contabil devenise nepotrivit in raport cu acea perioada de timp si o simpla perfectionare a fost considerata a fi insuficienta.
Carti si volume
1. Berheci, M., Valorificarea raportarilor financiare, Ed. CECCAR, Bucuresti, 2010
2. Breuer, A., Lesconi-Frumusanu, M., Contabilitate financiara, Ed. Economica, Bucuresti, 2013
3. Cohen, E., Analyse financiere, 5^e edition, Economica, Paris, 2004
4. Dumitrean, E., Contabilitate financiara, Ed. Sedcom Libris, Iasi, 2008
5. Horomnea, E., Budugan, D., Georgescu, I., Istrate, C., Pavaloaia, L., Rusu, A., Introducere in contabilitate. Concepte si aplicatii, Ed. Tipo Moldova, Iasi, 2015
6. Horomnea, E., Conturile anuale si imaginea fidela in contabilitatea romaneasca - probleme contabile actuale, concepte, analiza si audit, Ed. Junimea, Iasi, 2001
7. Istrate, C., Contabilitate nu-i doar pentru contabili!, Ed. Evrika Publishing, Bucuresti, 2016
8. Morosan, I., Contabilitate financiara si de gestiune, Ed. CECCAR, Bucuresti, 2013
9. Nica, P., Nestian, A., Iftimescu, A., Managementul organizatiei, Ed. Sedcom Libris, Iasi, 2014
10. Pantea, I., Bodea, Gh., Contabilitatea romaneasca armonizata cu Directivele contabile europene, Ed. Intelcredo, Deva, 2003
11. Pantea, I., Pop, A., Contabilitatea financiara a intreprinderii, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 2004
12. Paraschivescu, D., Radu, F., Patrascu, L., Contabilitate financiara aprofundata, Ed. Tehnopress, Iasi, 2011
13. Paraschivescu, M., Pavaloaia, W., Radu, F., Olaru, G., Contabilitate financiara, Ed. Tehnopress, Iasi, 2007
14. Petrescu, S., Analiza si diagnostic financiar-contabil, Ed. CECCAR, Bucuresti, 2010
15. Petrescu, S., Evaluarea economica si financiara a intreprinderii. Concepte-metode-procedee, Ed. Tehnopress, Iasi, 2012
16. Ristea, M., Calin, O., Bazele contabilitatii, Ed. National, Bucuresti, 2000
17. Scortescu, Gh., Contabilitatea cheltuielilor agentilor economici, Ed. Dosoftei, Iasi, 1996
18. Toma, C., Contabilitate financiara, Ed. Tipo Moldova, Iasi, 2018
19. Toma, C., Conturile anuale si imaginea fidela in contabilitatea romaneasca - probleme contabile actuale, concepte, analiza si audit, Ed. Junimea, Iasi, 2001
1. "Elemente de Doctrina si Deontologie a Profesiei Contabile" Toma Marian, Potdevin Jacques, Editura CECCAR,2008
2. "Reforma contabilitatii romanesti intre modelele Francez si Anglo - Saxon" Neag Ramona, Editura Economica 2000
3. "Contabilitatea in perspectiva", M. Capron, Editura Humanitas, 1994
4. "Reforma in sistemul contabil romanesc", Farcane N., Cotlet D.,Editura Orizonturi Universitare,1999
Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont