CAPITOLUL 1.
PREZENTAREA UNITATII DE INVATAMANT
1.1. Scoala Gimnaziala Bogdan Voda - scurt istoric
Primele centre de cultura medievala au fost si aici bisericile si manastirile. Slujitorii culturii sau dascalii maramureseni din veacurile XVII-XVIII isi castigau cunostintele de carte din tinda bisericii". Pe langa biserici au fiintat scoli pentru nevoile de cult, dar si pentru o invatatura ,,intelectuala si morala" celor laici.
In prima jumatate a veacului al XVIII-lea au aparut scoli satesti in limba romana si in zona noastra, fiind mentionate la Cuhea. Parohul, avand si functia de director, era Filip Mihalca, iar invatator era cantorul Nistor Lucaci, despre care se spune ca ,,avea o moralitate buna si sarguinta buna". El preda in limba romana de 9 ani.
Numarul elevilor era de 13, dintre care 8 eraunobili (provenind din cele cateva familii cu titluri nobiliare) si 5 plebei (oameni de rand). Elevii erau sarguinciosi. Se preda succesiv la toate clasele.
Intorcandu-ne in timp este demn de mentionat ca in anul 1960, la numai un an de la tiparirea ei la Bucuresti, se copia la Cuhea ,,Biblia lui Serban Cantacuzino", ceea ce ni se pare un veritabil act de cultura.
Scoala a fost infiintata in anul 1962 ca scoala cu clase normale pentru invatamantul primar si gimnazial. Primul director al scolii a fost domnul invatator Maris Vasile.
Scoala este situata in zona centrala a localitatii.
Profesorii si elevii nostri au obtinut rezultate deosebite in urma instituirii examenelor de capacitate si apoi a testelor nationale, unitatea fiind nominalizata cu cele mai bune rezultate din judet.
In prezent, deopotriva elevi, dascali, parinti, sunt preocupati de realizarea unei noi calitati in invatamantul romanesc, punandu-se accent deosebit pe evaluarea si asigurarea calitatii educatiei.
1.2. Scoala Gimnaziala Bogdan Voda- azi
Bogdan Voda apartine, din punct de vedere administrativ, judetului Maramures, judet situat in partea de nord a tarii si care face parte din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest. La nivelul regiunii structura de conducere este Consiliul de Dezvoltare regionala-organ deliberativ, iar ca organ executiv Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest.
Prioritatile identificate la nivel national care vizeaza invatamantul sunt:
- Cresterea competitivitatii economice si dezvoltarea economiei bazate pe cunoastere
- Dezvoltarea si modernozarea infrastructurii de transport
- Protejarea si imbunatatirea calitatii mediului
- Dezvoltarea resurselor umane, cresterea gradului de ocupare si combaterea excluziunii sociale
- Dezvoltarea economiei rurale si cresterea procductivitatii in sectorul agricol
- Sprijinirea participarii echilibrate a tuturor regiunilor Romaniei la procesul de dezvoltare socio-economica.
Bogdan Voda apartine, din punct de vedere administrativ, judetului Maramures, fiind situata in Depresiunea Maramuresului (Maramuresul istoric), pe valea raului Iza, zona dezavantajata, cu probleme de acces la rutele principale de transport sau la piata fortei de munca. Din puct de vdere economic, aceasta zona este slab dezvoltata. Ocupatiile locuitorilor sunt axate, in cea mai mare parte, pe agricultura de subzistenta si intr-o mai mica masura, pe exploatarea si prelucrarea primara a lemnului sau pe servicii.
Satul Bocicoel apartine comunei Bogdan Voda.
Populatia totala la ultimul recensamant era de aproximativ 3500 locuitori, iar conform ultimelor date statistice, nr. de locuitori este mai mic. Descresterea numarului de locuitori se datoreaza in principal, scaderii natalitatii si migratiei populatiei spre tarile mai bine dezvoltate.
In localitate se inregistreaza un nivel foarte ridicat al somajului. Din punct de vedere al resurselor materiale, marea majoritate a familiilor dispun de mijloace minime necesare. Astfel nr. mediu de salariati este de 233, ceilalti locuitori apti de munca lucreaza in agricultura, in gospodariile proprii. Aceste considerente au determinat ca un nr. mare de persoane, in special tinere, sa paraseasca localitatea pentru a lucra in tara sau in strainatate, prestand munci in principal in domeniul constructiilor, de cele mai multe ori, fara a avea un contract de munca si fara a beneficia de serviciile de asigurari sociale si de sanatate. Multi parinti, dintre cei plecati, si-au lasat copiii in grija bunicilor sau a altor rude, iar o parte si-au luat copiii pentru a-si continua studiile in strainatate.
Situatia economica actuala, atat la nivel national cat si la nivel european, a determinat aparitia, in ultima perioada a unui alt fenomen si anume cel al intoarcerii acasa a familiilor care si-au pierdut locurile de munca si ai caror copii au frecventat scoala in alte zone geografice ale tarii sau chiar in alte tari.
Scoala Gimnaziala este situata in centrul localitatii Bogdan Voda, are trei localuri pentru desfasurarea procesului de predare-invatare si un local in satul Bocicoel.
Scoala Gimnaziala Bogdan Voda si-a stabilit propriile sale prioritati si obiective; agendele de lucru ale altor regiuni nu sunt relevante pentru noi. Prioritatile de actiune alese tin seama de prioritatile la nivel judetean, dar si de specificul si necesitatile localitatii si nevoile stabilite la nivelul scolii.
1. Pop Liviu Marian, Herman Calin - Ghidul scolii editia 2015
2. Cojocariu, V. M., Introducere in managementul educatiei, E.D.P., Bucuresti, 2000
3. Cojocariu, V., M., Educatie pentru schimbare si creativitate,E.D.P., Bucuresti, 2003
4. Telman,Ion, Cuhea in istoria Maramuresului,Sighetul Marmatiei,2014
5. ***, Indrumar reflectarea uniforma a cheltuielilor pe articole si aliniate nr.330/DGE/25.01.2018 aplicabile unitatilor de invatamant
6. ***, Legea 1/2011, Monitorul Oficial 18/2011 (ianuarie), modificata si completata prin Legea 166/2011, Monitorul Oficial 709/2011 (octombrie).
7. ***,Legea nr. 53/2003 Codul Muncii,cu modificarile si completarile ulterioare
8. ***,Ordinul Ministrului nr. 4925/2005 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar
9. ***,Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calitatii educatiei, aprobata cu modificari prin Legea 87/2006
10.***,Hotararea nr.72/2013 privind aplicarea normelor metodologice pentru aplicarea si determinarea costului standard per elev/prescolar
11. ***,Legea nr. 500/2002 privind finantele publice
Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont