Contabilitatea efectelor comerciale

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

In raport cu schimbarile fundamentale produse in economia romaneasca de la inceputul anului 1990, in tara noastra s-a declansat procesul de dezvoltare a sistemului contabil pe baza unor principii si reguli prevazute de Directivele Uniunii Europene si de Standardele Internationale de Contabilitate, astfel incat informatiile de sinteza sa cuprinda cerintele unor categorii cat mai largi de utilizatori.

Pornind de la premisa ca un sistem contabil ce opereeaza in cadrul unei tari este determinat de mediul economic, politic, juridic, si cultural din statul respectiv, s-au pus bazele primei etape a reformei contabile din perioada 1991 - 1994 in Romania postrevolutionara. Astfel au fost elaborate importante reglementari contabile: Legea contabilitatii nr. 82/1991, Regulamentul de aplicare a acestuia, Planul de conturi general si Normele de utilizare a acestuia. Prin aceste reglementari s-a urmarit asigurarea posibilitatilor de respectare4 in contabilitate a operatiilor economice specifice economiei de piata. Sistemul contabil careia i s-a pus bazele in aceasta perioada este de inspiratie franceza, dar cu fundamentarea specificului romanesc.

In tara noastra, incepand cu anul 1997 a fost eleborat Programul de continuare a dezvoltarii sistemului romanesc de contabilitate, a carui parte integranta sunt Reglementarile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitatii Economice Europene si cu Standardele Internationale de Contabilitate (aprobate prin ordinul ministrului finantelor publice nr. 94/29 ianuarie 2001). aceste reglementari se compun din urmatoarele structuri aplicate impreuna cu Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata:

Vol. I Vol. II

Vol. IV

Vol. III

Vol. III

Cap II ASPECTE TEORETICE PRIVIND EFECTELE COMERCIALE

Caracteristici si functiuni ale efectelor comerciale

Exista mai multe cai de a ne achita diversele obligatii banesti pe care le avem unii fata de ceilalti.

Numerarul este modul traditional si, inca cel mai utilizat in tara noastra.Atunci cand folosim numerarul, plata se face individual, imediat si fara intermediere. Dar sumele mari in numerar necesita spatii mari de depozitare si prezinta riscuri in manevrare (distrugere accidentala, furt, etc.). De aceea, ar fi normal ca si in Romania, numerarul sa-si piarda din popularitate si sa fie inlocuit cu alte mijloace de plata cuprinse sub denumirea generala de instrumente de plata fara numerar.

Importanta instrumentelor de plata

Pe plan international se manifesta de mai multa vreme tendinta de scadere a ponderii platilor in numerar in favoarea celor fara numerar, in special datorota puternicei dezvoltari a telecomunicatiilor si folosirii mijloacelor de plata electronice.

Eforturile BNR si ale societatilor bancare in introducerea in Romania a unor instrumente de plata fara numerar adaptate la standardele internationale, cat si stadiului actual de dezvoltare a sistemului nostru de plata in actualizarea cadrului legislativ pentru: cec, cambie, bilet la ordin si ordin de plata.

Aceste reglementari asigura baza legala necesara derularii in conditii a oparatiunilor de plata efectuate cu ajutorul respectivelor instrumente.

Folosirea lor efectiva pentru descarcarea obligatiilor asumate de agentii economici atunci cand achizitioneaza resuse reale sau financiare depinde de mai multi factori, dintre care asigurarea de catre banci a unor servicii de plati de calitate, rapide si sigure, fata de clientii lor, precum si popularizarea instrumentelor de plata fara numerar, ni se par a fi cele mai importante.

Efectele Comerciale sunt titluri de valoare, negociabile pe termen scurt sau imediat, care atesta datorii sau creante in cadrul relatiilor comerciale cu furnizori sau clienti. Ele circula sub diferite forme sau denumiri: polite, cambii, instrumente de plata si de credit. Fiind negociabile, ele pot fi cedate, vandute sau transmise.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
5 972 cuvinte
Nr caractere:
33 585 caractere
Marime:
670.28 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Contabilitate
Data publicare:
29.07.2017
Structură de fișiere:
  • Contabilitatea efectelor comerciale.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
1.1. Prezentarea societatii comerciale S.C. ANDREC- PRODCOM S.R.L., este persoana juridica...
INFIINTAREA SOCIETATII COMERCIALE CU RASPUNDERE LIMITATA LUKADOLA TERMENII INFIINTARII -...
Lucrarea intitulata ,,Contabilitatea datoriilor comerciale" este destinata sustinerii...
I. Obiectivele disciplinei Disciplina ofera prin problematica abordata informatii privind...
Pentru evidenta datoriilor comerciale pe care intreprinderea si le creeaza in calitatea sa de...
Sus!