Contabilitate de Gestiune

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Calculatia costurilor, desi din punct de vedere evolutiv, a aparut inaintea teoriei costurilor si a teoriei calculatiei costurilor, definirea ei pe baza unei interpretari stiintifice a avut loc mult mai tarziu. Aceasta, deoarece in prima perioada a aparitiei sale, calculatia costurilor s-a practicat intr-o forma empirica, izvorata din necesitatea determinarii costului activitatii desfasurate, necesitate care constituia obiectivul si, totodata, scopul calculatiei .

Pe masura dezvoltarii si perfectionarii calculatiei costurilor, treptat a inceput sa se impuna ca o necesitate si dezvoltarea laturii teoretice a acesteia pentru fundamentarea ei stiintifica. Astfel, aparitia si instaurarea teoriei calculatiei costurilor, ca element component de baza al studiului costurilor, au determinat urmarirea de la inceput a definirii notiunii de calculatie.

Pentru cunoasterea structurii costului unitar al unui produs, al unei lucrari sau prestari de servicii, calculatia costurilor urmareste, pe prim plan, determinarea marimii costului de productie pe fiecare articol de calculatie, pe locuri generatoare de costuri si pe purtatori de costuri, in concordanta cu specificul activitatii intreprinderii. In acest scop, se folosesc atat conceptele teoriei costurilor, cat si ale teoriei calculatiei costurilor care, astfel, isi gasesc verificarea lor practica prin calculatia costurilor. La randul ei, calculatia costurilor trebuie sa-si gaseasca o fundamentare stiintifica pentru metoda de calculatie adoptata, fundamentare pe care si-o asigura prin conceptele teoriei calculatiei costurilor.

In acest context, calculatia costurilor poate fi definita ca ansamblul de operatii matematice folosite in conformitate cu prevederile metodologice in vigoare, pentru determinarea costului unitar al unui produs, al unei lucrari sau al unui serviciu prestat, in conditiile tehnice, organizatorice si functionale ale intreprinderii.

Calculatia costurilor, in functie de metoda si procedeele folosite, poate furniza informatii asupra costurilor trecute, asupra costurilor actuale sau asupra costurilor viitoare, ceea ce prezinta o importanta deosebita in planificarea, urmarirea, analiza si controlul costurilor. Astfel, intreaga munca de planificare si de intocmire a bugetelor de costuri este fundamentata la toate nivelele de conducere pe informatiile asupra costurilor.

Pentru caracterizarea calculatiei costurilor se urmareste, in esenta, determinarea naturii si calitatii informatiilor pe care aceasta este in masura sa le furnizeze.

Din acest punct de vedere, teoria calculatiei costurilor priveste informatiile asupra costurilor prin prisma actualitatii pentru conducere. Sub acest aspect

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contabilitate de Gestiune.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
4 056 cuvinte
Nr caractere:
23 224 caractere
Marime:
83.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
contabilitate, costuri, Economie, firma
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice si Administrarea Afacerilor , Universitatea Transilvania din Brasov
Specializare:
Management Şi Strategii De Afaceri
Materie:
Contabilitate
An de studiu:
I
Sus!