Audit și control intern

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Introducere
1.Aspecte generale privind controlul intern bancar
1.1.Definirea controlului intern si a controlului intern bancar
1.2.Elementele sistemului de control intern bancar
1.3.Raportul de audit
2.Studiu de caz - Control intern bancar la LGW Bank
3.Constatari si recomandari
4.Concluzii
Bibliografie

Extras din proiect:

Auditul intern reprezinta activitatea, realizata de persoane autorizate, de examinare obiectiva a ansamblului activitatilor entitatii economice, care are ca rezultat formularea unei evaluari independente a managementului riscului, a controlului si proceselor de conducere, si a unor sugestii pentru imbunatatirea eficacitatii operatiunilor, in scopul sprijinirii realizarii obiectivelor entitatii economice.

Controlul intern este definit ca un proces implementat de catre Consiliul de Administratie, conducere si personalul unei organizatii destinat sa ofere o asigurare rezonabila in ceea ce priveste realizarea obiectivelor.

Auditul reprezinta un ajutor pentru atingerea obiectivelor societatii.Auditorul identifica problemele existente la nivelul societatii si cauzele aparitiei acestora, evalueaza consecintele si stabileste recomandari pentru disparitia neregulilor din cadrul firmei. Nu este obligatoriu ca firma sa puna in aplicare recomandarile auditorului. Aceste recomandari sunt optionale, dar de cele mai multe ori sunt cele mai bune solutii pentru societate. In cazul unui control intern sau unei inspectii masurile pe care organul de control, respectiv inspectorul le impune sunt obligatorii de implementat.

1.Aspecte generale privind controlul intern bancar

- Definirea controlului intern

In legislatia din Romania, controlul intern este definit ca reprezentand "ansamblul formelor de control exercitate la nivelul entitatii publice, inclusiv auditul intern, stabilite de conducere in concordanta cu obiectivele acesteia si cu reglementarile legale, in vederea asigurarii administrarii fondurilor publice in mod economic, eficient si eficace; acesta include de asemenea structurile organizatorice, metodele si procedurile".

Potrivit Standardelor Internationale de Audit, emise de Consiliul pentru Standarde Internationale de Audit si Asigurare (IAASB) al Federatiei Internationale a Contabililor (IFAC), controlul intern este definit ca fiind ,,procesul conceput, implementat si mentinut de catre persoanele insarcinate cu guvernanta, conducere si alte categorii de personal cu scopul de a furniza o asigurare rezonabila privind indeplinirea obiectivelor unei entitati cu privire la credibilitatea raportarii financiare, eficienta si eficacitatea operatiunilor si conformitatea cu legile si reglementarile aplicabile".

- Definirea controlului intern bancar

Controlul intern bancareste un proces continuu, la care participa consiliul de administratie, conducatorii si personalul institutiilor de credit, prin care se furnizeaza o asigurare rezonabila asupra atingerii obiectivelor sale.

- Obiectivele controlului intern bancar

a) desfasurarea tuturor activitatilor institutiei de credit in conditii de eficienta si eficacitate;

b) furnizarea unor informatii credibile, relevante, complete si oportune structurilor implicate in luarea deciziilor in cadrul institutiei de credit si utilizatorilor externi ai informatiilor;

c) asigurarea conformitatii activitatilor institutiei de credit cu cadrul legal , cu politicile si procedurile proprii.

- Elementele sistemului de control intern bancar

Pentru realizarea obiectivelor mentionate, institutiile de credit sunt obligate sa isi realizeze un sistem de control intern care se compune din urmatoarele elemente aflate in stransa corelare:

a) supravegherea exercitata de consiliul de administratie si conducatorii institutiei de credit;

b) identificarea si evaluarea riscurilor semnificative;

c) activitatile de control si separarea responsabilitatilor;

d) informarea si comunicarea;

e) activitatile de monitorizare si corectare a deficientelor.

- Raportul de audit

Rezultatul final al activitatii de audit consta in elaborarea sau aprobarea de catre auditorul coordonator a unui raport de audit corespunzator asupra situatiilor financiare, pe baza rezultatelor si a concluziilor obtinute, si in care opinia este clar exprimata.

Rapoartele de audit trebuie sa prezinte usurinta in intelegere, fara ambiguitati sau exprimari vagi si sa includa numai informatii care sa fie sustinute de probe de audit suficiente si relevante, echitabile si constructive, care sa reflecte independenta si obiectivitatea auditorului.

Raportul auditorilor trebuie sa stabileasca daca, in opinia auditorului, situatiile financiare ofera o imagine fidela a pozitiei financiare a societatii

Bibliografie:

- Cornel Nicolae Jucan, Daniela Petrascu - Problematica de ansamblu a controlului si auditului intern, Editura ,,Alma Mater", Sibiu, 2011

- Daniela Petrascu - Audit intern, caiet de seminar, Editura Universitatii ,,Lucian Blaga", Sibiu, 2012

- Norma B.N.R. nr.17/2003

- Regulamentul BNR nr. 9/2008

- Framework for internal control systems in banking organisations", Basel Committee on Banking Supervision, Basel, septembrie 1998

- Regulament CIP nr.1/2001a Centralei Incidentelor de Plati

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Audit si control intern.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
4 941 cuvinte
Nr caractere:
29 646 caractere
Marime:
47.44KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
auditor, raport de audit, control bancar
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice , Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu
Specializare:
B8
Materie:
Contabilitate
An de studiu:
II
Sus!