Analiza Economico Financiara a Firmei

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Capitolul 1
Analiza financiara - notiuni generale 3
1.1. Evolutia analizei financiare 3
1.2. Tipuri de analiza financiara 5
1.3. Relatia analiza financiara-gestiune financiara 7
1.4. Diagnosticul financiar-instrument al analizei financiare 8
Capitolul 2
Analiza economico-financiara pe baza bilantului contabil si a contului de profit si
pierdere 10
2.1. Analiza financiara condusa in vederea diagnosticului financiar 10
2.2. Sursele de date si informatii ale analizei financiare 11
2.3. Metodele si procedeele analizei financiare 15
2.3.1. Metoda de analiza prin rate 16
2.3.2. Metoda analizelor specifice 18
2.4. Etapele analizei financiare 18
2.5 Analiza situatiei financiare pe baza bilantului 19
2.5.1. Studiul bilantului-etapa a analizei financiare 20
2.5.2. Analiza echilibrelor financiare 20
2.5.2.1. Analiza Situatiei Nete 21
2.5.2.2. Analiza Fondului de Rulment 21
2.5.2.3. Analiza necesarului de fond de rulment 23
2.5.3. Analiza bilantului prin metoda ratelor 24
2.5.3.1. Analiza ratelor de structura a bilantului 24
2.5.3.2. Analiza ratelor de rotatie a posturilor de bilant 26
2.5.3.3. Analiza ratelor de rentabilitate. Riscul financiar 27
2.5.4. Analiza solvabilitatii si lichiditatii 30
Capitolul 3
Analiza economico-financiara a S.C. ,,MORPHEUS" S.R.L. - studiu de caz 32
3.1. Prezentarea S.C. ,,MORPHEUS" S.R.L. 32
3.2. Analiza ratelor de structura ale bilantului 34
3.2.1. Analiza ratelor de structura ale activului 34
3.2.2. Analiza ratelor de structura ale pasivului 37
3.2.3. Analiza echilibrului financiar 40
3.2.4. Analiza riscului de faliment 42
Capitolul 4
Concluzii si propuneri 44
Bibliografie 48
Anexe 49

Extras din proiect:

Analiza financiara reprezinta un studiu metodic al situatiei si evolutiei unei intreprinderi privind structura sa financiara si rentabilitatea, pornind de la bilant, contul de rezultat si de la toate celelalte informatii oferite de intreprindere sau care pot fi obtinute referitor la intreprindere si viitorul sau.

Analiza situatiei financiare la nivelul firmei are, deci, ca obiect studierea modului de realizare a autofinantarii in conditiile autonomiei decizionale, asigurarea integritatii proprietatii (patrimoniului) agentului economic, a unui raport optim intre mijloacele economice ale acestuia, a realizarii normale a relatiilor financiare cu alte unitati. In toate acestea se reflecta rezultatele economice si cele financiare.

Parte componenta a analizei economico-financiare, analiza financiara este inclusa in categoria analizelor cu scop special, care a aparut si s-a dezvoltat mai ales in ultimii 20 de ani si se afla intr-o evolutie permanenta. Printre factorii care au impus si stimulat dezvoltarea si perfectionarea analizei financiare pot fi amintiti: dezvoltarea societatilor anonime pe actiuni; cresterea rolului bancilor si institutiilor financiare in economie.

Daca primele analize financiare efectuate de catre actionarii societatilor anonime se limitau doar la verificarea unor echilibre financiare suficiente pentru asigurarea rambursarii imprumuturilor acordate de banci, indiferent de evolutia situatiei financiare a intreprinderii, criteriul principal de acordare a creditelor ramanea doar situatia patrimoniala a intreprinderii. Analiza financiara se limita doar la studiul unor rate financiare privind solvabilitatea intreprinderii.

In cazul in care se punea problema maximizarii profitului sau beneficiilor nu erau vizate beneficiile contabile, deoarece conceptele economic si contabil pentru profit erau foarte diferite, iar metodele contabile conduceau la rezultate variabile in functie de metodele de evaluare sau de amortizare folosite.

Acest mod de abordare s-a dovedit limitat, ceea ce a impus o abordare moderna a analizei financiare, care tinde sa devina un sistem de tratare a informatiei apt sa ofere managerului datele necesare adoptarii deciziilor financiare.

Evolutia analizei financiare in ultimii ani se datoreaza mai multor cauze: tendinta de concentrare a intreprinderilor a condus la dezvoltarea investitiilor de talie mare, a caror rentabilitate se intinde pe mai multi ani, ceea ce a impus bancilor si institutiilor financiare elaborarea si folosirea unor metode de analiza mai perfectionate in vederea acordarii sau refuzului unor credite; imposibilitatea bancilor de a cere garantii pentru a-si acoperi riscul de non-plata le-a obligat sa puna la punct analize ale riscului economic si financiar, deoarece notiunea de lichiditate a devenit insuficienta pentru angajamentele pe termen lung; dezvoltarea mijloacelor moderne de finantare a impus aprofundarea studiului echilibrelor financiare si a costului capitalului, indiferent de provenienta lui; constrangerile politicii creditului, ratele inalte ale dobanzii, inflatia, variatiile cursului de schimb au acutizat problemele financiare ale intreprinderii; dezvoltarea internationala a societatilor a condus la cautarea unor tehnici adaptate pentru efectuarea de comparatii intre situatiile financiare si contabile ale diferitelor tari.

Evolutia analizei financiare vizeaza adaptarea obiectivelor sale cerintelor diversilor utilizatori in functie de aspectele specifice domeniului de interes.

Principalii utilizatori ai analizei situatiilor financiare sunt: gestionarii, actionarii actuali si potentiali, creditorii, personalul intreprinderii, organele fiscale, analistii financiari. Aceste categorii de utilizatori pot adopta decizii privind: gestiunea intreprinderii, cumpararea sau vanzarea de titluri, acordarea sau refuzul unui credit, achizitia totala sau partiala a intreprinderii.

Finalitatea analizei financiare se concretizeaza in diagnosticul financiar, parte distincta a diagnosticului economico-financiar, orientata in special spre functiunea financiar-contabila a intreprinderii. Efectuata in interiorul intreprinderii - analiza interna - sau din exterior de catre organisme specializate, financiar-bancare, sau de specialisti independenti (analisti financiari) - analiza externa - conduce la diagnosticul financiar intern sau extern, cu obiective specifice diversilor utilizatori.

1.2. Tipuri de analiza financiara

- Analiza financiara si gestionarii: Analiza financiara efectuata in interiorul intreprinderii de catre serviciile financiare este o analiza interna care vizeaza aspectele susceptibile de a-i ameliora gestiunea si rezultatul. Ea are la baza date care permit efectuarea unor studii de finete, avand mai multe obiective: periodic se pot face aprecieri asupra gestiunii intreprinderii, prin urmarirea echilibrelor financiare, a rentabilitatii, solvabilitatii si riscului financiar; pe aceasta baza se vor orienta deciziile de investitii, de finantare, de distribuire a dividendelor, elaborandu-se previziuni financiare privind investitiile, cheltuielile financiare, trezoreria in pregatirea viitorului intreprinderii; efectuarea controlului de gestiune

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
49 pagini
Imagini extrase:
49 imagini
Nr cuvinte:
12 373 cuvinte
Nr caractere:
82 335 caractere
Marime:
102.25 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
finante, firma, servicii
Data publicare:
07.02.2015
Structură de fișiere:
  • Analiza Economico Financiara a Firmei.doc
Predat:
la facultate

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Persoana juridica : S.C.BAISINVEST S.R.L. Judetul : Galati Adresa : Loc. Galati, str....
S.C. MODIN S.A. este situata in orasul Suceava cu sediul social pe str. Grigore Alexandru Ghica,...
1. Ebersoll Mining are vanzari de $6 million, un ROE de 12%, iar eficienta utilizarii activelor...
Lucrarea data este efectuata pentru a analiza indicatorii unei intreprinderii . In lucrarea data...
Principiul armoniei intereselor tuturor factorilor cheie implicati in activitatea intreprinderii...
Sus!