Imortanta eticii in situatiile de criza

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. Conceptul de etica si criza pag.3
2. Etica in afaceri pag.4
3. Responsabilitatile etice .pag.5
4. Studiu de caz: Etica in cadrul crizei NIKE ..pag.6

Extras din proiect:

Conceptul de etica si criza

Etica reprezinta un sistem de principii morale si de metode pentru aplicarea acestora, furnizand instrumentele pentru elaborarea judecatii morale. Principiile etice se refera, in ansamblu, la conduita curenta, la obiceiurile si atitudinile oamenilor cu privire la conceptele generale de bine si rau, de adevar si minciuna, de echitate si discriminare, libertate si constrangere.

Pentru ca o afacere sau o activitate economica sa poata fi considerata morala sau imorala trebuie avut in vedere si cadrul general in care isi desfasoara activitatea. Marile companii multinationale care opereaza pe piata globala trebuie sa aiba in vedere, in principal, diversitatea elementelor culturale care guverneaza mediul de afaceri international.

Orice organizatie poate fi la un moment dat confruntata cu o criza care-i pericliteaza functionarea si imaginea pozitiva. Mai mult, o criza prost gestionata poate sa aduca atat prejudicii organizatiei, cat si se poate transforma intr-un pericol social.

Gestionarea cu succes a situatiilor de criza reprezinta o misiune extrem de dificila care implica dimensiuni cum ar fi capacitatea de prevedere a crizelor pentru organizatia in cauza, realizarea cu anticipare a unor scenarii pentru fiecare situatie prevazuta, precum si un raspuns prompt al aparitiei ei.

Traim intr-o epoca in care crizele au evoluat pe coordonatele frecventa si gravitate, ele fiind percepute din ce in ce mai mult ca o stare de normalitate, iar nu ca una exceptionala. In plus, o criza nu este perceputa ca atare decat in momentul in care mediile de comunicare in masa se intereseaza de eveniment, accelerandu-i evolutia spre criza, ca urmare a nevoii permanente si acute a publicului de a fi informat. Traim intr-o lume in care o criza este dublata adesea si de o criza de comunicare in care orice institutie trebuie sa gestioneze cel putin o situatie de criza, ceea ce face sa fie necesara existenta unei strategii de comunicare de criza integrata in dispozitivul general de gestionare a crizei care sa ofere imediat informatii unui public avid, nu numai asupra situatiei, ci si asupra consecintelor acesteia, cu atat mai mult cu cat organizatia intra in aceste perioade intr-un univers complex, instabil si evolutiv.

Etica in afaceri

In ultimul timp au izbucnit adevarate scandaluri legate de activitati de afaceri ilegale, cum ar fi: contaminarea raurilor cu substante poluante, exploatarea angajatilor la negru sau diversele moduri de a insela clientii. Toate acestea au pus in lumina modul neetic in care anumite firme isi desfasoara afacerile. Datorita faptului ca astfel de situatii sunt frecvente, nu inseamna ca nu exista valori sau principii care fac sa apara astfel de situatii. Chiar ceea ce am putea considera ca etica rea constituie totusi un fel de etica si este necesar sa incercam sa intelegem de ce anumite decizii sunt luate pe loc si de ce pot fi acceptabile alte decizii de afaceri.

In astfel de situatii putem vorbi despre etica afacerilor, ce constituie o forma special a eticii applicate, ea definind modul de comportare al agentilor economici ( companii, firme, institutii etc.), al angajatilor dar si patronilor/managerilor.

In plus, prin etica in afaceri nu trebuie sa intelegem doar etica in domeniul comertului ci si pe cea a organizatiilor.

Bibliografie:

1. Diaconescu, Marcela Carmen, Etica in afaceri, Editura Bibliotheca, Targoviste, 2007.

2. Lungu, Viorelia, Etica profesionala, CEP USM, Chisinau, 2001.

Adrese internet

1. https://ro.wikipedia.org/wiki/Nike,_Inc.

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2019
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 638 cuvinte
Nr caractere:
13 603 caractere
Marime:
157.94 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Comunicare
Data publicare:
29.01.2019
Structură de fișiere:
  • Imortanta eticii in situatiile de criza.docx
Predat:
la facultate

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Analizand sensul multiaspectual al cuvantului management in dictionarul englez, constatam ca...
Conceptul general de ,,calitate" se utilizeaza in diverse domenii, printre care se afla si...
Democratia reprezinta una din cele mai complexe probleme ale organiizarii politice din lumea...
Sunt unii istorici care sustin ca Lycurg nu a existat niciodata. Dupa Rousseau, acesta este...
Este bine cunoscut faptul ca cuvantul poate sa raneasca omul, sa-l duca in disperare ba chiar sa...
Sus!