Comunicarea în Cadrul Grupului

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Comunicare reprezinta instiintare, stire, veste, raport, relatie, legatura. Cam acestea ar fi sinonimele care ne sunt oferite de catre dictionarul explivativ pentru comunicare. Desi pare simplu intelesul comunicarii este mult mai complex si plin de substrat. Comunicarea are o multime de intelesuri, o multime de scopuri si cam tot atitea metode de exprimare si manifestare. Nu exista o definitie concreta a comunicarii insa se poate spune cel putin ca, comunicarea inseamna transmiterea intentionata a datelor, a informatiei.

Ce se intelege prin comunicare:

- o provocare constanta pentru psihologia sociala;

- o activitate;

- satisfacerea nevoile personale;

- legatura intre oameni, etc.

Prin comunicare se exprima ceea ce se petrece, s-a intimplat ori se doreste sa aiba loc la nivelul grupului si/sau al fiecaruia. Ca urmare, realitatea exprimata sau de exprimat se prezinta ca fapte, sentimente si relatii intre fapte si sentimente.

Faptele, infatisate ca incontestabile, sint alcatuite din ce se ve?de: inclusiv atitudini posturale, gesturi, culori, forme, figuri, dimen?siuni; ce se aude: vorba, timbrul vocii, muzica, sunetele, zgomotul, ritmul, tacerea, intensitatea interventiei; ce se spune: cuvintul (ca sens), continuturile; ce se face: actiuni, munca (organizarea ei), obiectele produse, cercetarea, exercitiile practice, rezultatele obtinute.

Sentimentele prezente la grup, subgrup sau individ sint recunos-cute si prelucrate, constient sau inconstient, de fiecare. in fapt, ele sint afectivitatea pe care o genereaza si/sau o manifesta fiecare grup in modelele sale de tensiune, de satisfactie, de putere, de euforie. Indivi-dual, fiecare le resimte la fel si totodata diferit: pozitiv/negativ, atrac-tie/respingere, bucurie/durere, satisfactie/frustrare, forta/slabiciune, in-diferenta/entuziasm. Relatia fapte-sentimente se prezinta la nivelul intentiei, senza?tiilor, impresiilor, intelegerii faptelor, contextelor, oamenilor. Fiecare persoana are tendinta sa deformeze, sa interpreteze

Bibliografie:

Soitu, Laurentiu, Pedagogia comunicarii, Institutul European, Bucuresti, 2002

Soitu, Laurentiu, Pedagogia educationala, Editura Universitatii Al.I. Cuza, Iasi, 2002

Panisoara, Ion Ovidiu, Comunicare eficienta, Editura Polirom, Iasi, 2003

Dinu, M, Comunicarea-repere fundamentale, Editura Stiintifica,, Bucuresti, 1997

Popescu, D, Arta de a comunica, Editura Economica, Bucuresti, 1998

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comunicarea in Cadrul Grupului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
6 249 cuvinte
Nr caractere:
32 298 caractere
Marime:
26.30KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Comunicare
Tag-uri:
bucurie, comunicare, interactiune
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!