Determinarea cuprului din alamă prin metode colorimetrice

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

CAP. I Notiuni generale prinvind metodele optice de analiza pag.3
CAP. II Colorimetria pag.4
2.1 Generalitati pag.4
2.2 Legi care stau la baza colorimetriei pag.4
2.2.1 Legea fundamentala a colorimetriei pag.4
2.2.2 Legea lui P. Bouguer , I. Lambert , A. Beer pag.5
2.3 Metode colorimetrice pag.7
2.3.1 Metoda seriilor de solutii etalon sau metoda scarii culorilor pag.8
2.3.2 Metode titrarii colorimetrice sau metoda dublarii pag.9
2.3.3 Metoda egalarii pag.10
2.4 Aparatura utilizata in colorimetrie pag.12
CAP.III Determinarea cuprului din alama prin metode colorimetrice pag.16
CAP. IV Concluzii pag.17
CAP. V Norme de protectie si igiena a muncii pag.18
Bibliografie pag.21

Extras din proiect:

Aceste metode au la baza utilizarea proprietatilor optice ale substantelor de analizat si interactiunea energiei radiante cu materia.Ele se pot grupa in :

- metode de absorbtie care cuprind: colorimetria si spectrofotometria, ( definite ca metode bazate pe masurarea cantitatii de lumina absorbita de catre particolele unei suspensii ) , nefelometria ( metoda bazata pe masurarea cantitatii de lumina difuzata de catre particulele unei suspensii ).

Ca tehnica de executare metodele de absorbtie pot fi subiective si obievtive.

1. Spectrometia: analiza spectrala de emisie ce masoara lungimea de unda si intesitatea radiatiei emise de atomii substantelor aduse in stare de vapori cand sunt excitati cu o energie din exterior

2. Fotometria : in flacara la fel pentru excitarea atomilor se utilizeaza o energie mai mica a unei flacari

3. Fotoluminiscenta : bazata pe masurarea intensitatii luminii emisa de o substanta sub influenta energiei radiante incidente

4. Spectrografie Raman : efectul raman consta in aceea ca lumina monocromatica difuzata de un mediu transparent contine pe langa frecventa luminii incidente si o serii de lumini cu recvente mai mici ( linii Stokes ) precum si o serie de liniii foarte slabe cu frecvente mai mari , dispuse simetric de primele linii anti-Stokes. Spectrul ramun este characteristic molecolelor substantei care produce difuzia

5. Alte metode :

a) Refactrometia bazata pe masurarea indecilui de refractie al substantei

b) Polarometria bazata pe studiul rotirii planului de polorizare ( numai pentru substante optic active )

c) Interferometria bazata pe masurarea indecilui de refractie , prin suprapunerea a doua fascicole de lumina monocromatica , provenind de la aceeasi sursa .

Capitolul II

Colorimetria

2.1 Generalitati

Metoda colorimetrica consta in compararea intensitatii culorii solutiei de analizat cu o solutie etalon de o anumita concentratie . Masoara deci, absortia luminii la trecerea prin solutii colorate prin compararea cu solutii de concentratii cunoscute .

Ea se aplica in special pentru determinarea cantitatiilor mici de substanta si de multe ori nu este necesar sa se separe in prealabil substanta de analizat .

In metodele subiective comparatia se face vizual, deci rezultatele pot fi cu erori legate in primul rand de sensibilitatea ochiului observatorului la aprecierea intensitatilor si a nuantelor culorilor .

In practica analitica adeseori se intalnesc solutii colorate , care isi datoresc culoare prezentei componentilor colorati ( ioni , molecule , etc ) in unele cazuri coloratia apare in urma dizolvarii substantei de analizat , care contine un ion molecula cu o coloratie caracteristica ( lucru ce se observa de exemplu da disolvarea aliajelor , care contin crom , nichel , cobalt , cupru , si altele ) . In alte cazuri colorarea substantei ( incolore sau slab colorate ) apare in urma daugarii unor reactivi speciali , care produc un effect colorat ( de exemplu la adaugarea rodanurei de potasiu , intr-o solutie de fier trivalent , apare o coloratie rosie ca sangele iar la adaugarea acidului sulfosalicilic in solutie amoniacala , apare o coloratie galbena ; prin adaugarea dimetilglioximei , intr-o solutie de fier bivalent , in prezenta acidului tartric si a amoniului se formeaza o coloratie rosie , prin adaugarea aluminonei sare amoniacala a acidului aurii ntricarbonic , intr-o solutie care contine aluminiu in trezenta amoniacului si carbonatului de amoniu , se formeaza un lac de culoare rosie aprinsa ) .

Determinarea concentratiei ( continutul )intr-un element oarecare din materialul de analiazat devine posibila masurand cantitatea de lumina absorbita de solutia colorata ( reala si coloidala ) sau de suspensie alba , sau masurand cantitatea de lumina dispersata de particolele de suspensie .

2.2 Legi care stau la baza colorimetriei

2.2.1 Legea fundamentala a colorimetriei

Daca un fascicol luminos al carei intensitate este I0 cade pe o cuveta cu solutie , o parte din acesta lumina cu intensitatea Ir se va reflecta de pe suprafata cuvetei o alta parte cu intensitatea I va fi absorbita de solutie si o parte cu intensitatea It va trece prin cuveta . Energia radianta incidenta este micsorata . Intre aceste marimi exista uramatoarea relatie :

I0 = Ia + Ir + It

Deoarece in practica , pentru o serie de analize , se foloseste aceeasi cuveta cu intensitatea luminii reflectate , va fi constanta si mica si ea poate fi neglijata . Din aceasta cauza ecuatia de mai sus poate fi simplificata in modul urmator :

Bibliografie:

A. M. Dmov : "Analiza tehnica a minereurilor si metalelor - traducere din limba rusa" Editura Tehnica , Bucuresti 1952

I. Tomita , V. Onitiu : "Indrumator pentru lucrari in laboratorul de chimie , chimia analitica si analize tehnice " - Editura Didactica si Pedagogica , Bucuresti 1977

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Determinarea Cuprului Din Alama Prin Metode Colorimetrice
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
4 882 cuvinte
Nr caractere:
28 476 caractere
Marime:
941.21KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Chimie
Tag-uri:
alamă, cupru
Predat:
la liceu
Sus!