Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

CUPRINS
1. Prezentarea generala a industriei
1.1.Introducere
1.2.Dimensiune si distributie geografica
1.3.Caracterizarea pietei si productiei
1.4.Tendinte economice
2. Descrierea procesului industrial
2.1.Principalele etape ale procesului
2.2.Reactia chimica
2.3.Separarea produselor
2.4.Scheme bloc, scheme ale fluxului tehnologic
3. Materii prime, emisii si deseuri
3.1.Materii prime folosite in industria vitaminelor
3.2.Emisii rezultate din process
-emisii in aer
-efluenti lichizi
-deseuri solide
-zgomot
4. Posibilitati de prevenire si control al poluarii
4.1.Beneficiile aplicarii prevenirii poluarii si a BAT
4.2.Modificari ale procesului si produselor
4.3.Modificari ale echipamentelor
5. Reglementari nationale si internationale pentru prevenirea poluarii
6. Bibliografie

Extras din proiect:

Vitaminele reprezinta o clasa de substante organice de origine in general exogena (alimentara) cu structuri chimie foarte variate, care sunt indispensabile organismului uman si care, in cantitati foarte mici, asigura cresterea, dezvoltarea si functionarea normala a acestuia.

Rolurile vitaminelor in organism:

-sunt factori alimentari,accesorii absolut necesari organismului animal;

-sunt indispensabile cresterii normale si manifestarii proceselor vitale ale organismului;

-sunt componente esentiale pentru evolutia normala a proceselor metabolice;

-exercita actiuni de reglare a functiilor celulare si intervin in utilizarea energiei;

-unele vitamine actioneaza in calitate de coenzime, asigurand efectul catalitic al enzimelor, cu care actioneaza si moduland astfel activitatea acestora.

Sursa primordiala furnizoare de vitamine pentru om o reprezinta plantele si produsele acestora. O sursa secundara de vitamine o constituie flora bacteriana localizata in intestinul gros si care sintetizeaza anumite vitamine pe care le furnizeaza organismului.

Vitaminele pot fi clasificate in vitamine hidrosolubile si vitamine liposolubile.

Vitaminele hidrosolubile sunt cele din complexul B si vitamina C. Functiile lor sunt in general de a asista enzimele importante implicate in productia de energie din carbohidrati si grasimi. Nu sunt depozitate in organism in cantitati mari deci aportul frecvent este necesar. Carentele de vitamine hidrosolubile afecteaza cel mai mult tesuturile care "cresc" sau au un metabolism rapid cum ar fi pielea, singele, tractul digestiv si sistemul nervos. Sunt instabile in prezenta caldurii si procesul de preparare al hranei afecteaza continutul de vitemine din mancare.

Vitamine liposolubile sunt vitamina A, vitamina D, vitamina E, vitamina K. Vitamina A joaca un rol vital in functionarea retinei, cresterea si maturarea celulelor epiteliale, cresterea oaselor si reproducere. De asemenea are rol antioxidant. Vitamina E are rol de protectie al membranelor celulare, are rol antioxidant, imbunatateste functia imuna la batrini, reduce riscul cataractei. Vitamina D este implicata in fixarea calciului in oase, iar vitamina K are rol anticoagulant si ajuta la calcifierea osoasa. Vitamina A

Vitamina liposolubila, indispensabila functiei vazului (indeosebi vederii crepusculare), cresterii, sistemului imunitar,metabolismului hormonilor steroizi, diferentierii tesuturilor.

Aporturile zilnice recomandate de vitamina A sunt de 800 micrograme pentru femeile adulte, copii dupa 10 ani (mai putin inainte de aceasta varsta) si persoanele in varsta, de 1 000 micrograme pentru barbatii adulti, adolescenti si femeile gravide si de 1 300 micrograme pentru femeile care alapteaza.

Aceasta vitamina se gaseste in numeroase alimente, unele de origine animala - ficat, oua, peste gras, lapte integral si produse lactate nedegresate (unt, smantana) , altele de origine vegetala: fructe si legume verzi, galbene (lamai grepfruturi) sau portocalii (mango, portocale, morcovi) contin, de fapt carotenoide, care se transforma partial in vitamina A in organism. Ea este, de asemenea, sensibila la prelucrarea tehnica a alimentelor.

Carenta de vitamina A, legata de un aport alimentar insufucient sau de anomalii digestive (malabsorbtie), este rara in tarile dezvoltate, dar foarte frecventa in tarile in curs de dezvoltare, unde ea constituie principala cauza de cecitate la copil. Unul dintre primele sale simptome este hemeralopia (scaderea acuitatii vizuale in penumbra), care poate fi asociata cu o uscaciune oculara (xeroftalmie) si cutanata.

Administrarea de vitamina A este indicate in carenta corespunzatoare si in caz de acnee, de psoriazis sau de ihtioza (boala cutanata cronica ce este caracterizata printr-o piele groasa, uscata si aspra la pipait). Aporturile excesive de vitamina A, in principal de origine medicamentoasa, dar care pot fi si de origine alimentara (supraconsum de ficat, de exemplu), sau toxice, intoxicatia acuta se manifesta prin dureri de cap, printr-o somnolenta, prin tulburari cutanate; intoxicatie cronica, care survine dupa mai multe luni, chiar dupa ani, de supraconsum, provoaca greturi, tulburari cutanate (descuamare), atingeri hepatice (ciroza), dureri ; si, la copil, anomalii osoase responsabile de o intarziere a cresterii. In sfarsit, la femeia gravida, o hipervitaminoza risca sa provoace malformatii ale fatului, indeosebi ale sistemului sau nervos.

Vitamina B1

Vitamina hidrosolubila care intervine mai ales in metabolismul energetic al celulelor.

Aporturile recomandate de vitamina B1 sunt de la 0,4 la 1, 2miligrame pe zi pentru copii, de 1,3 miligrame pentru adolescenti si pentru femei, si de 1,5 miligrame pentru subiectii de sex masculin, ele sunt mai ridicate in caz de sarcina, de alaptare si, de asemenea, in caz de alcoolism cronic (deoarece atunci necesitatile cresc in timp ce aporturile alimentare sunt adesea insuficienate). Vitamina B1 se mai gaseste in numeroase alimente: germenul si invelisul extern al cerealelor complete, drojdia de bere, legumele uscate, carnea (mai ales cea de porc si unele maruntaie ca ficatul si rinichii), pestele, ouale, laptele si produsele lactate etc. Aceasta vitamina este sensibila la actiunea caldurii, in mediu umed, la lumina si pH-urile neutru si alcaline; pierderile prin preparare difera dupa modul de preparare (bicarbonatii, in special, antreneaza distrugerea ei). Carenta de vitamina B1 - daca Beriberi, provocat de o carenta extrema de vitamina B1, a devenit o boala rara in tarile industrializate

Bibliografie:

Gavrilescu M.-Note de curs-Prevenire poluarii si protectia mediului.

Gavrilescu M., Nicu M., (2004), Reducerea poluantiilor la sursa si minimizarea deseurilor,

Editura Ecozone , Iasi.

Visan S., Cretu S.,(1998), Poluare si protectie, Editura Economica, Bucuresti.

Oniscu C.,(1988), Chimia si tehnologia medicamentelor, Editura Tehnica, Bucuresti.

Cososchi B.,(1995), Protectia Mediului, Editura Tehnica, Iasi.

Surpateanu M.,(1999), Chimia Mediului, Editura Gh. Asachi, Iasi.

OUG, 34, (2002), Ordonanta de urgenta nr. 34/2002 privind prevenirea, reducerea si controlul integrat al poluarii, Publicat in Monitorul Oficial , Partea I, nr. 1073 din 30.11.2005.

OUG, 152, (2005), Ordonanta de Urgenta nr. 152/2005 privind prevenirea si controlul integrat al poluarii, Publicat in Monitorul Oficial , Partea I, nr. 223 din 3 aprilie 2002.

Directiva 96/61/CE privind Controlul si Prevenirea Poluarii Industriale (IPPC).

www.eippcb.jrc.es

http://www.anpm.ro

www.ceinet.org

www.terapia.ro

ROMAN Teodora (1970- ) Particularitati ale diagnosticului functiunii de productie in industria mobilei

NASTASE Valentin Proiectarea mobilei : indrumar pentru lucrari practice

MURADIN Katalin Structura si constructia mobilei : curs 1998

Perspectivele consumului mondial de cauciuc sintetic

Industria comparata a polimerilor sintetici in Romania

Piata materialelor plastice

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vitamine.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
46 pagini
Imagini extrase:
46 imagini
Nr cuvinte:
12 258 cuvinte
Nr caractere:
72 764 caractere
Marime:
1.08MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Chimie Organică
Tag-uri:
organism, surse de vitamine, importanta
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Organică
Profesorului:
Betianu Camelia
Sus!