Epurarea apelor cu namaol activ

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. Memoriu justificativ pag 3
2. Utilizarea apei in industrie pag 4
2.1 Necesarul de apa in unitatile industriale pag 4
2.2 Calitatea apelor utilizate in industrie pag 5
2.3 Impurificarea surselor de ape cu ape uzate si reziduuri provenite de la industria alimentara pag 6
2.4 Ape uzate de la colectarea si industrializarea laptelui pag 6
2.5 Caracteristici cantitative si calitative ale apelor uzate pag 7
3. Tehnologia adoptata pentru epurarea apelor uzate pag 10
3.1 Variante tehnologice de epurare a apelor uzate pag 10
3.2 Procedee, constructii si instalatii de epurare pag 12
3.2.1 Epurarea biologica naturala pag 12
3.2.2 Epurarea biologica artificiala pag 14
3.2.3 Epurarea biologica prin biofiltre de mica incarcare pag 14
3.3 Epurarea biologica prin procedeul cu namol activ pag 16
4. Calcule hidraulice pentru dimensionarea tehnologica a statiei de epurare pag 20
4.1 Date de baza pag 20
4.2 Stabilirea tehnologiei de epurare pag 20
4.2.1. Determinarea gradului de epurare necesar pag 20
4.3 Calculul concentratiilor intermediare, realizate pentru epurarea mecano-
biologica si verificarea realizarii gradului de epurare necesar pag 23
5. Proiectarea tehnologica a utilajelor pag 26
5.1 Calculul utilajelor din cadrul treptei mecanice de epurare pag 26
5.1.1 Gratare pag 26
5.1.2 Deznisipatoare pag 30
5.1.3 Separatorul de grasimi pag 33
5.1.4 Bazinul de egalizare pag 34
5.1.5 Decantorul primar pag 35
5.2. Calculul utilajelor in cadrul treptei biologice pag 39
5.2.1 Bazinul de namol activ (Bioreactorul) pag 40
5.2.1 Decantorul secundar pag 47
5.3 Tratarea namolului activ pag 48
6. Costructii si instalatii prevazute in cadrul statiei de epurare pag 62
6.2. Constructii si instalatii anexe statiei de epurare pag 63

Extras din proiect:

Necesarul de apa pentru unitatile industriale de orice fel se determina in conformitate cu STAS 1343/2-89, acest necesar incluzand apa pentru procesele de productie (apa cu caracter tehnologic), apa pentru procesele igienico-sanitare si social administrative, apa pentru combatere incendiilor.

Apa cu caracter tehnologic se utilizeaza pentru fabricarea produselor, racirea echipamentelor si utilajelor de productie, racirea rezervoarelor de produse lichide si/sau gazoase producerea aburului si/sau a apei calde, spalarea si trasportul hidraulic al materiilor prime, produselor secundare, produselor finite, deseurilor si rezidurilor, prelucrarea materiilor prime.

Apa pentru procesele igienico-sanitare si social admimistrative se utilizeaza pentru baut, asigurarea functionarii instalatiilor sanitare, intretinerea cladirilor si spatiilor de productie si administrative (spalarea pardoselilor peretilor etc.), asigurarea functionarii cantinelor, punctelor medicale, spalatoriilor de rufe, haine echipamentelor de protectie, garajelor stopitul si spalatul spatiilor de circulatie,stropitul spatiilor verzi. Necesarul de apa pentru aceste procese este stabilit prin standare.

Apa pentru combatere incendiilor este asigurata in general de conductele care trasporta apa potabila. Debitele de apa sunt prevazute pentru combaterea incendiilor se asigura prin doua categorii de guri de apa, pe deoparte prin hidratii interiori si gurile automate interioare, iar pe de alta parte prin hidratii exteriori.Cum incendiul reprezinta o situatie accidentala, apa necesara pentru combaterea tuturor incendiilor teoretice simultane trebuie sa se gaseasca intr-un rezervor, iar captarea statiilor de tratare, statiile de pompare si aductiune, trebuie sa asigure completarea rezervei de incendiu in 24, 36, 48 sau 72 ore dupa stingerea incendiului.

Necesarul de apa cu caracter tehnologic se stabileste pe baza proceselor tehnologice adoptate in raport si cu resursele de apa din zona.

Daca necesarul de apa pentru producerea aburului si/sau a apei calde, sau necesarul de apa de racire poate fi determinat cu suficienta acuratete, apa necesarul in procesele tehnologice propiu -zis este destul de dificil de estimat.

In tabelul 1. sunt redate cateva valori orientative ale consumului de apa in industria alimentara.

Produsul U,M Consum Specific Produsul U,M Consum Specific

Amidon de cartofi t 20 Bere hL 4,5-6

Amidon din porumb t 10 Bauturi carbonatate hL 3

Amidon din grau t 11,5 Alcool t 3-3,6

Zahar din sfecla t 8-30 Drojdie de panificatie t 30

Ulei vegetal t 6-10 Lapte m3 4-9

Paine t 0,85-0,9 Abatoare de vite t 10,5-12,7

Compoturi t 20-40 Abatoare de porci t 14,8-17,5

Dupa cum se observa din datele prezentate, consumul de apa pentru necesitatile tehnologice variaza mult de la o ramura la alta si de la un produs la altul.Tendinta este de a reduce continuu necesarul de apa, in vederea unei mai bune gospodari a resurselor de apa. Unul dintre criteriile perfectionarii proceselor tehnologice de baza poate fi si criteriul necesarului de apa

2.2 Calitatea apelor utilizate in industrie

Practic nu exista ramura a industriei alimentare care sa nu consume apa de diferite calitati, dar marii consumatori de apa se gasesc in zona fabricarii zaharului, a bauturilor, a prelucrarii legumelor si fructelor, carnii, cerialelor, uleiurilor si grasimilor, precum si in industrializarea laptelui.

Apa utilizata in industria alimentara poate fi impartita in trei categorii: apa de proces, apa de racire si apa de cazan.Proportia in care apa este distribuita intre aceste categorii este variabila: apa de proces reprezinta 60% in industria carnii si numai 15% in industria zaharului, in timp ce apa de racire reprezinta 75% in industria zaharului, dar numai 25% in prelucrarea carnii.

Apa de adaos pentru generatoarele de abur reprezinta 6% din consumul total de apa in industria legumelor si fructelor si 15 din consumul total de apa in industria uleiurilor si grasimilor.Apa de cazan si apa de racire trebuie sa se inscrie in cerintele calitative. Deoarece vine in contact direct cu materiile prime prelucrate, uneori intrand chiar in componenta produselor, apa de proces utilizata in industria alimentara trebuie sa corespunda standardelor calitative pentru apa potabila.

Potabilitatea reprezinta o conditie necesara, dar uneori nu si suficienta pentru apa de proces din industria alimentara.In fiecare sector al industriei alimentare exista reglementari specifice privind calitatea apei utilizata in procesele tehnologice.

Apa folosita in industria laptelui trebuie sa fie foarte limpede

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Epurarea apelor cu namaol activ.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
63 pagini
Imagini extrase:
63 imagini
Nr cuvinte:
14 660 cuvinte
Nr caractere:
83 366 caractere
Marime:
141.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Chimie Organică
Tag-uri:
ape, epurare
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Organică
Sus!