Analiza apelor industriale

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Corpul omenesc este alcatuit mai mult de 3 sferuri din apa.Pe masura ce oamenii imbatrinesc,cantitatea de apa din organism scade.Cei mai multi oameni in virsta sint slabi.O vorba din popor spune despre acestea ca"se usuca"sau ca sunt"uscati".Si asa si este.Inainte de a se naste,atit timp cat este invelit de ,,camasile"apoase din uterul mamei,embrionul fraged este format din 94% apa.Organismul copilului nou-nascut contine 71%,al adolescentului 69%,al omului matur 63%.Omul in virsta are numai 58% apa.Ca importanta pentru viata omului,apa se situeaza pe locul doi,imediat dupa aer.Reactiile chimice din corp nu se pot desfasura decit in prezenta apei.

Ca sa existam,avem nevoie de aer,apa,hrana,caldura si lumina.Nimic nu poate fi conceput in economia planetei fara apa.Se pare ca datorita consumului mare de apa,in curind,populatia globului va suferi de sete.Daca tinem cont de faptul ca pe suprafata pamintului nu exista decit 20 miliarde,estimata pentru anul 2100.

In zilele noastre apa este tot mai poluata.La robinete curge o apa din ce in ce mai murdara.Pestii mor in lacuri,mari si oceane.Apele negre rezultate in urma deversarilor de petrol in ape sunt tot mai frecvente.Petrolierile transporta 550 000 tone de petrol,astfel accidentile pot fi devastatoare.Petrolul pluteste pe suprafata marii,formind o pelicula care blocheaza patrunderea luminii necesare plantelor marine.Pasari si pesti pot fi prinsi si otraviti de valul de petrol.Dar cu toate ca mor mii de animale,majoritatea zonelor din largul marii sau de pe coastele afectate se refac in citiva ani.

Substantele organice duc la inflorirea apelor,care-si pierd insusirile de ape potabile.Deseurile din industrie si agricultura sunt deseori deversate in ape,in ideea ca apa curge, iar oceanul este un cos de gunoi urias si fara fund.

CAPITOLUL I

SURSE DE POLUARE

1. Sursele care produc poluarea apei de suprafata se pot impartii in:

- surse de poluare concentrate sau organizate, reprezentate de apele uzate industriale,

cu descarcare continua sau intermitenta, si care au un anumit grad de epurare si de apele uzate orasenesti ce deverseaza continuu, dupa o prealabila epurare;

- surse de poluare neorganizate, dispersate pe suprafata bazinului hidrografic al

cursului de apa, constituite din apele de precipitatii sau siroaie care spala suprafetele localitatilor sau drumurilor, depozitele de reziduuri, terenurile agricole pe care s-au aplicat ingrasaminte sau substante chimice de combatere a daunatorilor etc.

2. Principalele forme de poluare a apei, in functie de sursele si natura lor, sunt:

a) Poluarea organica. Principala sursa a acestei forme de poluare acvatica o constituie deversarile menajere din marile orase si o serie de industrii, precum cea a celulozei si hartiei, ori industria agroalimentara. (Anexa 1)

Poluarea organica are un mecanism propriu de producere: deversate in apa, materiile organice sunt consumate ori degradate de catre bacterii, avand loc un proces de ,,autoaparare". Dar aceste bacterii au nevoie de oxigen. Asa ca, o cantitate insemnata de materii organice care trebuie degradate favorizeaza inmultirea bacteriilor si, in consecinta, un masiv consum de oxigen care determina, la randul sau, moartea pestilor si a altor vietuitoare acvatice prin asfixiere.

Ca produsi de descompunere a substantelor organice rezulta: fenoli, amine, uree, amoniac, hidrogen sulfurat, nitrati, nitriti s.a. Descompunerea substantelor organice si a produsilor generati prin descompunerea lor are loc atat prin actiunea microorganismelor, cat si prin intermediul unor procese chimice, consumatoare de oxigen.

b) Poluarea toxica provine in mod exclusiv din surse industriale si, in special, din industria chimica, extractiva, prelucratoare a metalelor s.a. Una dintre problemele importante ale acestei forme de poluare o reprezinta masurarea toxicitatii produselor. (Anexa 2)

Poluarea organica se produce in special cu saruri ce rezulta din industria chimiei clorosodice, petroliera de extractie, industria petrochimica, chimiei organice de sinteza cu efect toxic, cat si in procesul de salinizare a solurilor.

Din industria chimica anorganica se produc acizi si baze libere(acid sulfuric, clorhidric, azotic s.a.; hidroxid de sodiu, carbonat de sodiu etc.), care modifica pH-ul apei. Ori, se stie ca pentru viata organismelor acvatice, valorile pH-ului sunt cuprinse intre 6,0 si 8,5; valorile extreme de pH pot fi stresante pentru acestea sau chiar letale.

c) Materiile in suspensie. Diferite particule, datorate eroziunii naturale ori deversarii artificiale ale localitatilor sau industriilor, pot schimba calitatea apei, generand o poluare estetica(tulburarea apei), jenand viata pestilor(prin introducerea de particule in branhii) ori contribuind la poluarea organica sau toxica.

Eliminarea acestor particule in suspensie are loc, in general, prin simpla decantate, prin depunere pe fundul marilor bazine.

Orasele au, uneori, probleme cu apele de furtuna care spala solul, drumurile, canalele de scurgere, carand intr-un scurt rastimp cantitati considerabile de materii diverse.

d) Poluarea bacteriana. Aceasta forma de poluare genereaza numeroase probleme de ordin sanitar. Ea poate afecta in, primul rand, apa de baut, fapt pentru care aceasta este supusa unor forme speciale de protectie. Astfel, de regula, alaturi de dezinfectarea acesteia, sunt prevazute in jurul puturilor de captare a apei potabile ,,perimetre de protectie", pentru a beneficia de marea putere epuratoare a solului.

Desi oamenii de stiinta afirma ca apa are o importanta putere bactericida, se pare ca acest lucru nu este valabili pentru streptococi, salmonela sau virusi, iar poluarea prin materii organice ori prin materii in suspensie poate servi ca suport pentru o poluare bacteriana.

Poluarea biologica poate rezulta din aglomerarile urbane, zootehnice, abatoare, s.a. Si este caracterizata prin prezenta microorganismelor potogene, care se gasesc in conditii mai bune de viata in apele calde , murdare si statatoare. Printr-o asemenea apa poluata, se pot transmite:

- boli bacteriene, ca: febra tifoida, dizenteria, holera s.a

- boli virotice: poliomielita, hepatita epidemica etc

- boli parazitare: amibioza, giardioza, tricomonioza, schistosomiaza( bilharioza si

alte boli infectioase a caror raspandire este legata de prezenta unor vectori, cum sunt: tantarii anofeli-transmitatori ai malariei s.a)

Protectia apelor de coasta impotriva poluarii bacteriene este ingreunata de faptul ca statiile de epurare ,,clasice" nu retin si nu evacueaza bacteriile.

Bibliografie:

Analiza apelor , C. Patroescu,I. Ganescu

Chimia si controlul poluarii apei ,George Ghimicescu,Iancu Hincu

Analiza chimica a apei, Dumitru Ceausescu

www.referatele.com/referate/geografie/online6/Poluarea-apei-referatele-com.php

www.lefo.ro/iwlearn/testare/analiza_apelor.htm

www.analizasolului.ro/analizaapei.html

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza apelor industriale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
33 pagini
Imagini extrase:
33 imagini
Nr cuvinte:
9 360 cuvinte
Nr caractere:
47 904 caractere
Marime:
221.59KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Chimie Generală
Tag-uri:
ape, impuritati, substante
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Sus!