Unitatea centrală

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Informatica a aparut o data cu constructia primelor calculatoare electronice, 1946 Universitatea Pennsylvania. Dar un calculator oricat ar fi de performant este ca si mort, nu poate face nimic daca nu dispune si de un program. Situatia este oarecum asemanatoare cu a unui casetofon, care in lipsa unei casete inregistrate nu scoate nici un sunet. Orice calculator pentru a putea fi functionabil el trebuie sa fie programat. Pe scurt, printr-un program noi transmitem calculatorului sarcini pe care acesta trebuie sa le execute.

De-a lungul anilor calculatoarele au inregistrat o evolutie exploziva, practic astazi ele find prezente in toate domeniile. La acest lucru a contribuit si aparitia calculatoarelor personale in 1975 si mai ales a celor fabricate de catre IBM din 1981 incoace si numite PC. Daca pana la aparitia calculatoarele personale informatica era un domeniu exclusiv oamenilor de stiinta (un calculator cantarea cateva sute de Kg sau mai mult si necesita "ingrijirea" permanenta a unei echipe de specialisti), o data cu PC-urile s-a vrut ca acestea sa poata fi utilizate si de catre o persoana obisnuita, chiar si de catre copii.

Termenul computer este un sinonim pentru calculator electronic, preluat identic ca forma si ca sens din limba engleza. El a intrat in limba romana mai tarziu decat ordinator, un alt sinonim pentru calculator electronic preluat din limba franceza.

Computerul este o masina electronica programabila compusa dintr-un numar variabil de dispozitive (interconectate intre ele) si de programe (stocate intern), proiectata sa poata functiona si autonom, fara interventia umana si sa manipuleze simboluri in format binar pentru a executa urmatoarele operatii:

- sa primeasca si sa manipuleze un volum mare de informatii in format digital sau analog;

- sa stocheze (temporar sau permanent) sub forma de date informatiile primite sau achizitionate precum si programele necesare functionarii si realizarii sarcinilor ce i se dau;

- sa prelucreze automat datele (stocate, achizitionate, primite sau salvate), sau sa realizeze sarcini complexe (cum ar fi comunicatiile electronice) conform unor programe stocate intern sau a unor secvente de instructiuni introduse de utilizator, care arata in ce fel trebuie procesate datele pentru a obtine rezultatul dorit;

- sa furnizeze rezultatele prelucrarilor utilizatorului sau altor dispozitive;

sa poata salva rezultatele prelucrarilor (procesarilor).

Note

Trebuie facuta distinctie intre computer (asa cum este definit mai sus) si alte masini sau dispozitive (cum ar fi calculatoarele electronice de buzunar sau unele dispozitive de control) care pot executa numai unele din operatiile enumerate in definitie.

In acceptiunea actuala, denumirea ce mai adecvata, care nu da nastere la ambiguitati, in concordanta cu ceea ce face azi un computer si cum si din ce este alcatuit el, este sistem electronic de prelucrare a informatiilor (information processing system).

La dezvoltarea echipamentului cunoscut azi sub numele de calculator au contribuit multe descoperiri si inventii

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Unitatea Centrala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
5 688 cuvinte
Nr caractere:
32 248 caractere
Marime:
508.27KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
componente, computer
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Profesorului:
Mihaiescu Ion
Sus!