Securitatea sistemelor informatice

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. Conceptul de securitate 2
2. Elemente componente 3
3. Usi cu acces controlat 4
3.1. Usi de evacuare in situatii de urgenta 5
3.2. Bariere de acces auto 5
3.3. Porti metalice de acces auto 6
4. Sisteme de intrare in zone securizate 6
4.1. Turnicheti 7
4.1.1.Turnichetii de tipul tripod 7
4.1.2.Turnichetii rotativi 7
4.2 Portile de acces 7
4.2.1. Portile de inalta securitate 7
4.2.2. Portile de tipul ,,man-trap" 8
5. Metode de identificare 8
5.1. Sisteme de control acces bazate pe cunoastere 9
5.2. Sisteme de control acces bazate pe posesia unui card 9
5.2.1. Contact fizic intre cartela si cititor 9
5.2.2. Fara contact fizic intre cartela si cititor 9
5.3. Sisteme de control acces bazate pe identificarea biometrica 10
6. Bibliografie 12

Extras din proiect:

Securitatea este un parametru principal de calitate al proceselor si sistemelor fara de care eficienta nu este posibila. Securitatea reprezinta capacitatea sistemului de a-i conserva caracteristicile constructiv-functionale sub actiunea unor factori distructivi.

Notiunea de securitate poate fi echivalenta cu sintagma ,,absenta pericolului", chiar daca pericolul in sine exista, dar nu poate actiona asupra sistemului protejat.

Pentru controlarea accesului in spatiile publice din cladiri se folosesc porti de acces, turnicheti, gestionarea vizitatorilor, controlul ascensoarelor si al usilor de urgenta, etc. Controlul accesului in zonele de inalta securitate ale cladirilor se asigura cu ajutorul cititoarelor realizate in diferite tehnologii (proximitate, smart card, biometrie), bariere in infrarosu, terminale de pontaj si acces, etc.

2. Elemente componente

Simplificand abordarea sistemelor pentru controlul accesului in cladiri, se poate spune ca se disting urmatoarele elemente componente principale:

- cartele care se prezinta unor cititoare, sau coduri PIN care se scriu de la tastaturi in scopul autentificarii;

- usi, bariere sau porti de acces care se deschid atunci cand se autorizeaza intrarea. In spatele acestei abordari simplificate se afla un numar de echipamente interconectate care folosesc tehnologii diverse si care comunica in vederea realizarii functiilor de control acces.

In spatele acestei abordari simplificate se afla un numar de echipamente interconectate care folosesc tehnologii diverse si care comunica in vederea realizarii functiilor de control acces.

In tabelul urmator se prezinta cateva dintre tipurile de echipamente existente intr-un sistem de control al accesului si nivelurile la care sunt intalnite.

Nivel Tipuri de echipamente Tipuri de resurse

Echipamente de camp

Usi pentru controlul accesului, turnicheti, bariere auto, incuietori electrice sau electromagnetice, contacte magnetice, fotocelule, surse de alimentare, etc

Mecanice,

electromecanice,

electrice sau electronice

Echipamente de achizitie si de control

Cititoare realizate in diferite tehnologii, tastaturi, controlere de lift, interfete de intrari-iesiri, interfete de comunicatie, terminale de pontaj, etc.

Electronice ( Hardware )

Programare si gestionare software

Calculatoare de gestiune, software de management, retele de comunicatii, etc.

Hardware si software

3. Usi cu acces controlat

Spatiile securizate sunt protejate in general de una sau de mai multe usi, prevazute cu diferite tipuri de incuietori care asigura protectia caii de acces din spatiul securizat. Sistemele automate pentru controlul accesului in cladiri monitorizeaza permanent starea usilor de acces, adica se cunosc informatii cum ar fi:

- daca usa este inchisa sau este deschisa;

- daca usa a fost deschisa in mod normal prin actionarea butonului de iesire sau prin utilizarea cititorului de identificare;

- daca usa a fost deschisa in mod normal dar a fost lasata deschisa;

- daca usa a fost deschisa altfel decat in mod normal (prin fortare);

- numararea persoanelor care au accesat usa.

Monitorizarea starii usii de acces este posibila daca usa este prevazuta cu un contact magnetic. In functie de starea usii se pot lua deciziile potrivite pentru fiecare tip de eveniment.

3.1. Usi de evacuare in situatii de urgenta

Un sistem de control al accesului in cladiri trebuie sa asigure restrictionarea accesului intr-un spatiu securizat; totusi exista situatii de urgenta in care siguranta este mai importanta decat securitatea. In situatii de urgenta cum ar fi incendiul, cutremurul, panica generata de echipamentele defecte, etc., se impune evacuarea cat mai rapida a persoanelor aflate in spatiul protejat. Pentru aceasta, trebuie gandite chiar din faza de proiectare mijloacele tehnice care vor asigura deschiderea usilor desemnate ca usi de urgenta.

Usile de evacuare in caz de urgenta trebuie sa poata fi deschise cat mai simplu in caz de urgenta. O metoda simpla prin care se asigura cerinta de deschidere manuala in caz de urgenta consta in instalarea unui buton de urgenta pe calea de iesire din spatiul protejat. Butonul permite intreruperea alimentarii incuietorilor electrice sau electromagnetice.

3.2. Bariere de acces auto

Barierele de acces auto permit controlul traficului auto in punctele de acces, cum ar fi parcarile din subsolul cladirilor, parcarile din curtile interioare ale cladirilor, parcarile cu plata, etc. Bariera de acces auto este un echipament de securitate compus dintr-o unitate de control electronica, un motor electric care actioneaza bariera si bratul mecanic al barierei. O fotocelula informeaza unitatea de control despre prezenta unei masini sau a unei persoane in spatiul de actionare al barierei si unitatea va bloca bratul barierei in pozitia deschis pana la disparitia masinii din spatiul de actionare al barierei.

Bibliografie:

1. Principles of Computer Security : CompTIA Security+ and Beyond

2. www.wikipedia.en

3. http://ssi.cimr.pub.ro/docs/C05_Physical_Security.pdf

4. Inginer pentru sisteme de securitate, Asociatia Romana pentru Tehnica de Securitate (ARTS), 2008, cod COR 214438. Capitolul 11, Control acces, autor Viorel Tules.

5. Proiectant sisteme de securitate, Asociatia Romana pentru Tehnica de Securitate (ARTS), 2012, cod COR 215119.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Securitatea sistemelor informatice.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 245 cuvinte
Nr caractere:
17 429 caractere
Marime:
26.28KB (arhivat)
Publicat de:
Marius Alexe
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
sisteme, informatica
Predat:
Facultatea de Automatica si Calculatoare , Universitatea Politehnica Bucuresti din Bucuresti
Specializare:
Automatica si informatica
Materie:
Calculatoare
An de studiu:
I
Sus!