Rețele wireless

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

O retea WLAN (Wireless Local Area Network) este un sistem flexibil de comunicatii de date, folosit ca o extensie sau o alternativa la reteaua LAN prin cablu, intr-o cladire sau intr-un grup de cladiri apropiate. Folosind undele electromagnetice, dispozitivele WLAN transmit si primesc date prin aer, eliminand necesitatea cablurilor si transformand reteaua intr-un LAN mobil. Astfel, daca o firma are un WLAN, la mutarea in alt sediu nu este nevoie de cablari si gauririle de pereti si plafoane pe care acestea la presupun, ci pur si simplu se muta PC-urile si reteaua poate functiona imediat. Cu toate acestea, in general retelele WLAN se folosesc impreuna cu LAN-urile clasice, mai ales pentru capacitatea de tiparire in retea si pentru legatura la server.

Accesul wireless prezinta insa un avantaj de necontestat fata de conexiunea traditionala, pe cablu UTP, si anume, libertatea de miscare. Te poti conecta la Internet acasa, la birou, la un hotel, sau la o sala de conferinta, fara a fi nevoie sa folosesti un fir.

Aceasta tehnologie functioneaza intr-un mod similar cu cel al telefoanelor mobile, diferenta constand in faptul ca telefoanele mobile sunt inlocuite in acest caz de dispozitive compatibile Wi - Fi (laptop-uri, PDA-uri, smart phone-uri, chiar si PC-uri normale echipate cu o placa de retea wireless). Practic, posibilitatile sunt infinite, se poate folosi oriunde incepand din mediul obisnuit de acasa si mergand pana la mediile industriale izolate, unde conectarea prin cabluri este greoaie si uneori chiar riscanta.

Wireless LAN reprezinta, mai precis, retele de calculatoare ce comunica intre ele prin legaturi definite de standardele 802.11b sau 802.11g.

Conform acestor standarde, comunicarea de face pe banda de frecventa de 2.4Ghz pe un numar de maxim 14 canale. La noi in tara pot fi utilizate 13 canale fara nici o autorizatie prealabila daca nu se depaseste puterea maxima admisa pentru aceasta frecventa.

Exista doua moduri de realizare a unei retele fara fir:

- Ad-hoc - Se conecteaza intre ele mai multe calculatoare. Nu exista conectivitate cu o retea cu fir sau conectarea cu reteaua cu fir se face prin intermediul unui calculator cu o aplicatie software dedicata. Se preteaza in general pentru un numar redus de calculatoare aflate pe o suprafata mica. Fiecare calculator se conecteaza cu celalalt fara a fi nevoie de un alt echipament.

- Infrastructure - Comunicarea se face prin intermediul unui echipament activ numit access point (AP). O legatura intre 2 calculatoare se face prin intermediul access point-ului la care sunt conectate fiecare dintre ele. Acest mod de lucru permite o raza mare de acoperire prin utilizarea mai multor access point-uri conectare intre ele. De asemenea, e modul de lucru preferat daca se doreste interconectarea unei retele cu fir cu o retea fara fir sau legatura intre un numar mare de clienti fara fir.

Figura 1: Moduri de realizare a unei retele fara fir

2. Functionarea unei retele Wireless

WLAN-urile folosesc unde electomagnetice din domeniul radio (RF) si infrarosu (IR). Primul tip este cel mai raspandit, deoarece undele radio trec prin pereti si alte obiecte solide, pe cand radiatia IR, ca si lumina, nu poate strapunge obiectele opace si are o raza de acoperire mult mai mica. Totusi, si acest din urma tip este luat in considerare de unele solutii, pentru conectarea unor echipamente care nu se deplaseaza in timp ce se realizeaza un transfer de date.

In majoritatea cazurilor este necesara o legatura intre WLAN si LAN. Aceasta se realizeaza prin asa-numitele puncte de acces (access points, AP). Un punct de acces, care este un emitator/receptor de unde radio, se conecteaza la un LAN prin cablu. El primeste, stocheaza si transmite date de la/catre aparatele din WLAN si cele din LAN si are o raza de actiune care merge de la 30 metri pana la 300 m. De exemplu, echipamentele AirConnect de la 3Com au o raza de actiune medie de 60 m, in cadrul unei cladiri de birouri standard. Aceste echipamente, folosite in aer liber, desi nu sunt proiectate decat pentru folosirea in incaperi, ajung la 300 - 400 m.

Utilizatorii acceseaza reteaua WLAN prin adaptoare speciale, care se prezinta sub forma unor placi PCI sau ISA, pentru PC-urile desktop, sau a unor echipamente externe, pentru notebook-uri. Ele functioneaza ca si placile de retea clasice, iar sistemele de operare instalate le trateaza ca pe placile de retea. Practic, faptul ca exista o conexiune wireless in locul celei prin cablu este transparent pentru sistemul de operare. Cele mai raspandite tehnologii radio folosite in WLAN-uri sunt spectrul ingust (narrowband spectrum) si spectrul larg (spread spectrum), cu variantele sale de salt al frecventei (frequency hopping spread spectrum) si de secventa directa (direct sequence spread spectrum).

Bibliografie:

http://www.agora.ro/

*** - http://www.hot-spot.ro/

*** - http://www.chip.ro/

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Retele wireless.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
5 918 cuvinte
Nr caractere:
33 127 caractere
Marime:
366.87KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
internet, wireless, retele
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Profesorului:
Miclaus Catalin
Sus!