Instalarea,configurarea și securizarea unui router wireless

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. Tema proiectului pg. 1
2. Rezumat pg. 3
3. Introducere wireless pg. 3
4. Instalarea routerului pg. 4
5. Configurarea routerului pg. 8
6. Securizarea pg. 11
7. Biblografie pg.12

Extras din proiect:

Introducere wireless:

O noua tehnologie in domeniul retelelor incearca sa se impuna in momentul actual, cea a retelelor LAN in locul cablurilor, ca mediu de transmisie a datelor, este luat de undele radio sau infrarosii.

O retea WLAN (Wireless Local Area Network) este un sistem flexibil de comunicatii de date, folosit ca o extensie sau o alternativa la reteaua LAN prin cablu, intr-o cladire sau un grup de cladiri apropiate. Folosind undele electromagnetice, dispozitivele WLAN transmit si primesc date prin aer, eliminand necesitatea cablurilor si transformand reteaua intr-un LAN mobil. Astfel, daca o firma are un WLAN, la mutarea in alt sediu nu este nevoie de cablari si gauriri in pereti si plafoane pe care acestea le presupun, ci pur si simplu se muta calculatoarele si reteaua poate functiona imediat. Ce-i drept, in general retelele WLAN se folosesc impreuna cu LAN-urile clasice, mai ales pentru parte de tiparire in retea pentru legatura la server.

WLAN-urile folosesc unde electromagnetice din domeniul radio si infrarosu. Primul tip este cel mai raspandit, deoarece undele radio trec prin pereti si alte obiecte solide, pe cand radiatia infrarosu, ca si lumina nu poate strapunge obiectele opace si are o raza de acoperire mult mai mica. Totusi, si acest din urma tip este luat in considerare de unele solutii, pentru conectarea unor echipamente care nu se deplaseaza in timp ce se realizeaza transfer de date. Dupa cum am spus, in majoritatea cazurilor este necesara o legatura intre WLAN si LAN. Acesta se realizeaza prin asa numitele puncte de acces (acces points, AP). Un punct de acces, care este un emitator sau un receptor de unde radio se conecteaza la un LAN prin cablu. El primeste, stocheaza si transmite date de la/catre aparatele din WLAN si cele din LAN si are o raza de actiune care merge de la 30 pana la 300 de metri. De exemplu echipamentele EDIMAX au o raza de actiune de 60 de metri, in cadrul unei cladiri cu birouri standard. Aceste echipamente, folosite in aer liber, desi nu sunt proiectate decat pentru folosirea in incaperi, ajung pana la 300 - 400 de metri.

Instalarea:

Aceasta se face din PC-ul la care este legat prin cablul de retea UTP, cu utilitarul furnizat de producator sau, mai simplu, cu un browser de web pozitionat initial la adresa 192.168.2.1.

Astfel poti configura adresa de IP, canalul de transmisie, ratele de transfer, modul de utilizare (Access Point independent, client sau bridge), gradele de securitate pentru retea: totul foarte simplu si eficient.

Partea interesanta consta in faptul ca, odata configurat, Access Point-ul se poate decupla de la calculator si instalat intr-un loc de unde poate fi accesat de toate PC-urile din reteaua wireless, daca acestea se afla in raza lui de actiune. Dar daca se doreste accesarea si computerele din reteaua fixa si respectiv conexiunea Internet disponibila, va trebui sa fie utilizat in continuare link-ul cu computerul care este conectat la Internet, iar la adresa de gateway a cardurilor wireless va trebui scrisa adresa IP a acestuia.

Instalarea placii wireless se face mai ciudat, intai soft-ul utilitar ce permite configurarea adaptorului si apoi driver-ele propriu-zise.

Utilitarul respectiv detecteaza automat reteaua wireless prezenta dupa numele si codul Access Point-ului folosit si va arata puterea semnalului, calitatea legaturii si chiar viteza de transmisie/receptie a datelor. Se pot configura diferite rate de transfer, tipuri de retele, canale de transmisie etc. Pozitionarea Access Point-ului este foarte importanta, pentru ca trebuie avut in vedere faptul ca distanta sa de acoperire este in jur de 300-350 metri, aceasta in conditii de zona libera. Daca se foloseste modalitatea de interconectare wireless trebuie stiut ca, in spatii inchise, acolo unde undele radio intalnesc obstacole (cum ar fi o cladire), aceasta distanta scade pana la aproximativ 100 metri. Asadar, va trebui ca Access Point-ul sa fie pozitionat in asa fel incat nici unul dintre cei care se vor conecta sa nu fie amplasati la o distanta prea mare. De obicei, este bine ca acesta sa fie asezat cat de cat central fata de cei care urmeaza sa fie conectati, in plus, daca Access Point-ul e amplasat in exteriorul cladirii, e bine sa fie protejat de intamplari (ploaie, ninsoare, vant puternic), pentru ca dispozitivul este sensibil din punct de vedere fizic si poate fi afectat.

Bibliografie:

1. documentatie Internet.

2. Mocanu, sT.: Evolutia Standardizarii in Comunicatii Wireless. In: Revista Romana de Informatica si Automatica, vol. 13, nr. 1, 2003, pp. 39-45.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Instalarea,configurarea si securizarea unui router wireless .doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
1 378 cuvinte
Nr caractere:
7 261 caractere
Marime:
1.17MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
routere, configurare, wireless
Predat:
Facultatea de Inginerie Electrica si Stiinta Calculatoarelor , Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava
Materie:
Calculatoare
Profesorului:
Balan Dumitru
Sus!