Editorul de Text Word

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Programele de editare ocupa un loc important in cadrul programelor utilitare incluse in software-ul oricarui sistem de calcul. Programele de editare permit introducerea, intr-o maniera interactiva, a unor documente si pastrarea lor in memoria externa a sistemului de calcul, in scopul consultarii sau modificarii lor ulterioare. Pentru preluarea, in regim interactiv, a datelor se folosesc echipamentele de intrare (ex: tastatura, scanner, mouse, etc.); la memorarea documentelor in memoria externa a sistemului de calcul se folosesc unitati de hard-disk, floppy-disk, CD, unitati de banda magnetica, etc. In functie de facilitatile pe care le ofera utilizatorului, programele de editare se impart in doua mari categorii:

- programe editoare de texte

- programe procesoare de documente.

Editoarele de texte au mai putine facilitati, fiind destinate, mai ales, preluarii de texte si memorarii lor in fisiere de tip text, adica in fisiere in care datele sunt codificate utilizand un cod alfanumeric, de exemplu codul ASCII. Fiecare sistem de operare interactiv poseda un astfel de program de editare texte, de exemplu: programul EDIT pentru MS-DOS, programul Notepad pentru Windows, editoarele ed, ex, vi, pentru Unix, etc.

Editoarele de texte pot fi utilizate pentru preluarea in memoria externa a sistemelor de calcul a programelor, in varianta lor initiala, aceea de program sursa. Prin dezvoltarea, in cadrul software-ului de programare, a mediilor de programare, a fost inclus, ca o componenta a unui mediu de programare, si editorul de texte, tocmai pentru a putea realiza preluarea initiala a programului sursa si, eventual, modificarea ulterioara a acestuia. Pentru exemplificare, descriem, pe scurt, functiile oferite de Notepad, editorul de texte Windows:

- aceasta aplicatie permite generarea de documente de tip text, pe care le memoreaza in fisiere ASCII cu extensia implicita TXT

- documentele astfel memorate pot fi ulterior modificate sau listate

- ca facilitate de editare a textelor, este posibila alegerea fontului cu care se scrie, incluzand in alegerea facuta: numele fontului, dimensiunea caracterelor, stilul de afisare (Regular, Bold, Italic, Bold Italic) ca si tipul de caractere folosit: latine, chirilice, grecesti, etc.

- este posibila manevrarea blocurilor de text, prin copierea sau mutarea lor, de la o pozitie din text la alta; copierea unui bloc (Copy) se face cu pastrarea imaginii initiale a blocului in text, in timp ce mutarea unui bloc de text (Cut) se face cu stergerea blocului din pozitia initiala si inserarea lui (Paste) in noua pozitie

- ca facilitate suplimentara este oferita o functie de cautare si localizare in text a unui grup de caractere (Find), cu posibilitatea de repetare a cautarii (Find Next) sau de inlocuire a grupului gasit cu un altul (Replace)

- in plus, aplicatia permite inserarea in textul editat a datei si orei curente, gestionate de sistemul de operare.

O proprietate importanta a editoarelor de texte este faptul ca aceste aplicatii genereaza fisiere de tipul WYSIWYG (What You See Is What You Get), adica fisiere in care nu sunt inserate decat caracterele vizibile, codificate alfanumeric, fara a include si caractere 'ascunse', de exemplu caractere pentru controlul formatului de afisare a documentului sau pentru descrierea alinierii in pagina, in paragrafe, in interiorul randului, etc. In general, utilizarea unor astfel de caractere de formatare este proprie aplicatiei care a generat documentul si, din acest motiv, un astfel de document poate fi citit, ulterior, numai cu aplicatia cu care a fost generat. In contrast, un fisier de tip WYSIWYG poate fi citit cu orice aplicatie care poate prelucra fisiere de tip text.

Un exemplu de aplicatii care nu genereaza fisiere de tip WYSIWYG sunt procesoarele de documente. O aplicatie procesoare de documente ofera un pachet de functii mult mai bogat, care permite generarea unor documente complexe, asigurand si functii suplimentare de lucru cu aceste documente. Exemple de aplicatii procesoare de documente sunt: Wordstar pentru CP/M si preluat ulterior in MS-DOS, Write pentru mediul Windows 3.x sau Word pentru Windows 9x. Functiile pe care le poate asigura un procesor de documente sunt:

- introducerea, memorarea, modificarea si tiparirea documentului

- definirea aspectului documentului:

- caracterele folosite

- alinierea in pagina

- formatarea paginilor

- lucrul in document la nivel de bloc, pentru operatii de copiere, mutare, stergere, localizare, inlocuire, etc.

- includerea in document

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Editorul de Text Word.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
3 674 cuvinte
Nr caractere:
19 707 caractere
Marime:
141.23KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
pagini, text, microsoft office
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!