Criptare aplicată

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. Aspecte teoretice
2. Aplicatia DRG National 4.0
3. Aplicatia PGP v.6.5.3.
4. Sumar
5. Bibliografie
6. Autoevaluare

Extras din proiect:

Incepand cu anul 2002 contractul de furnizare de servicii medicale spitalicesti dintre Spitalul Judetean Sf.Gheorghe, spital, si CAS Covasna, CAS, precum si la celalte spitale cuprinse in proiectul pilot si CAS judetene aferente, s-a incheiat pe baza sistemului de finantare bazata pe caz rezolvat (DRG- Diagnoses Related Groups).

Acest sistem reprezinta o clasificare a pacientilor acuti in functie de diagnosticul la externare; in cadrul fiecarui grup de diagnostic sunt inclusi pacientii cu patologie si costuri de tratament asemanatoare, obtinandu-se o mai buna corelare intre serviciile furnizate si resursele utilizate de spital.

Sistemul de clasificare este compus din 499 de grupe diagnostice.

Dupa cum reiese si din denumire accentul se pune pe cazul rezolvat, adica pacientul externat .

Principalele caracteristici ale sistemului:

1. Rezultatele spitalului sunt contorizate in functie de numarul si tipul pacientilor tratati si nu in functie de numarul de paturi, durata medie de spitalizare

2. Tine cont de numarul si de complexitatea pacientilor, si nu de numarul de zile de spitalizare, astfel stimuleaza spitalul sa rezolve cazurile care necesita prin complexitatea lor internare intr-un timp cat mai scurt fara lezarea calitatii actului medical.

3. Nu face diferentiere dupa tipul spitalului si numarul de zile de spitalizare, ci dupa numarul de pacienti rezolvati si complexitatea acestora astfel incat spitalul va primi bani mai multi doar pentru cazurile mai complexe;

4. Decontarea cazului se face ponderand valoarea unica, tariful pe caz ponderat, pe spital cu complexitatea cazului dat de indicele de case mix, ICM.

Clasificarea intr-o grupa de diagnostice

1.Se obtin datele clinice despre pacientii externati: varsta, sex, durata de spitalizare, diagnostice principale si secundare, interventii chirurgicale sau alte proceduri terapeutice sau diagnostice efectuate, starea la externare, greutatea la nastere (numai pentru nou-nascuti); din foaia de observatie clinica generala a pacientului

2. Codificarea diagnosticelor si a procedurilor pe baza clasificarii internationale a maladiilor CIM 10, OMS.

3. Colectarea sub forma electronica a datelor necesare clasificarii in DRG intr-o baza de date ce cuprinde fiecare pacient externat si datele sale clinice. Se utilizeaza programul "DRG National4.0" cu imbunatatirile ulterioare. Cazurile externate sunt raportate criptat de spital la INCDS in baza Ordinului Ministrului Sanatatii nr. 29/2003.

4. Gruparea, pe baza unui algoritm, a fiecarui pacient intr-o grupa de diagnostice. Acest proces automat foloseste un software cunoscut si sub denumirea de grouper.

5. Pe baza datelor obtinute cu ajutorul grouperului -ICM, VR si cazuri nevalidate- si a tarifului pe caz ponderat al fiecarui spital, se calculeaza banii care vor fi primiti pentru fiecare pacient externat, in functie de grupa DRG unde a fost clasificat pacientul respectiv.

Procesul formarii grupelor de diagnostic

1. Codurile de diagnostic se grupeaza in 25 Categorii Majore de Diagnostic bazate pe sisteme anatomice si functionale.

2. Categoriile Majore de Diagnostic se impart in grupuri medicale si chirurgicale

3. Grupele medicale si cele chirugicale se subdivid in functie de varsta, complicatii si/sau comorbiditati.

Beneficiile sistemului DRG pentru spital

Clasificarea DRG este un instrument util spitalului in cresterea eficientei (prin identificarea resurselor necesare fiecarui tip de pacient), in procesul de imbunatatire a calitatii serviciilor furnizate (prin evaluarea calitatii si definirea unor modele de practica), in modelarea activitatii si a structurii spitalului (personal, sectii etc.) si in realizarea unui management bazat pe rezultate si nu pe resurse sau procese.

Prin acest sistem, spitalul poate sa-si cunoasca tipurile de pacienti pentru care pierd resurse (si sa intervina in procesele ce se desfasoara, pentru a reduce cheltuielile) si pacientii care aduc venituri nete pentru spital..

Concluzii:

Sistemul DRG este doar un instrument care poate fi folosit la evaluarea rezultatelor activitatii spitalului si la finantarea acestuia. Aplicarea sistemului DRG trebuie facuta avand in vedere scopurile dorite prin folosirea lui. Evaluarea permanenta a atingerii scopurilor dorite prin folosirea DRG este necesara pentru a gasi solutii la problemele pentru care s-a implementat sistemul DRG.

2.Aplicatia DRG National 4.0

Softul DRG National 4.0 este un program destinat colectarii si centralizarii datelor clinice ale pacientilor tratati in spitale. A fost livreat pe CD sub forma unei aplicatii Runtime de Microsoft Access 2000, aplicatie ce nu obliga spitalul la procurarea vreunei licente, de orice fel.

Pe CD se afla, de asemenea, si un kit Runtime

Bibliografie:

www.drg.ro

* www.vmr.ro

* diferite publicatii ale IMSS, INCDS

* baza de date a Spitalului Judetean Sf.Gheorghe

* Claudiu Soroiu: Tehnici de criptare, Ginfo 2002

* Fred Zimmermann: PGP

* Tivadar Preiss: Metode de imbunatatire si optimizare a ICM, Sfantu Gheorghe 2004

* Tivadar Preiss: Influenta interventiilor chirurgicale asupra ICM, Sfantu Gheorghe 2004

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Criptare aplicata.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
5 122 cuvinte
Nr caractere:
29 832 caractere
Marime:
662.21KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
criptare, date
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!