Crearea unui server FTP în Linux

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

FTP este un protocol care ne permite sa ne conectam la un server, pentru a face transferuri intre calculatorul nostru si server (sa descarcam sau sa publicam informatii). Pentru aceasta noi trebuie sa avem instalat program dedicat transferurilor FTP (File Transfer Protocol.) Vorbim deci de un protocol care permite transferul de fisiere in retele ce suporta protocolul TCP/IP (precum internet sau intranet). intr-un transfer FTP avem implicare doua parti: un server si un client. Serverul FTP, care ruleaza un software special pentru FTP, "asculta" cererile care vin prin retea de la alte calculatoare. Calculatorul client, care are instalat un client FTP, initiaza o conexiune catre server. Odata conectat, in functie de drepturile lui, clientul poate sa descarce un fisier (download), sa publice un fisier (upload), sa renumeasca un fisier, dar si alte operatiuni. La moment avem 2 exemple de servere FTP:

- Servere FTP care sunt dedicate special descarcarii de materiale.

- Serverele FTP asociate siturilor web.

1. Servere FTP care sunt dedicate special descarcarii de materiale.

Exemple: aceste servere sint instalate la firme producatoare de jocuri, de programe, de antivirusi Aceste companii ofera posibilitatea conectarii anonime, adica tot ce trebuie sa stii este numele serverului, fara sa trebuiasca un cont. Numele de utilizator este de regula anonymous si eventual ca parola se cere adresa de email, dar nu se fac verificari deci se poate introduce si o adresa fictiva. De pe astfel de servere FTP se pot descarca patch-uri sau demo-uri, daca este al unui producator de jocuri; definitii noi daca e un server al unui antivirus

2. Sunt apoi serverele FTP asociate siturilor web. De regula orice serviciu de gazduire (hosting) ofera posibilitatea publicarii fisierelor prin FTP, chiar daca exista si o interfata web de administrare. Posesorul domeniului www.masiniunelte.ro va avea de regula asociat serverul FTP ftp.masiniunelte.ro. Conectarea nu va fi desigur anonima ci cu un nume de utilizator si o parola. Numele de utilizator ar putea fi masiniunelte.ro si sa presupunem parola abc123. Acestea sunt cele trei date esentiale care trebuie cunoscute: numele serverului FTP (servername), numele de utilizator (username) si parola (password).

Pe la inceputul anilor 90, calculatoarele din segmentul PC erau, in sfarsit, suficient de puternice pentru ca sa ruleze un UNIX in intregime. Linus Torvalds, un tanar care studia informatica la Universitatea din Helsinki, s-a gandit ca ar fi o idee buna sa aiba un fel de versiune academica libera a UNIX-ului si s-a apucat sa scrie cod pentru aceasta.

Inca de la inceput, telul lui Linus a fost sa aiba un sistem care sa fie pe deplin compatibil cu UNIXul original. De aceea intreba despre standardul POSIX, acesta fiind si acum standardul pentru UNIX.

Linux-ul este o clona completa a UNIX-ului, potrivita pentru statiile de lucru, dar si pentru zona de mijloc sau sectorul de varf al serverelor.

La doi ani dupa aceasta postare a lui Linus, existau 12000 de utilizatori de Linux. Proiectul, popular printre hobisti, a crescut constant, ramanand in permanenta in granitele standardului POSIX. Toate capabilitatile UNIX-ului au fost adaugate pe parcursul urmatorilor doi ani, rezultand sistemul de operare matur care este astazi de dispozitive si programe au propriile echipe de dezvoltatori Linux.

Avantajele Linux-ului

Multe din avantajele Linux-ului sunt o consecinta a originilor sale, cu radacini adanci in UNIX, cu exceptia primului, desigur Linux-ul este gratuit.

Linux-ul poate fi descarcat in intregime de pe Internet absolut gratuit. Nu exista taxe de inregistrare, costuri pe numar de utilizatori, iar actualizarile sunt gratuite si codul sursa este disponibil in cazul in care doriti sa schimbati comportamentul sistemului.

Mai mult, Linux-ul este gratuit si liber, dupa cum se afirma mai jos:

Licenta folosita in general este Licenta publica GNU (GPL). Ea spune ca oricine doreste sa schimbe Linux-ul si sa, eventual, redistribuie aceasta versiune modificata, are acest drept, cu o singura conditie, anume codul sursa sa fie disponibil si dupa modificare. Concret, asta inseamna ca puteti lua o imagine a kernelului, sa-i adaugati, de exemplu, suport pentru un dispozitiv de teleportare sau de calatorie in timp si sa vindeti acest nou cod atat timp cat clien

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Crearea unui server FTP in Linux.DOC
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
5 623 cuvinte
Nr caractere:
30 732 caractere
Marime:
184.49KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
protocol, transfer, linux, ftp
Predat:
la facultate
Specializare:
Tehnologii Informaţionale
Materie:
Calculatoare
An de studiu:
IV
Profesorului:
Lector universitar Puscasu Ion
Sus!