Analiza corespondentelor simple
Analiza corespondentelor simple este utilizata pentru a analiza frecventele formate din doua date categoriale, adica un tabel de date cunoscut sub numele de tabel de contingenta. Acesta ofera scoruri pentru factori (coordonate) atat pentru liniile tabelului, cat si pentru coloanele tabelului de contingenta. Aceste coordonate sunt utilizate pentru a vizualiza grafic asocierea dintre elementele de pe liniile si coloanele din tabelul de contingenta.
Informatii privind datele utilizate
In cadrul acestei lucrari voi realiza analiza corespondentelor simple a unui tabel de contingenta ce prezinta pe coloane cele 41 de judete ale Romaniei, plus municipiul Bucuresti, iar pe linie 15 categorii de unitati publice de invatamant. Datele au fost extrase de pe site-ul INSSE (http://statistici.insse.ro:8077/tempo-online/#/pages/tables/insse-table ), iar anul de referinta este 2020. ACS ofera o solutie pentru rezumarea si vizualizarea setului de date in grafice bidimensionale.
Tabel 1 - Matricea de contigenta
Importul datelor si prelucrarea acestora
Pentru inceput am importat datele in R folosind functia read.csv(). Setul de date folosit pentru aceasta analiza se numeste data:
Output 1 - Date R
In continuare am convertit in format table folosind functia zoo() din pachetul cu acelasi nume:
Output 2 - Datele in format tabel
Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont