Principalele Tipuri de Valori Mobiliare

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Valorile primare 1
Actiunile 1
Obligatiunile 3
Bonurile de trezorerie 5
Certificatul de depozit 5
Valorile derivate 6
Contractul futures 6
Contractele options 7
Contractul forward 8
Valorile sintetice 9
Tranzactii futures pe indici bursieri 9
BIBLIOGRAFIE 11

Extras din proiect:

Valorile mobiliare reprezinta acele instrumente negociabile care sunt emise in forma materiala sau sub forma de inscrisuri in cont. Detinatorii de valori mobiliare dobandesc drepturi patrimoniale asupra emitentului potrivit legii si in conformitate cu prevederile specificate la emisiunea acestora. Ele se caracterizeaza prin formalism, pentru ca inscrisurile confera anumite drepturi detina?torului, literalitate, deoarece drepturile si obligatiile detinatorilor sunt stipulate in inscrisuri si exista numai in aceasta masura, au caracter autonom, obligatiile fiind consemnate in titluri, si caracter negociabil, in sensul ca pot fi transmise unor terti. Valorile mobiliare sunt de trei categorii: primare, derivate si sintetice.

Valorile primare

Valorile primare sau titlurile financiare in sens restrans sunt emise de utilizatorii de fonduri si sunt destinate cresterii capitalului propriu( actiunile), reprezentand instrumente de proprietate concretizate in actiuni, precum si atragerii capitalului de imprumut(obligatiunile), reprezentand instrumente de datorie concretizate in obligatiuni. In categoria valorilor primare intra si bonurile de trezorerie si certificatele de depozit. Utilizarea valorilor primare permite mobilizarea de capital pe termen lung pentru utilizatorii de fonduri si da detinatorilor lor drepturi asupra veniturilor banesti nete ale emitentului. In acest mod, investitorii si utilizatorii de fonduri sunt asociati nemijlocit la profitul si riscul afacerilor pe care le intreprind utilizatorii de fonduri.

Actiunile

Actiunea este o hartie de valoare, valoare care este o parte din capitalul social al societatii pe actiuni emitente. Actiunile intra in posesia unor persoane denumite actionari si le confera acestora anumite drepturi si obligatii, respectiv participarea la beneficiul societatii sau obligatia de a suporta o parte din pierderea acesteia. Astfel, daca un actionar detine x% din numarul de actiuni ale unei societati, indiferent de pretul sau de calea prin care le-a obtinut, atunci el are:

-dreptul la vot, adica la x% din voturile care pot fi exprimate in AGA. Acesta este, de fapt, dreptul de a participa sistematic la AGA a carui data de organizare trebuie facuta publica cu 30 de zile inaintea tinerii ei. Cei care detin actiuni la purtator primesc invitatii personalizate.

Adunarea Generala Ordinara reuneste toti actionarii, indiferent de numarul de actiuni detinute. Uneori pot exista anumite restrictii, societatile pretinzand un minimum de actiuni pentru dreptul de a participa. Aceasta adunare, care se tine anual, are drept scop de a verifica bunul mers al intreprinderii. Astfel, actionarii sunt chemati sa analizeze conturile, sa fixeze dividendele, sa reinnoiasca administratorii. Deciziile sunt aprobate cu majoritate simpla. Adunarea Generala Extraordinara se reuneste de fiecare data cand este luata o decizie exceptionala, cum ar fi cresterea capitalului social. Deciziile sunt aprobate cu majoritate de doua treimi. Ambele tipuri de adunari reprezinta mijlocul prin care actionarul se poate exprima, poate sa-si valorifice dreptul la informare si pe cel de control asupra gestiunii intreprinderii.

- dreptul la informare, respectiv dreptul de acces la documentele indispensabile: bilant, contul de rezultate;

- dreptul la dividende, adica la x% din profiturile societatii sub forma de dividende;

- dreptul asupra activelor, adica la x% din valorile societatii, in cazul in care aceasta este lichidata si contribuie cu x% la pierderile societatii in cazul in care ele survin (raspunde de pasivul social in limita aportului de capital). Circulatia actiunilor este libera; ele pot fi vandute, mostenite sau donate.

Clasificarea actiunilor este urmatoarea:

a) actiuni nominative, adica acele actiuni care sunt personalizate prin mentionarea numelui

posesorului lor. Ele au o circulatie restrictiva, in sensul ca nu pot fi instrainate decat prin transcrierea tranzactiei in registrul societatii emitente. Un titlu este nominativ atunci cand proprietarul este nominal cunoscut de emitent. Identitatea proprietarului este inregistrata in registrul societatii care va putea sa faca cunoscute titularului diferite informatii cu privire la dezvoltarea si rezultatele ei si va putea adresa convocarea la Adunarile Generale.

Actiunile nominative pot fi:

-nominative administrate, caz in care actiunile sunt inscrise simultan in registrul societatii si in contul intermediarului financiar ales de posesorul lor caruia i se transmit ordinele de cumparare si vanzare;

-nominative pure, care nu sunt inregistrate decat in registrul societatii care asigura gratuit gestiunea titlurilor. Fara exceptie, aceasta formula atrage formalitati administrative (antreneaza costuri si intarzieri) cu ocazia revanzarii titlurilor: trebuie, mai intai, sa fie reconvertite in actiuni la purtator sau, daca statutul societatii nu permite, in actiuni nominative administrate;

b) actiuni la purtator, a caror circulatie este absolut libera, posesorul lor beneficiind de toate drepturile si obligatiile care decurg din detinerea lor. Titlurile sunt numite la purtator atunci cand societatea emitenta nu cunoaste proprietarul lor.

Simpla inscriere in registru efectuata de intermediarul raspunzator de contul proprietarului este suficienta pentru a dovedi calitatea de proprietar al titlului. Aceste titluri pot fi negociate fara termen si fara formalitati. Miscarile titlurilor se concretizeaza in simple inscrisuri contabile intre intermediari.

c) actiuni ordinare, care confera dreptul proprietarului lor de a incasa dividendele anuale, a caror marime este direct proportionala cu raportul dintre valoarea actiunilor si profitul pe anul expirat care este repartizat actionarilor;

d) actiuni privilegiate, a caror posesie da dreptul actionarilor la un dividend fix, indiferent de marimea profitului realizat de societate;

e) actiuni preferentiale, care nu dau actionarului dreptul la vot in AGA, dar care au prioritate la incasarea unor dividende prestabilite fie in valoare absoluta, fie in valoare relativa. Actiunile preferentiale pot fi:

- cumulative, ale caror dividende neplatite din cauza ineficientei societatii se cumuleaza. Ele se platesc inaintea oricaror altor dividende destinate actiunilor comune, in momentul distributiei profitului;

- noncumulative, ale caror dividende neplatite din cauza rezultatelor economice insuficiente nu se pot acumula in favoarea actionarului;

- participante, care, pe langa dividendul prestabilit la emisiune, mai primesc un anumit procent din dividendul destinat actiunilor comune. Acest tip de actiuni cuprinde doua categorii de dividende: un dividend prestabilit printr-o clauza si un dividend de participare, a carui marime reala se stabileste o data cu calcularea dividendului actiunilor comune.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Principalele Tipuri de Valori Mobiliare.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
4 352 cuvinte
Nr caractere:
21 901 caractere
Marime:
53.31KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Burse
Tag-uri:
instrument, negociabil, material, cont, valoare, titlu, titlu de valori
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Sus!