Bursa de valori București

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. Aspecte generale privind piata de capital 2
2. Scurt istoric al Bursei de Valori Bucuresti 5
3. Organizarea BVB 7
4. Sistemul de tranzactionare 12
5. Indicii Bursei de Valori Bucuresti 14

Extras din proiect:

Piata de capital reprezinta o piata specializata unde se intalnesc si se regleaza in mod liber cererea si oferta de active financiare pe termen mediu si lung. Concret, este vorba despre o piata pe care se tranzactioneaza in mod liber valori mobiliare, piata ce are drept rol principal mobilizarea capitalurilor persoanelor fizice sau juridice care economisesc (cumparatorii de actiuni si obligatiuni) si care urmaresc plasarea profitabila a acestor capitaluri; aceste fonduri sunt atrase de catre emitentii de actiuni/obligatiuni, care sunt in cautare de capital in vederea finantarii unor proiecte de investitii.

Desigur, piata de capital prezinta interes si din alte puncte de vedere, permitand preluarea controlului asupra unor societati prin achizitii semnificative de actiuni sau obtinerea unor castiguri pe termen scurt prin specularea modificarilor de curs ale valorilor mobiliare.

In functie de momentul in care se realizeaza tranzactia , piata de capital, ca mecanism de legatura intre detinatorii de fonduri excedentare (investitorii) si utilizatorii de fonduri (emitentii de titluri financiare), se imparte in doua segmente:

- Piata primara: reprezinta piata pe care emisiunile noi de valori mobiliare sunt negociate pentru prima data. Ea este un mijloc de distribuire a titlurilor de catre utilizatorii de fonduri si de plasament in titluri, din partea detinatorilor de fonduri. Concret, este vorba de procesul prin care intermediarii financiari, care, de regula, fac legatura intre societatea emitenta si investitori, se obliga sa plaseze valorile mobiliare nou emise in schimbul unui comision;

- Piata secundara. Odata puse in circulatie valorile mobiliare pe piata primara, acestea fac obiectul tranzactiilor pe piata secundara. Functionarea efectiva a pietei secundare se realizeaza prin intermediul pietelor de negocieri sau organizate: este in principal vorba de bursa de valori, pe de o parte, si de piata extrabursiera, piata interdealeari sau "la ghiseu " (engl. OTC - Over the Counter Market). Aceasta piata indeplineste, ca si cea primara, un rol de concentrare a cererii si ofertei de titluri, dar a unei cereri si oferte derivate, care se manifesta dupa ce piata titlurilor s a constituit

Diferenta dintre cele doua forme ale pietei de capital secundare (bursa si piata OTC) se manifesta la nivelul localizarii tranzactiilor, al accesului la piata, al modalitatii de negociere, al cadrului juridic, precum si al cursurilor pentru titlurile negociate.

Astfel, in timp ce in cazul burselor de valori, tranzactiile cu titluri financiare se desfasoara intr-un spatiu delimitat, o cladire cu o sala pentru negocieri, nu acelasi lucru se poate spune despre piata OTC. Pe aceasta din urma, tranzactiile se realizeaza in oficiile societatilor financiare, care actioneaza ca dealeri ("la ghiseul" acestora), lipsa unei localizari fixe, a unei cladiri in care sa se desfasoare toate negocierile fiind caracteristica acestei piete.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bursa de Valori Bucuresti.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
6 628 cuvinte
Nr caractere:
35 898 caractere
Marime:
51.93KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Burse
Tag-uri:
bursa, bucuresti
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Profesorului:
Dumitrescu Ion
Sus!