CAPITOLUL I CONDITII NECESARE PENTRU AMPLASAREA SI FUNCTIONAREA UNEI PASTRAVARII
In studii tehnico-economice premergatoare infiintarii unei pastravarii trebuie sa se aiba in vedere patru categorii de conditii principale:pedologice,hidrologice,hidrobiologice si economice.
4.1.CONDITII PEDOLOGICE SI DE AMPLASAMENT
Suprafata crescatoriilor salmonicole este destul de redusa fiind cuprinsa intre 0,1 si 1,5 ha poderea cea mai mare atribuiu-se aplasarii bazinelor,a cailor de acces si doar o mica parte renind construtilor anexe.Terenurile cele mai indicate sunt relativ plane,aproape sau foarte aproape de sursa de alimentare cu apa,dar niciodata de o parte sau de alta a unui parau sau rau,deoarece in caz de viituri mari se iveste pericolul inundarii.
Suprafetele sunt mai reduse in cazul pastravariilor de repopulare,care au o functionalitate sezonala(toamna-primavara),fiind construite dintr-o mica statie de incubatie si 1-2 bazine pentru parcarea reproducatorilor.Terenul se alege in asa fel incat sa fie cat mai aproape de izvorul care asigura apa necesara.
Pastravariile de consum,sunt amplasate pe terenurile argilo-nisipoase,cu deschideri mai mari,luandu-se in calcul suprafata tuturor bazinelor pentru crestere,de la stadiul de puiet pana la varsta optima de valorificare,sau pentru cresterea reproducatorilor.
Pastravariile mixte,care produc larve sau puiet pentru repopulare si partial pastravi pentru pescuitul sportiv,au suprafete intermediare.
In general,se urmareste ca pastravariile de repopulare sa fie cat mai aprospe de fonduriile piscicole deficitare (la distante mici de izvoare si de toplite),iar cele pentru producerea pastravului de consum sa fie cat mai apropiate de localitati,de cai de acces,de zonele turistice si daca e posibil,chiar de unitatiile de prelucrare a pestelui.
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.